More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΈνα τάμπλετ μια φορά…, της Γλυκερίας Γκρέκου

    Ένα τάμπλετ μια φορά…, της Γλυκερίας Γκρέκου

     

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-7) –  Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Στην κοινωνία της πληροφορικής κανένας δεν σκέφτεται. Προβλέπουμε ότι θα καταργηθεί το χαρτί, εκείνο όμως που καταργείται είναι η σκέψη.
    Michael Crichton

    Η χρήση της τεχνολογίας στην εποχή μας έχει γίνει καθημερινή συνήθεια τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους ενήλικες, ένα θέμα επίκαιρο που έχει διχάσει τους χρήστες για τη σωστή χρήση και διαχείριση του πλήθους επιλογών που μας προσφέρει. Έρευνες δείχνουν ότι θα έπρεπε να είναι περιορισμένος ο χρόνος έκθεσης των παιδιών προσχολικής ηλικίας μπροστά σε μια οθόνη, καθώς βρίσκονται  σε μια ηλικία κατά την οποία ο εγκέφαλος βρίσκεται υπό ταχεία διαμόρφωση.

    Η συγγραφέας Γλυκερία Γκρέκου πραγματεύεται ένα καίριο ζήτημα που απασχόλησε εκπαιδευτικούς και γονείς καθώς η χρήση της τεχνολογίας αποτέλεσε το μέσο για την εκπαιδευτική διαδικασία εν καιρώ πανδημίας. Σε αυτή την τρυφερή ηλικία μπορεί μια οθόνη να αντικαταστήσει το παιχνίδι, το σχολείο, τους φίλους, το μάθημα δια ζώσης; Ποια είναι η σωστή χρήση της τεχνολογίας  χωρίς να παραμονεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει εθισμό ή κατάχρηση;

    Μια ιστορία καθημερινή που όλοι ζήσαμε και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο χρήσιμη μπορεί να γίνει η σωστή χρήση της τεχνολογίας τόσο στην επικοινωνία όσο και στην εκπαίδευση. Όμως χρειάζεται σωστή διαχείριση με επίβλεψη κάποιου ενήλικα και κανόνες ώστε να μην απορροφά όλη μας την ενέργεια και τον ελεύθερο μας χρόνο.

    Το τάμπλετ γίνεται πρωταγωνιστής της ιστορίας, αποκτά συνείδηση και φωνή και ακούει στο όνομα Ταμπλετάκος. Κλεισμένος μέσα σε ένα κουτί, ένιωθε μοναξιά, ώσπου μια μέρα το αγκάλιασαν χέρια παιδικά. Η νονά του Μηνά τον διάλεξε για δώρο και έβγαλαν μαζί την πρώτη τους σέλφι με χαμόγελο. Όταν όμως έφτασαν στο σπίτι η μαμά δε φάνηκε να χάρηκε καθόλου… τότε ο Ταμπλετάκος άρχισε λίγο να δακρύζει. Στα μάτια των παιδιών φάνταζε το ιδανικό δώρο και δεν τον άφηναν στιγμή από τα χέρια τους, παρά μόνο όταν χρειαζόταν φόρτιση.

    Να είχα στόμα και μιλιά,
    μα είμαι ένα τάμπλετ μοναχά!

    Στιγμή δεν με άφηναν μονάχο:
    δάχτυλα τρέχαν πάνω κάτω,
    όλο το σώμα μου ακουμπούσαν,
    κυλούσαν και με γαργαλούσαν.

    Κι όταν κουράστηκα πολύ,
    ήρθε μια μαύρη σκοτεινιά
    κι έσβησε η οθόνη ξαφνικά.
    «Στην πρίζα, γρήγορα ξανά!»

    Με τον καιρό ο Ταμπλετάκος έγινε απαραίτητος φίλος για τον Μηνά που δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στα μαθήματα του και περίμενε την στιγμή που θα τον κρατήσει ξανά στα χέρια του.

    Το μεσημέρι αργούσε στο φαγητό και η γιαγιά του μονολογούσε: «Αυτός! Αυτός ο Ταμπλετάκος φταίει που είσαι τεμπελάκος». Μα αλήθεια έφταιγε ο Ταμπλετάκος που ο Μηνάς δε διαβάζει, δεν κινείται , δεν μοιράζεται τα παιχνίδια του κι έπαψε να ζωγραφίζει;
    Η μαμά και ο μπαμπάς αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και επισκέφτηκαν το γιατρό για να δώσουν λύση. Ο Μηνάς έβαλε γυαλιά για να μην κουράζει τα μάτια του, περιόρισε τις ώρες μπροστά σε οθόνες και ακολουθούσε πλέον τους κανόνες. Σάββατα και Κυριακές, κάποιες μέρες στις γιορτές και τις διακοπές. Τώρα ο Μηνάς ξέρει ότι για να είναι υγιής χρειάζεται παιχνίδια στην αυλή, στο πάρκο, στη θάλασσα και να ρίχνει και κανένα σουτ στην πράξη κι όχι με κουμπιά στο τάμπλετ.

    Οι συμβουλές δίνονται για καλό και δεν τα λέει μόνο ο γιατρός μα και ο δάσκαλος και ο μουσικός, και ο παππούς και η γιαγιά, η νονά και η μαμά, μην ξεχνάμε και τον μπαμπά. Είναι σημαντικό να καταλάβει ο Μηνάς όπως και όλα τα παιδιά τη σωστή χρήση του τάμπλετ. Μια μικρή έκπληξη επιφυλάσσει στους μικρούς αναγνώστες το τέλος της ιστορίας, αφού δεν είναι μόνο τα παιδιά που κολλάνε σε μια οθόνη…

    Η εικονογράφηση του βιβλίου έχει γίνει από την Carla Cartagena με γλαφυρά χρώματα και έμφαση στα συναισθήματα που απεικονίζονται στα πρόσωπα των ηρώων. Το κείμενο γραμμένο σε ρήμα ελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και απεικονίζει με χιούμορ μια κατάσταση που πολλά παιδιά βιώνουν. Σίγουρα η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι απαραίτητη για την επικοινωνία και την ενημέρωση όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την πραγματική ζωή. Η ιστορία είναι γραμμένη σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση με πρωταγωνιστή τον Ταμπλετάκο που αν είχε στόμα και μιλιά θα έλεγε σίγουρα πολλά σε όλα τα παιδιά που λαχταρούν να παίξουν μαζί του.

    Πόσα όμορφα πράγματα μπορείς να μάθεις μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, όμως σε όλα χρειάζεται μέτρο. Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση στην τάξη και καταγραφή των θετικών και των αρνητικών επιδράσεων της χρήσης (ή κατάχρησης) της οθόνης από την παιδική ηλικία. Πως μπορεί η τεχνολογία να συνυπάρξει με την έκφραση, τη δημιουργία, το παιχνίδι, τη μάθηση και να λειτουργήσει για το καλό των παιδιών; Ένα βιβλίο πρόταση για πολλές αναγνώσεις με χιούμορ και φαντασία αλλά και προβληματισμό για μικρούς και μεγάλους. Στα προτεινόμενα!

    Για αναγνώστες από 5-6 ετών.

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

    Με μια ματιά

    • Η συγγραφέας Γλυκερία Γκρέκου πραγματεύεται ένα καίριο ζήτημα που απασχόλησε εκπαιδευτικούς και γονείς καθώς η χρήση της τεχνολογίας αποτέλεσε το μέσο για την εκπαιδευτική διαδικασία εν καιρώ πανδημίας.
    • Η εικονογράφηση του βιβλίου έχει γίνει από την Carla Cartagena με γλαφυρά χρώματα και έμφαση στα συναισθήματα που απεικονίζονται στα πρόσωπα των ηρώων.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Σβήσε την οθόνη

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ένα τάμπλετ μια φορά…
    Συγγραφέας: Γλυκερία Γκρέκου
    Εικονογράφος: Carla Cartagena
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2021
    Επιμέλεια: Χάρης Πολίτης
    Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-618-5482-17-6

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular