More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+StoriesΑπό "τρελούς" αλλάζει ο κόσμος: σώζοντας 14 εκατομμύρια ανθρώπους

    Από “τρελούς” αλλάζει ο κόσμος: σώζοντας 14 εκατομμύρια ανθρώπους

    alanturing_imitation gameΓεννήθηκε σε συνοικία του Λονδίνου το καλοκαίρι του 1912. Στα 13 του ανακαλύπτει το ταλέντο του στα μαθηματικά. Λίγο μετά θα το ανακάλυπτε όλος ο κόσμος με τους πλέον θαυμαστούς τρόπους.

    Ως μαθητής είναι μάλλον απροσάρμοστος. Τα γραπτά του είναι μεταξύ ακαταλαβίστικων και προχείρων σημειώσεων. Κι ασφαλώς δεν είναι “η χαρά του καθηγητή”. Στα 16 του μελετά τον Αινστάιν και αναδιατυπώνει τα ερωτήματά του για τους νόμους του Νεύτωνα. Και δεν το κάνει καθόλου άσχημα.

    Σε εκείνα τα εφηβικά χρόνια, μεταξύ μαθηματικών προβλημάτων και καλπάζουσας σκέψης, ανακαλύπτει την ομοφυλοφιλία του σε εποχή που και η λέξη μόνο ηλεκτρίζει. Τελείωνει το σχολείο και συνεχίζει στο Βασιλικό Κολλέγιο (King’s College) του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, όπου σπουδάζει μαθηματικά. Είναι 24 ετών όταν αποδεικνύει ότι υπάρχουν ορισμένα μαθηματικά προβλήματα που δεν επιλύονται μέσω κάποιας σταθερής διεργασίας αλλά μέσω…μηχανής. Κι αυτή η μηχανή γενικής χρήσης (έφερε το όνομά του), μέλλει να αποτελέσει τον προάγγελο των ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα εμφανίζονταν λίγο μετά. Συνεχίζει τις σπουδές του στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ και το 1938 (26 ετών) αναγορεύτηκε διδάκτορας μαθηματικών.

    Την άνοιξη του 1940 μπαίνει στην υπηρεσία της βρετανικής κυβέρνησης που υποφέρει από την παντοδύναμη Γερμανία του Χίτλερ. Οι Γερμανοί κάνουν πραγματικό πάρτι στις θάλασσες βυθίζοντας τα πλοία του βρετανικού ναυτικού και πηγαίνοντας τον πόλεμο στα μέτρα τους. Ο ταλαντούχος μαθηματικός τίθεται επικεφαλής της περίφημης “Ομάδας 8″ που εργάζεται για την αποκρυπτογράφηση του κώδικα Enigma της γερμανικής Λουφτβάφε. Περνά εβδομάδες σκυφτός, ιδρωμένος από τον ενθουσιασμό και την αγωνία της μεγάλης ανακάλυψης. Πρέπει να εξετάσει 147 εκατομμύρια πιθανούς συνδυασμούς. Του χρειάζονται μερικές χιλιάδες χρόνια για να γίνει αυτό. Το καταφέρνει λίγες εβδομάδες αργότερα αποκλείοντας εκατομμύρια συνδυασμούς μέσω αλγορίθμων και άλλων μαθηματικών πράξεων. Αυτός και η ομάδα του αποκωδικοποιούν τον κώδικα των Γερμανών και γέρνουν τις ισορροπίες υπέρ των Συμμάχων. Οι επικοινωνίες των ναζιστών γίνονται διάφανες μέσα από την μηχανή που έφτιαξε και οι πληροφορίες περνάνε στο επιτελείο του Τσόρτσιλ που πλέον ξέρει και προσεγγίζει αλλιώς την κατάσταση.

    Εκκεντρικός, εσωστρεφής, αρκούντως αλαζόνας (οι πληροφορίες είναι ελλειπείς), συχνά εριστικός, σίγουρα πρωτοπόρος κρυπτογράφος και μαθηματικός, ξεκάθαρα πολυτάλαντος, έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης πληροφορικής αλλά στο… πεδίο της μάχης είχε ακόμα πιο ορατά αποτελέσματα. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει το 1945, μετά από 6 χρόνια ολέθρου. Οι μελετητές αναφέρουν ότι η συνεισφορά του συντόμευσε τον μεγάλο πόλεμο κατά δύο χρόνια τουλάχιστον σώζοντας τη ζωή 14 περίπου εκατομμυρίων στρατιωτών και αμάχων που θα χάνονταν με… μαθηματική ακρίβεια σε αυτά τα δύο χρόνια.

    Το 1954, θα βρεθεί νεκρός στο κρεβάτι του, έχοντας (μάλλον) φάει ένα επαλειμμένο με κυάνιο μήλο (φημολογείται ότι η εταιρία apple εμπνέεται το λογότυπό της ως φόρο τιμής σε αυτόν), μη μπορώντας να αντέξει τη σκληρή στάση της βρετανικής κυβέρνησης εναντίον των ομοφυλοφίλων που τους εμβολίαζε με ορμόνες οιστρογόνων ώστε να κατασταλούν οι ομοφυλοφιλικές τάσεις τους.

    Ήταν μόλις 41 ετών. Το όνομα του ήταν Άλαν Μάθισον Τούρινγκ. Κι είχε προλάβει σε μισή ζωή να ζήσει μερικές ακόμη. Και να σώσει εκείνη μερικών εκατομμυρίων ακόμα αλλά και να εμπνεύσει τη μελλοντική άλλων τόσων. Αναγνωρίστηκε πολύ αργά, ως είθισται. Από “τρελούς” προχωρά κι αλλάζει ο κόσμος. Μάθημα διαχρονικό.

    ΥΓ: Τη ζωή του Άλαν Τού(ι)ρινγκ και κυρίως το επίτευγμά του να λύσει τον γερμανικό κώδικα Enigma διαπραγματεύτηκε η ταινία Enigma του 2001 αλλά και η ολοκαίνουρια και απείρως καλύτερη “Imitation Game” που προβάλλεται ήδη στις κινηματογράφους. Ένα θαύμα. Σπεύσατε.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular