More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΑκύρωση βράβευσης Παλαιστίνιας συγγραφέα και απάντηση από την πλευρά των Αράβων εκδοτών

    Ακύρωση βράβευσης Παλαιστίνιας συγγραφέα και απάντηση από την πλευρά των Αράβων εκδοτών

    Κάθε χρόνο, το βραβείο Liberaturpreis απονέμεται από την κριτική επιτροπή του γερμανικού λογοτεχνικού συλλόγου Litprom σε μία γυναίκα συγγραφέα σε μια γυναίκα συγγραφέα από την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική ή τον αραβικό κόσμο και έχει σκοπό να εξυψώσει τις φωνές από αυτές τις περιοχές που θα λέγαμε ότι δεν ανήκουν στον δυτικό κόσμο. Το LiBeraturpreis 2023 αποφασίστηκε να πάει στη 49χρονη Παλαιστίνια καθηγήτρια μυθιστοριογράφο και δοκιμιογράφο Adania Shibli για το μυθιστόρημά της Minor Detail, το οποίο καταγράφει την ιστορία του βιασμού και της δολοφονίας μίας Παλαιστίνιας από Ισραηλινούς στρατιώτες το 1949.

    Η Shibli μιλάει αραβικά, αγγλικά, εβραϊκά, γαλλικά, κορεάτικα και γερμανικά, έχει εξαιρετικές σπουδές, ζει μεταξύ Βερολίνου και Παλαιστίνης αλλά μάλλον είχε τη λάθος καταγωγή. Πριν λίγες μέρες ο σύλλογος Litprom ανακοίνωσε ότι ακυρώνει της τελετή της 20ης Οκτωβρίου για τον εορτασμό της νίκης της συγγραφέα στο LiBeraturpreis 2023, «λόγω του πολέμου που ξεκίνησε η Χαμάς, κάτω από τον οποίο υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη”. minor detail

    Η Litprom χρηματοδοτείται σε έναν βαθμό από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει επικριθεί από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλους οργανισμούς επειδή θεωρούσε κάθε κριτική προς το Ισραήλ ως έκφραση αντισημιτισμού καθώς και για τη φίμωση υποστηρικτών των παλαιστινιακών δικαιωμάτων στη διαμάχη των τελευταίων με το Ισραήλ.

    Τρεις μετά την απόφαση της Litprom, πάντως, περισσότεροι από εξακόσιοι συγγραφείς και εκδότες υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή καταγγέλλοντας την απόφαση να ακυρωθεί η βράβευση και ο εορτασμός και δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στην Adania Shibli και τους Γερμανούς εκδότες της.

    Αλλά το πράγμα δεν έμεινε εκεί, καθώς η Ένωση Εκδοτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η Αρχή Βιβλίου της Σάρζα ανακοίνωσαν αμέσως μετά ότι αποσύρονται από τη  Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο στην ακύρωση της βράβευσης της Shibli. «Δεδομένης της πρόσφατης ανακοίνωσης των διοργανωτών της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, αποφασίσαμε να αποσύρουμε τη φετινή μας συμμετοχή. Υπερασπιζόμαστε τον ρόλο του πολιτισμού και των βιβλίων για να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι αυτός ο ρόλος είναι πιο σημαντικός από ποτέ», σημείωσαν στην ανακοίνωσή τους.

     

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular