More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Η μεγάλη κακιά αλεπού, του Μπενζαμάν Ρενέρ

    Η μεγάλη κακιά αλεπού, του Μπενζαμάν Ρενέρ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-12) — Comic για παιδιά

    -Δεν καταλαβαίνω! Γιατί δεν πιάνει όταν το κάνω εγώ; Ποιο είναι το πρόβλημα;
    -Μπορεί επειδή είσαι αδύνατη κι αδύναμη σαν βδέλλα. Ή επειδή είσαι τόσο πειστική, όσο ένας μπακαλιάρος στην άρμη… Μπορείς επίσης επειδή είσαι τόσο άγρια, όσο μια συνταξιούχος χελώνα…
    Εκ του βιβλίου

    Το The Big Bad Fox and Un bébé à livrer του Benjamin Renner εκδόθηκε το 2015 και έκτοτε τα έσπασε σε βιβλιοπωλεία και μεγάλες οθόνες.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο 39χρονος Benjamin Renner πλάθει μια Αλεπού, Μεγάλη και Κακιά, όπως θέλει να πιστεύει η ίδια, η οποία κατορθώνει να μπει σε μερικά εκατομμύρια σπίτια μέσω βιβλίου αλλά και ταινίας.

    Ο Renner δεν κινείται στις συνήθεις νόρμες των comics. Αφαιρεί τα διαχωριστικά frames των καρέ, σβήνει τις ακμές των εικόνων του κερδίζοντας χώρο αλλά και χαρίζοντας μια μοναδική αισθητική μισοστρογγυλεμένων σχεδίων καθώς κοντράρει το λευκό φόντο με τα γήινα κατά βάση χρώματά του, με τις αποχρώσεις του καφέ, του κόκκινου και των διακλαδώσεών τους να κυριαρχούν, ενώ απελευθερώνει τις εικόνες του μεταξύ τεσσάρων και εννιά καρέ σε κάθε σελίδα. Γιατί πάλι έχει κερδίσει χώρο από την αφαίρεση των text clouds, αφήνοντας το κείμενό του, έναν ασταμάτητο διάλογο υψηλής έντασης της αλεπούς με τους υπόλοιπους ήρωες, να εκτοξεύει τη δυναμική του, να αιωρείται, δίχως να καρφώνεται στα συνήθη λευκά σύννεφα.

    Κάπως έτσι, σε παρά κάτι διακόσιες σελίδες και σε αντιδημοφιλές σχήμα για graphic, αυτό το 16Χ23, που παραπέμπει περισσότερο σε μυθιστόρημα, ο Renner φτιάχνει ένα πρότυπο απενοχοποιημένο comic που διασκεδάζει κάθε αναγνώστη με τον δυναμισμό του, το χιούμορ του, τη σπιρτάδα, τη συναισθηματική του ευκρίνεια και την ηθική του αιώρηση, καθώς η Αλεπού δεν είναι ούτε τόσο μεγάλη τελικά, ούτε τόσο κακιά όσο θέλει και πιστεύει και θέλει να πιστεύει.

    Μέσα από τον χαρακτήρα της Αλεπούς, ο δημιουργός πλάθει ιδέες και σκέψεις, θέτει προβληματισμούς και ερωτήματα, καθώς το χιούμορ, η ειρωνεία, ο σαρκασμός και αυτοσαρκασμός σκεπάζουν οποιαδήποτε σαφήνεια νοημάτων πάει να αναδυθεί. Όχι! Εδώ όλα πρέπει να τα συνάγεις εσύ μέσα από την ιστορία. Κι αυτή είναι μια νίκη της ανάγνωσης.

    Πάνω απ’ όλα, δημιουργούνται πολλές χιουμοριστικές στιγμές από ένα πολύ σημαντικό φιλοσοφικό ζήτημα, την εκπλήρωση του ρόλου, την απόδειξη ότι είμαι προορισμένος για συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία όλη η πλάση και τα πλάσματά της προσδοκούν από εμένα, αλλά εγώ αποτυγχάνω, αναπτύσσοντας διαφορετικούς συναισθηματικούς και ηθικούς διαδρόμους, πέραν των αναμενόμενων και του φυσικού μου δυναμικού. Πολύ σπουδαίο σημείο αυτό.

    Εκφοβισμός, λεκτική βία, σχολική βία, συμπόνοια, ενσυναίσθηση, υπομονετικότητα, φύση εναντίον χαρακτήρα, αλήθεια και ψέμα, καλό και κακό, συναισθήματα και συγχώρεση, μητρότητα, γονεϊκότητα, αγωγή και ανατροφή, ευφυΐα και διαχείριση απειλής. Όλα με χιούμορ.

    Για αναγνώστες από 7-8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Βραβείο Νέων (Prix Jeunesse ) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Angoulême International Comics Festival (2016)

    Prix BD Fnac (2016) και

    Le Grand Prix des Lecteurs du Journal de Mickey (Μεγάλο βραβείο των αναγνωστών του Μίκυ, 2015)

    Βραβείο César για το καλύτερο Animated Film

    Βραβείο Lumière στο Φεστιβάλ της Λυόν για την κινηματογραφική του μεταφορά.

    Δείτε

    Το βιβλίο Le Grant mechant renard έγινε το 2017 ταινία, The Big Bad Fox and other tales, μια γαλλοβελγική παραγωγή κινουμένων σχεδίων με τρεις μικρές ιστορίες με σκηνοθέτες τον Patrick Impert στις δύο και τον δημιουργό Benjamin Renner στην κεντρική ιστορία της Αλεπούς (The Big Bad Fox).

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η μεγάλη κακιά αλεπού
    Τίτλος πρωτοτύπου: Le Grant mechant renard
    Συγγραφέας: Benjamin Renner
    Εικονογράφος: Benjamin Renner
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος,13 Φεβρουαρίου 2023
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 192
    Μέγεθος: 16,5 Χ 23
    ISBN: 978-960-484-857-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular