More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΈνα λιοντάρι στο Παρίσι, της Μπεατρίτσε Αλεμάνια

    Ένα λιοντάρι στο Παρίσι, της Μπεατρίτσε Αλεμάνια

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    «Η έμπνευση για το λιοντάρι της ιστορίας ήταν το γλυπτό λιοντάρι στην πλατεία Ντανφέρ-Ροσερό στο Παρίσι. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ωγκύστ Μπαρτολντί ανάμεσα στο 1876 και το 1880. Πάντα αναρωτιόμουν γιατί οι Παριζιάνοι το αγαπούν τόσο πολύ. Μάλλον γιατί δείχνει πολύ ευτυχισμένο εκεί ακριβώς που βρίσκεται.»
    Beatrice Alemagna

    Ένα σπουδαίο βιβλίο επιστρέφει στα ράφια από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένα τεράστιο και μοναχικό λιοντάρι έφυγε μια μέρα από τη σαβάνα αναζητώντας μια δουλειά, μια αγάπη, ένα μέλλον. Έφτασε με τρένο στο Παρίσι, χωρίς αποσκευές και όπως ήταν πτώτη φορά σε μεγάλη πόλη, φοβόταν κάπως. Στάθηκε να δει αν θα τρόμαζαν οι άνθρωποι, αν θα του επιτίθεντο. Αλλά όχι! Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί, όλοι έτρεχαν. Μπήκε στο μετρό, βρυχήθηκε, τίποτα. Του άρεσε να τραβά την προσοχή των άλλων αλλά εδώ δεν συνέβαινε αυτό. Περπάτησε στη βροχή. Καθρεφτίστηκε στον μεγάλο ποταμό της πόλης. Μπήκε σε ένα μουσείο όπου τον πρόσεξε ένα κορίτσι, έφτασε σε μια φημισμένη εκκλησία, σε έναν ακόμα πιο φημισμένο μεταλλικό πύργο με τέσσερα πόδια,

    Σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι βρήκε ένα βάθρο, ανέβηκε πάνω και όλοι το καλωσόρισαν. Είχε βρει τη θέση του.

    Εστιάζοντας

    Το Λιοντάρι του Belfort του γλύπτη Auguste Bartholdi βρίσκεται στο κέντρο της Πλατείας Denfert-Rochereau στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού και εγκαινιάστηκε το 1880. Είναι αντίγραφο, μειωμένο στο ένα τρίτο του αρχικού του μεγέθους, του λιονταριού του Μπέλφορ (στον βράχο στο Μπέλφορ) και συμβολίζει την αντίσταση του συνταγματάρχη Aristide Denfert-Rochereau κατά την πολιορκία του οχυρού του Belfort στον Γαλλο-Πρωσικό πόλεμο του 1870-71 με συνασπισμό γερμανικών κρατιδίων με επικεφαλής την Πρωσία.

    Αυτό το λιοντάρι ήταν η έμπνευση της Beatrice Alemagna για το Un lion a Paris που εκδόθηκε στη Γαλλία το 2008 και ήρθε στην Ελλάδα το 2010 από τις εκδόσεις Κόκκινο (β’ έκδοση 2011) εντυπωσιάζοντας τότε με το μεγάλο του μέγεθος και την εκτυπωτική του αρτιότητα. Το 2023, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος το ξαναβγάζουν στα βιβλιοπωλεία στη μετάφραση της Εύης Γεροκώστα η οποία το αποδίδει εξαίρετα.

    Το λιοντάρι είναι ο απόλυτα ξένος, ο διαφανής μέτοικος ο οποίος κινείται σαν αόρατο πιόνι στη μεγαλούπολη με τους φρενήρεις ρυθμούς της. Μέσα από την προσπάθειά του να δοκιμάσει και να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων, περιηγείται στην πόλη, τη γνωρίζει, τη μαθαίνει, επισκέπτεται εμβληματικές εστίες πολιτισμού και ψυχικής ανάτασης, όπως το Λούβρο (το βλέμμα που τον ακολουθεί είναι η Μόνα Λίζα), η Παναγία των Παρισίων, ο Πύργος του Άιφελ, ο Σηκουάνας, το μετρό, η Μονμάρτη. Και η πόλη, αυτή που έμοιαζε τόσο ξένη και απόμακρη, τρομακτική, θλιμμένη για το ίδιο, αρχίζει να του φαίνεται πιο οικεία, οι άνθρωποι χαμογελούν από τα παράθυρα και όταν φτάνει στο Denfert-Rochereau, αισθάνεται πλέον λιγότερο ξένο, λιγότερο άγνωστο, στέκει στη μέση ενός πολυσύχναστου κόμβου, νιώθει πια σαν το σπίτι του.

    Η Alemagna ουσιαστικά βάζει το πρόσωπο και το σώμα του λιονταριού μπροστά από την ίδια και περιγράφει την προσωπική της ιστορία όταν από την Ιταλία μετεγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Τα συναισθήματά της, η μοναξιά της, η αίσθηση του απόλυτα παρείσακτου είναι πανταχού παρόντα, ενώ παράλληλα δημιουργεί έναν καμβά όπου αποθεώνει την παριζιάνικη αύρα. Το κορίτσι στο τέλος, στην αγκαλιά του λιονταριού, πιθανότατα είναι η ίδια. Είναι ένα τελευταίο από τα αρκετά πραγματικά πρόσωπα που κόλλησε σε ζωγραφισμένα σώματα η δημιουργός, πρόσωπα σπουδαίων μορφών του Παρισιού

    Το βιβλίο είναι μεγάλου μεγέθους, 37,5 Χ 28,5 στην τρέχουσα έκδοση, ανοίγει κάθετα, έχοντας το κείμενο στην επάνω σελίδα και την ολοσέλιδη εικονογράφηση στην κάτω. Η εικονογράφηση της Alemagna είναι πραγματικά έργα τέχνης, μια εικαστική έκθεση ζωγραφικής και κολάζ με τίτλο “Παρίσι” όπου η πόλη του φωτός αποκαλύπτεται στις βασικές της γραμμές κουλτούρας, αρχιτεκτονικής, διάθεσης, χρωμάτων, καιρού, ιδιαιτερότητα ευρύτερου αστικού τοπίου.

    Πολυεπίπεδο, σε δύο τουλάχιστον γραμμές ανάγνωσης, μία περιήγηση μαγικού ρεαλισμού ενός λιονταριού σε μια μεγάλη πόλη για παιδιά, μια φιλοσοφική θεώρηση του τέλεια ξένου μετανάστη που βιώνει την περιφρόνηση, την Le Mempris του Γκοντάρ, με τον τρόπο της Ιταλογαλλίδας δημιουργού.

    Ο χάρτης στην αρχή του βιβλίου, η καλαισθησία των έργων της Alemagna  είναι οπτικές αφηγήσεις και αναγνώσεις που αξίζει να αξιοποιηθούν από τα παιδιά.

    Τέτοια βιβλία πρέπει να τυπώνονται στη μέγιστη δυνατή ποιότητα χαρτιού και χρωμάτων.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Ragazzi Special Mention Award 2007

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ένα λιοντάρι στο Παρίσι
    Τίτλος πρωτοτύπου: Un lion a Paris
    Συγγραφέας: Beatrice Alemagna
    Εικονογράφος: Beatrice Alemagna
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάρτιος 2023 (Α’ έκδοση Εκδ. Κόκκινο, 2010)
    Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 37,5 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-484-865-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular