More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΑπο-συνδεδεμένη οικογένεια, της Αμελί Ζαβό (εικ.: Ανίκ Μασόν)

    Απο-συνδεδεμένη οικογένεια, της Αμελί Ζαβό (εικ.: Ανίκ Μασόν)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η νέα ηλεκτρονική αλληλεξάρτηση αναδημιουργεί τον κόσμο δίνοντάς του την εικόνα ενός παγκόσμιου χωριού.
    Μάρσαλ Μακ Λούαν

    Το επιτυχημένο δίδυμο των Amelie Javaux και Annick Masson επιστρέφει μετά το πολύ όμορφο Η μέρα που έγινα κι εγώ «λύκος» (Χρυσή Λίστα 2022) με μια ακόμα ιστορία, βγαλμένη απολύτως από τη σύγχρονη καθημερινότητα των δυτικών οικογενειών.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Κούκι, ένα κόκερ σπάνιελ, ήταν πολύ ευτυχισμένος όταν έφτασε σε αυτήν την οικογένεια. Βόλτες, αγκαλιές, μπισκότα, όλα ήταν άφθονα, χορταστικά. Μέχρι που ήρθε σπίτι η γιαγιά. Τότε κατέφτασαν σπίτι και οι οθόνες. Τάμπλετ, κινητά, κονσόλες! Όλα άλλαξαν. Όλοι τρέχουν μπροστά σε μια οθόνη. Όχι μόνο τα παιδιά. Και οι μεγάλοι. Ξαφνικά κανείς δεν του δίνει σημασία. Όλοι είναι υπεραπασχολημένοι, υπερσυνδεδεμένοι και ταυτόχρονα αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα. Και ο Κούκι πια βαριέται. Δοκιμάζει μάλιστα κόλπα να τους κινήσει το ενδιαφέρον αλλά τίποτα. Και τότε, αφού δεν έχει πιάσει τίποτα, ο Κούκι αποφασίζει να φύγει. Ναι! Αυτό τους σηκώνει από τις οθόνες. Αρχίζουν να τον ψάχνουν. Σκύλος αγνοείται.

    Εστιάζοντας

    Το επιτυχημένο δίδυμο των Amelie Javaux και Annick Masson επιστρέφει μετά το πολύ όμορφο Η μέρα που έγινα κι εγώ «λύκος» (Χρυσή Λίστα 2022) με μια ακόμα πιο ρεαλιστική ιστορία, βγαλμένη απολύτως από τη σύγχρονη καθημερινότητα των δυτικών οικογενειών. Ουσιαστικά, η συγγραφέας συμπυκνώνει μέσα στην ιστορία της τη μετάβαση των ανθρώπων και των οικογενειών των δυτικών και δυτικοποιημένων κοινωνικών συνολικά από τον μεταξύ τους συσχετισμό, την επαφή τους με τη φύση και τις διακλαδώσεις του ελεύθερου χρόνου τους σε πλήθος ενασχολήσεων, στις οθόνες και στον εγκλωβισμό τους σε αυτές με τρόπο ουσιαστικά προσβλητικό για το ίδιο το ανθρώπινο είδος.

    Βλέπω τις κόρες μου, βλέπω τις συμμαθήτριές και συμμαθητές τους, παιδιά καλών οικογενειών, παιδιά φτωχών ή πλούσιων οικογενειών να έχουν σχεδόν όλοι και όλες ένα πρότυπο, ένα είδος διασκέδασης και ψυχαγωγίας, σφηνωμένο μέσα σε ένα κινητό, το οποίο έχει φύγει από τα όρια μιας συσκευής που εξυπηρετεί και διευκολύνει τη ζωή μας και έχει περάσει στα γεωγραφικά όρια της πρέζας και της αφασίας.

    Η Javaux θίγει αυτήν ακριβώς την αφασία στην οποία έχουμε περάσει, χάνοντας τις μεταξύ μας ισορροπίες, την επαφή, τις συζητήσεις μας, το μαζί, νοθεύοντας κάθε συνεύρεσή μας με μια σέλφι, ένα tag, ξεχνώντας ακόμα και όσους αγαπάμε. Ο αντίκτυπος αυτής της αλλαγής είναι ήδη μεγάλος και η iGEN είναι παρούσα, υπό δοκιμή και μελέτη ακόμα, αναζητώντας κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω πού βρίσκεται αν όχι μέσα μας και στο μαζί.

    Όλον αυτόν τον σύγχρονο αχταρμά με τις οθόνες τον καταθέτει ξεκάθαρα, με ρεαλισμό και με χιούμορ η συγγραφέας και τον παραλαμβάνει με τη δική της ματιά η Annick Masson (η οποία αφιερώνει το βιβλίο στη συγγραφέα για τους δρόμους που τις έχει ανοίξει η συνεργασία τους) αναδεικνύοντας όλη αυτή τη μεταβολή με παλ αποχρώσεις στην παλέτα και κόμικ προσέγγιση.

    Η επανασύνδεση με την πραγματικότητα, δίχως να δαιμονοποιείται ούτε η τεχνολογία ούτε η χρήση της είναι ζητούμενο για όλους μας.

    Βιβλίο που δίνει υλικό να σκεφτείς, να αναδιατάξεις, να συζητήσεις, να βάλεις τάξη στο δικό σου αποσυνδεδεμένο χάος (μην ακούω τροφή για σκέψη, με πιάνει ανακατωσούρα).

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Δεσύλλας.

    Απόσπασμα

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Απο-συνδεδεμένη οικογένεια
    Συγγραφέας: Amelie Javaux
    Εικονογράφος: Annick Masson
    Εκδόσεις: Δεσύλλας, Σεπτέμβριος 2022
    Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Επιμέλεια: Μαρία Σεβαστιάδου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24,3 Χ 27,5
    ISBN: 978-618-5568-58-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular