More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΑΡΙΟΛ, ένας γαϊδαράκος όπως εσύ κι εγώ, του Εμμανουέλ Γκιμπέρ (εικ.: Μαρκ...

    ΑΡΙΟΛ, ένας γαϊδαράκος όπως εσύ κι εγώ, του Εμμανουέλ Γκιμπέρ (εικ.: Μαρκ Μπουταβάν)

    Το graphic novel εισήχθη ως όρος στο χώρο της λογοτεχνίας στα μέσα της δεκαετίας του 1960 αλλά παγιώθηκε αρκετά αργότερα (μετά το 1990). Ένας αρκετά ακριβής ορισμός που του δόθηκε ήταν “μια ιστορία φαντασίας που παρουσιάζεται σε καρέ κόμικ και εκδίδεται σε μορφή βιβλίου. Αν και υπάρχουν κάποιες διαφωνίες ως προς την αυτοτέλεια ή συνέχεια των ιστοριών που εμπεριέχονται και τον γενικότερο τρόπο στησίματος, ωστόσο ο γενικός αυτός ορισμός μοιάζει αποδεκτός.

    Ο ΑΡΙΟΛ, ο γαιδαράκος του Εμμανουέλ Γκιμπέρ, είναι ένας γάιδαρος οπως εσύ κι εγώ. Έτσι τιτλοφορείται άλλωστε και το πρώτο βιβλίο της σειράς. Μέσα από 12 αυτοτελείς 10σέλιδες ιστορίες σε comic strip, ο ΑΡΙΟΛ φιλοδοξεί ακριβώς αυτό: να ξεδιπλώσει τις μικρές αρετές, ατέλειες, αγωνίες και καθημερινές σκέψεις και τριβές ενός πλάσματος όπως εσύ κι εγώ, όπως όλα τα παιδιά. Παιδιαρίζει, φοβάται, ερωτεύεται, διεκδικεί, διστάζει, αφαιρείται, θαυμάζει έναν σούπερ ήρωα (άλογο), είναι αρκούντως άτακτος,

    Αυτός ο μπλε γαϊδαράκος ζει σε ένα προάστιο μιας πόλης με τη μαμά και το μπαμπά του. Καλύτερος του φίλος είναι ο ΡΑΜΟΝΟ, ένα γουρουνάκι. Καθηγητής γυμναστικής στο σχολείο του είναι ο ΡΙΜΠΕΡΑ, ένας εύσωμος, αυστηρός κόκορας που τελειώνει όλες του τις φράσεις με το “να πούμε” και δάσκαλός του ένας μεγαλόσωμος σκύλος, ο ΛΕΜΠΛΟΥΜ, Και το πιο σημαντικό… ο ΑΡΙΟΛ είναι ερωτευμένος με μια όμορφη αγελαδίτσα, την ΠΕΤΟΥΛΑ.

    Όλοι οι πρωταγωνιστές έχουν ανθρώπινο σώμα και κεφάλι ζώου. Αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του Μαρκ Μπουταβάν φέρνει ακόμα πιο κοντά τις περιπέτειες του ΑΡΙΟΛ στο βλέμα και τη λογική του μέσου προέφηβου και έφηβου αναγνώστη. Η δημιουργία κόμικ ηρώων, πέρα από τους εξτρίμ ήρωες που πολλές φορές συναντήσαμε στα κόμικ, είναι μια επιλογή που οδηγεί τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και τη ζωή τους πιο κοντά σε εκείνη των αναγνωστών τους οι οποίοι δεν ονειρεύονται πως πετάνε ή σκαρφαλώνουν σε ουρανοξύστες, αλλά απλά, απλούστατα ταυτίζονται. .

    Οι 12 σύντομες ιστορίες του ΑΡΙΟΛ μάλλον δεν έχουν κάποια χρονική τάξη μεταξύ τους. Περισσότερο μοιάζουν να αποτελούν ισάριθμα ζουμ του συγγραφέα στη ζωή του μπλε γαϊδαράκου παρά γεγονότα σε αυστηρή χρονική ακολουθία. Τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου θα εντοπίσουν αρκετές γνώριμες καταστάσεις στη ζώή του ΑΡΙΟΛ. Το χιούμορ είναι χαριτωμένο σε αρκετές από τις ιστορίες και ο γαϊδαράκος του Ε. Γκιμπέρ θα τους χαρίσει ένα ευχάριστο, ευκολοδιάβαστο ταξίδι, χωρίς τρανές νοηματικές εμβαθύνσεις.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: ΑΡΙΟΛ- Ένας γαϊδαράκος όπως εσύ κι εγώ
    Συγγραφέας: Εμμανουέλ Γκιμπέρ
    Εικονογράφηση: Μαρκ Μπουταβάν
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Εκδόσεις: Κόκκινο, Μάιος 2016
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 20 Χ 16
    ISBN: 978-618-5005-22-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular