More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΈνα αλλιώτικο Πιρούνι, του Βασίλη Τερζόπουλου (εικ.: Κωνσταντίνα Ζαφείρη)

    Ένα αλλιώτικο Πιρούνι, του Βασίλη Τερζόπουλου (εικ.: Κωνσταντίνα Ζαφείρη)

    Πρωταγωνιστής της ιστορίας, ένα αλλιώτικο Πιρούνι ο Άρης νεοφερμένος κάτοικος της μεγάλης κουζίνας  μαζί με ένα καινούργιο σετ πιρουνιών και μαχαιριών. Ο Άρης ήταν λίγο διαφορετικός από τ’ άλλα πιρούνια, γιατί του έλειπε ένα δόντι κι έμοιαζε  κουτσό.

    «- Θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις δουλειές της Κουζίνας μας πιστεύεις; ρώτησε η Κατσαρόλα την κυρά – Κουτάλα, όταν όλοι είχαν φύγει πια από τον πάγκο.
    – Γιατί όχι; της είπε εκείνη χαμογελώντας ελαφρά. Κανείς δεν είναι άχρηστος ή ανίκανος, ακόμη κι αν μειονεκτεί σε κάτι

    Την επόμενη μέρα ήταν η γιορτή για τα γενέθλια της κυρίας του σπιτιού και γίνεται το πρώτο ατύχημα, καθώς μια από τις φίλες της κυρίας θέλησε να δοκιμάσει λίγη από τη μηλόπιτα και πήρε το πιρούνι που του έλειπε το δόντι με αποτέλεσμα να πέσει η μηλόπιτα πάνω στο φόρεμα της καλεσμένης. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του Άρη και επέστρεψε στην Κουζίνα απογοητευμένος. Μετά το ατυχές περιστατικό βγήκε μόνο λίγες φορές από το συρτάρι. Οι υπόλοιποι κάτοικοι της κουζίνας τον κοιτούσαν αμήχανα.

    Ένα δεύτερο συμβάν όμως προκάλεσε γέλια και ειρωνείες εις βάρος του διαφορετικού πιρουνιού. Η κυρά – Κουτάλα βιαζόταν να χτυπήσει το αυγολέμονο για το φρικασέ και άρπαξε το αλλιώτικο πιρούνι χωρίς να προσέξει  ότι του έλειπε ένα δόντι. Ο Άρης προσπάθησε, σχεδόν ξεπέρασε τα όρια της αντοχής του όμως δεν τα κατάφερε. Η κυρά – Κουτάλα δεν είπε τίποτα και συνέχισε να χτυπά το αυγολέμονο με άλλο πιρούνι. Όμως οι υπόλοιποι κάτοικοι της κουζίνας έβαλαν στο μάτι τον Άρη και τον παγίδευσαν μέσα σ’ ένα τάπερ παγωτού για να γελάσουν. Μόλις που γλίτωσε την πνευμονία ο Άρης. Η απογοήτευσή του ήταν τόσο μεγάλη που άρχισε να σκέφτεται πως ίσως είναι καλύτερα να εγκαταλείψει την Κουζίνα. Η πολύχρωμη πετσέτα και πιστή του φίλη, η Ρίτα θα προσπαθήσει να τον μεταπείσει, με τη βοήθεια του Αλατιού και του Πιπεριού. Εκείνη πάντα δίπλα του να τον συμβουλεύει και να του διηγείται ιστορίες από τα παλιά. Όπως τότε που είχε ξεσπάσει καυγάς ανάμεσα στο Αλάτι και το Πιπέρι και απ’ το πείσμα τους χαλάσανε όλες οι γεύσεις  από εγωισμό και μόνο. Τώρα όμως είναι τόσο αγαπημένοι και ούτε που θυμούνται την παλιά τους κόντρα.

    Απογοητευμένος ο Άρης σκέφτεται πως ίσως είναι καλύτερα να εγκαταλείψει την Κουζίνα. Η πιστή του φίλη Ρίτα, η πολύχρωμη Πετσέτα, θα προσπαθήσει να τον μεταπείσει, επιστρατεύοντας τη βοήθεια του Αλατιού και του Πιπεριού. Οι κάτοικοι της Κουζίνας θα συνεχίσουν τα πειράγματα και τις ειρωνείες εις βάρος του και ο Άρης πρέπει να αντιδράσει. Η απόφαση είναι καθαρά δική του και βρίσκεται σε μεγάλο δίλλημα να μιλήσει και να αντιδράσει στους χλευασμούς και τα πειράγματα και να τους κάνει να σταματήσουν αν τον ενοχλούν; Ή μήπως να μην αντιδράσει καθόλου, να μάθει να είναι αδιάφορος και να ζει ανέμελος;Θα καταφέρει ποτέ να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, να σερβίρει εκλεκτά εδέσματα, φίνα τυριά και πικάντικους μεζέδες στα πιο επίσημα γεύματα στο σπίτι;

    Σ΄ αυτό ακριβώς το σημείο καλείται ο αναγνώστης να αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη λύση για τον Άρη γιατί στο βιβλίο υπάρχουν και οι δύο επιλογές. Έτσι στην ιστορία μας, όπως και στην πραγματική ζωή η κάθε επιλογή επηρεάζει και την πορεία των πραγμάτων.
    Δεν θα σας αποκαλύψουμε τη συνέχεια καθώς εσείς επιλέγετε το τέλος της ιστορίας. Μια ιστορία με χιούμορ, ευαισθησία και πολλαπλά νοήματα για τον εκφοβισμό και τη διαφορετικότητα με δύο διαφορετικές εκδοχές για το τέλος που εσείς θα επιλέξετε.

    Ο συγγραφέας Βασίλης Τερζόπουλος μετά την επιτυχία του πρώτου βιβλίου «Αναταραχή στην Κουζίνα» επιλέγει μια ιστορία που θα σας κάνει να δείτε καθετί διαφορετικό με άλλη ματιά.  Η εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Ζαφείρη απεικονίζει με ρεαλισμό, μικρές σκηνές από την ζωή των κατοίκων στην μεγάλη Κουζίνα σε ασπρόμαυρο φόντο.

    Ο αναγνώστης διαβάζοντας την ιστορία θα αναγνωρίσει στους ήρωες της ιστορίας, στάσεις και συμπεριφορές από την καθημερινή ζωή. Γιατί η μικρή κοινωνία της μεγάλης Κουζίνας αποτελεί τον μικρόκοσμο της δικής μας κοινωνίας και το δικαίωμα όλων για ειρηνική συνύπαρξη.  Καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψη του χωρίς να θίγει ή να προσβάλει τον άλλο. Η ψυχολογική χειραγώγηση και η λεκτική βία αποτελεί συμπεριφορά που περιέχει την κακοποίηση. Πολλά άτομα υφίστανται “bulling” και κλείνονται στον εαυτό τους, απομονώνονται και φοβούνται να μιλήσουν. Στο βιβλίο αυτό είναι διάχυτο το μήνυμα για το σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλλά και προτείνονται τρόποι για το πώς θα διαχειριστεί κάποιος που υφίσταται κακοποίηση μια ανάλογη κατάσταση.
    Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα επίμετρο από την καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Παρούλα Νάσκου – Περράκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αναταραχή στην Κουζίνα #2-Ένα αλλιώτικο Πιρούνι
    Συγγραφέας: Βασίλης Τερζόπουλος
    Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Ζαφείρη
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2016
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Δημήτρης Καραδήμας
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 14,5 Χ 21
    ISBN: 978-618-5151-21-8
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular