More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΗ φίλη μας Άλκη Ζέη, της εκδότριας Βάσως Παπαγεωργίου (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

    Η φίλη μας Άλκη Ζέη, της εκδότριας Βάσως Παπαγεωργίου (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

    Τρία χρόνια μετά τον θάνατο της Άλκης Ζέη, η εκδότρια των Εκδόσεων Μεταίχμιο, από τις οποίες κυκλοφορούν από το 2010 όλα τα βιβλία της σπουδαίας συγγραφέα (πρόσφατα και σε συλλεκτικές, επετειακές εκδόσεις) γράφει στο ELNIPLEX ένα προσωπικό κείμενο για τη συγγραφέα και τον άνθρωπο με το μεγάλο ανάστημα.

    Η κυρία Βάσω Παπαγεωργίου για τη “φίλη μας Άλκη Ζέη“.

    Η Άλκη Ζέη, περιτριγυρισμένη από παιδιά, στις Εκδόσεις Μεταίχμιο, στα τελευταία της γενέθλια τον Δεκέμβριο του 2019, δύο μήνες πριν φύγει από τη ζωή.

    Με την Άλκη Ζέη γνωριστήκαμε το 2010, όταν πήρε την απόφαση να μεταφέρει τα βιβλία της στον εκδοτικό μας οίκο.

    Η πρώτη συνάντηση μαζί της κανονίστηκε για δείπνο σε εστιατόριο κοντά στο σπίτι της, η δεύτερη στο σπίτι της για ουίσκι πριν από τις ειδήσεις των οκτώ! Επιθυμούσε με αυτές τις δύο συναντήσεις να γνωρίσει από κοντά «τους ιδιοκτήτες του σπιτιού στο οποίο μετακόμισε», τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαζόταν στη συγγραφική της ζωή από το 2010 και μετά.

    Το συγγραφικό της μέγεθος δεν είχε επηρεάσει καθόλου τη συμπεριφορά της. Προσηνής και φιλική με όλους, μικρούς και μεγάλους. Είχε το χάρισμα, είχε τον τρόπο να σε κάνει να νιώθεις οικεία μαζί της από την πρώτη φορά που θα τη συναντούσες. Πολύ σύντομα η επαγγελματική σχέση μας έγινε φιλική, με καθημερινή επαφή και εβδομαδιαίες επισκέψεις στον Πολυχώρο μας. Η συζήτηση μαζί της ήταν πάντα απολαυστική. Ανοιχτόμυαλη, καυστική, πολιτικά σκεπτόμενη, αγωνίστρια για τα ουμανιστικά ιδανικά, τα δικά της αλλά και μιας ολόκληρης γενιάς. Έζησε σε εποχές που οι φιλίες ήταν ουσιαστικές και τίμησε τους φίλους της με κάθε τρόπο. Αλλά και οι άπειροι φίλοι της στην οικουμένη την τίμησαν και την τιμούν με κάθε τρόπο. Μας προέτρεπε μάλιστα να καλλιεργούμε τις φιλίες, να τιμούμε τους φίλους, να τους νοιαζόμαστε. Και η ίδια με τον τρόπο της έγινε το παράδειγμα της καλής φίλης!

    Από το 2010 και μετά ήταν παρούσα στη ζωή όχι μόνο του εκδοτικού οίκου, αλλά και στην προσωπική μας και την οικογενειακή μας! Δεν λησμονούσε γιορτές, επετείους, δώρα, δίνοντας πάντα την αίσθηση ότι σε σκέφτεται και σε νοιάζεται! Έχω τόσα  προσωπικά δώρα από την Άλκη που μου τη θυμίζουν καθημερινά. Αλλά και οι ρουτίνες μας είχαν το άρωμα της γλυκιάς φιλίας: Τα καλοκαίρια μας στο Πήλιο, οι συναντήσεις μας στη βεράντα της, στις Μηλιές, ή στη βεράντα μας στον Άγιο Βλάσιο, η προετοιμασία της για να μας επισκεφτεί κάθε χρόνο ανελλιπώς στα γενέθλια του Νώντα Π., η διανυκτέρευση στο σπίτι μας τα τελευταία χρόνια όταν δυσκολευόταν στα καλντερίμια των Μηλεών για να επιστρέψει στο σπίτι της μετά το πάρτι, ο καφές με κρουασάν στου Zonar’s με την ευκαιρία γενεθλίων!

    Το γράψιμο ήταν το βασικό της μέλημα μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της και έτσι προέκυψε το καταπληκτικό και ύστατο βιβλίο για παιδιά το 2019, με τίτλο «Ένα παιδί από το πουθενά»! Έγραφε κυρίως για παιδιά με τα οποία είχε μια απίστευτη οικειότητα και τα συναντούσε συστηματικά στις πάρα πολλές επισκέψεις της σε σχολεία. Ανταποκρινόταν με θαυμαστή συνέπεια και προθυμία σε προσκλήσεις σχολείων και άλλων φορέων, για να παρουσιάσει τα βιβλία της και να συνομιλήσει με τα παιδιά και τους δασκάλους στη δύναμη των οποίων πίστευε πολύ. Και όταν με το πέρασμα των χρόνων δυσκολευόταν να επισκεφτεί σχολεία, συναντούσε μαθητές και εκπαιδευτικούς με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, την οποία χρησιμοποιούσε με αξιοθαύμαστη, για τη γενιά της, ευκολία. Ήταν και είναι τόσο αγαπητή από εκπαιδευτικούς και μαθητές και θα είναι για πολλά πολλά χρόνια ακόμα!

    Και φέτος, που το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2023 Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη είναι ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τον άνθρωπο και συγγραφέα που συντρόφευσε αναγνωστικά γενιές παιδιών. Από το πλούσιο αρχείο της το οποίο οργανώθηκε από την ίδια, ένα μέρος του υλικού θα είναι διαθέσιμο μέσα από τις πολλές δράσεις που θα οργανώσουν το ΥΠΠΟ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Και ένα πολύτιμο ανέκδοτο κείμενό της για παιδιά θα εκδοθεί στη διάρκεια αυτού του επετειακού έτους!

    Βάσω Παπαγεωργίου
    Εκδότρια

    RELATED ARTICLES

    Most Popular