More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΒιβλιοπωλείο στην Ουγγαρία έφαγε πρόστιμο λόγω πώλησης βιβλίου με ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες

    Βιβλιοπωλείο στην Ουγγαρία έφαγε πρόστιμο λόγω πώλησης βιβλίου με ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες

    Την έφαγε την καμπάνα της η ουγγρική αλυσίδα βιβλιοπωλείων Líra Könyv. Γιατί; Γιατί πωλούσε παιδικό βιβλίο το οποίο περιέχει οικογένειες με δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες.

    Πρόκειται για το εικονογραφημένο βιβλίο Micsoda család !, μια ουγγρική μετάφραση που περιέχει δύο τίτλους του Αμερικανού συγγραφέα Lawrence Schimel και της εικονογράφου Elīna Brasliņa, το Early One Morning, το οποίο δείχνει το πρωί ενός νεαρού αγοριού με τις δύο μητέρες του και το Bedtime, Not Playtime!, στο οποίο ένα νεαρό κορίτσι με δύο πατέρες διστάζει να κοιμηθεί.

    Το Reuters αναφέρει ότι το πρόστιμο ανέρχεται σε 250 χιλιάδες φιορίνια (698 ευρώ) και επιβλήθηκε από την κομητεία Pest, την τοπική αρχή για την περιοχή γύρω από τη Βουδαπέστη, η οποία είπε ότι η αλυσίδα παραβίασε τους κανόνες περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών επειδή δεν έδειξε με σαφήνεια ότι το περιεχόμενο του βιβλίου αποκλίνει από τους θεσπισμένους κανόνες στην Ουγγαρία.

    Μάλιστα, το πρόστιμο έρχεται τη στιγμή της ευρύτερης προσπάθειας της ουγγρικής κυβέρνησης να πιέσει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ουγγαρία, απαγορεύοντας οποιαδήποτε προβολή εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά κάτω των 18 ετών, νόμος που επικρίθηκε σφοδρά από την Ένωση Ούγγρων Εκδοτών και Βιβλίων, η οποία ανέφερε ότι «δημιουργεί προϋποθέσεις για τον περιορισμό της ελευθερίας των τεχνών και του λόγου».

    Τώρα, η αλυσίδα Líra Könyv πρέπει να τοποθετήσει ένα αυτοκόλλητο σημάδι προειδοποιώντας τους πελάτες ότι πωλεί «βιβλία με διαφορετικό περιεχόμενο από τα παραδοσιακά».

    Ο συγγραφέας του βιβλίου, πάντως, δεν πτοήθηκε και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει να δημιουργεί βιβλία σαν αυτά, βιβλία που σέβονται την ευφυΐα των παιδιών και τους προσφέρουν τον απέραντο, περίπλοκο κόσμο, με διασκεδαστικούς και προσιτούς τρόπους.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular