More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ μικρός μου εξωγήινος, της Κατερίνας Σέρβη (εικ.: Λίλα Καλογερή)

    Ο μικρός μου εξωγήινος, της Κατερίνας Σέρβη (εικ.: Λίλα Καλογερή)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-10) – Εικονογραφημένη λογοτεχνία για παιδιά

    Μια ευτυχισμένη οικογένεια δεν είναι παρά ένας πρόωρος παράδεισος.
    Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

    Για τη μακρόβια σειρά Διαβάζω ιστορίες, που φέτος συμπλήρωσε οκτώ χρόνια και εβδομήντα βιβλία, η Κατερίνα Σέρβη γράφει -για πρώτη φορά- μια ρεαλιστική ιστορία βγαλμένη από την καθημερινότητα των οικογενειών. Εικονογραφεί η Λίλα Καλογερή.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο επτάχρονος Αντώνης πρόκειται να αποκτήσει αδελφάκι, του το ανακοίνωσε η μαμά του. Το μυαλό του κουβάρι. Όλοι οι φίλοι του έχουν αδέρφια, τους άκουγε να μιλούν για παιχνίδια και τσακωμούς και αισθανόταν να έχει έρθει από άλλον πλανήτη.

    Αρχίζει να το ψάχνει. Πηγαίνει στον κολλητό του, τον Φίλιππο. Οι απόψεις διίστανται. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Φίλιππου, ο Πάρης, του λέει ότι τα παιδιά έρχονται… από τον ουρανό. “Τα φέρνουν οι εξωγήινοι” τους λέει και τους άφησε άναυδους. Όταν, όμως, γεννήθηκε ο αδερφός του, ο Αντώνης θυμήθηκε τα λόγια του Πάρη. Του φαινόταν σαν ένας μικρός, καραφλός εξωγήινος, με παράξενα μάτια και ολόσωμη φόρμα σαν αστροναύτης. Σαν εξωγήινος!

    Η ζωή του Αντώνη άλλαξε τώρα. Κλάματα, κάτι περίεργοι θόρυβοι, αναστάτωση. Το σχολείο τώρα του φαίνεται βασανιστήριο. Ο μικρός κλαψιάρης ξάπλα στο σπίτι “κι εγώ να σηκώνομαι κάθε πρωί και με το κρύο και τη βροχή;” Και τα τριάντα δύο φιλιά της μαμάς για ξύπνημα το πρωί έφυγαν, τώρα όλα τα χάδια τα παίρνει ο μπέμπης. Και τα πρωινά και τα τραγούδια και τα αστεία και όλα. Η έντασή του αυξάνεται. Τον αποκαλεί βρωμοεξωγήινο. Το κλίμα στην οικογένεια χαλάει. Μέχρι που στο δωμάτιο του μωρού… μπαίνουν εξωγήινοι. Και ο Αντώνης φωνάζει “μαμάαααα”. Και τότε όλα αρχίζουν να βρίσκουν έναν άλλο δρόμο…

    Εστιάζοντας

    Με χιούμορ, τρυφερότητα και πολύ ρεαλισμό, παρά τον υπερρεαλιστικό τίτλο, η Κατερίνα Σέρβη εστιάζει στην βασικότερη αναταραχή των οικογενειών διαχρονικά, την έλευση ενός νέου μέλους που παίρνει χώρο, χρόνο και προνόμια που έμοιαζαν αποκλειστικότητα των άλλων παιδιών. Μάλιστα επιλέγει έναν έξι+ ετών ήρωα και όχι κάποιον με μικρότερη ηλικία, άρα μικρότερη διαφορά, για να δείξει ότι και σε πιο προχωρημένες ηλικίες, η ανησυχία, η αναστάτωση, η ένταση από την έλευση ενός νέου μωρού παραμένουν και εκφράζονται με διαφορετικούς, δυναμικούς τρόπους.

    Η ιστορία είναι χαριτωμένη, ευχάριστη, πατά, όπως είπαμε, στη ρεαλιστική βάση της καθημερινότητας, πλησιάζει τον ψυχισμό των παιδιών που αισθάνονται να απειλούνται από το μικρό αδερφάκι και προσπαθεί να τοποθετήσει τα πράγματα στη θέση τους, ως προς τον συσχετισμός εντός της οικογένειας, ως προς τη σχέση του παιδιού με τους γονείς του. Η εξιχνίαση του διαχρονικού “από πού και πώς έρχονται τα παιδιά” είναι πανταχού παρούσα, ο Αντώνης παίρνει και δεν παίρνει απαντήσεις, αλλά ακριβώς εκεί βρίσκεται η γοητεία του συγκεκριμένου βιβλίου. Δεν λειτουργεί ως εγκυκλοπαίδεια και βιβλίο γνώσεων, αλλά γρατζουνά και αναδεικνύει τον ψυχισμό των μεγάλων αδερφών.

    Καλαίσθητη πάντα η εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, με τις ιδιαίτερες γραμμές της να μην είναι τόσο ορατές εδώ. Πολύχρωμη η παλέτα της, αφαιρετικές πολλές σελίδες, δίχως υπερφόρτωση λεπτομερειών, ένας όμορφος εκφραστικός κόσμος.

    Για αναγνώστες από 7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο μικρός μου εξωγήινος
    Σειρά: Διαβάζω ιστορίες
    Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη
    Εικονογράφος: Λίλα Καλογερή
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Φεβρουάριος 2022
    Δραστηριότητες: Μάρω Ταυρή
    Διορθώσεις: Μάρω Ταυρή
    Μακέτα: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2760-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular