More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΕσύ κι εγώ: Σχέδια για το κοινό μας μέλλον, του Όλιβερ Τζέφερς

    Εσύ κι εγώ: Σχέδια για το κοινό μας μέλλον, του Όλιβερ Τζέφερς

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-7) – Picture Book/Εικονοβιβλίο

    Curiosity is the surest sign of intelligence
    Η περιέργεια είναι το πιο σίγουρο σημάδι της νοημοσύνης
    Oliver Jeffers

    Μια κόρη. Ένας πατέρας. Εσύ. Κι εγώ.

    Σε τι θα στηριχθεί η ζωή τους; Για αρχή συγκεντρώνουν τα εργαλεία, να φτιάχνουν και να επιδιορθώνουν πράγματα. Να φτιάξουν μια πόρτα. Κι ένα σπίτι. Να ζουν… εσύ κι εγώ!

    Ένα ρολόι θα μετρά τον χρόνο. Μια αγκαλιά θα φτιάξει αγάπη. Θα φτιάξουμε κι έναν λάκκο για να κρυβόμαστε, ένα κάστρο για να κρατάμε μακριά τους εχθρούς. Μπορεί να χάνουμε κάποια φορά. Θα φτιάξουμε μια πύλη να γνωρίζουμε όσους δεν συμπαθούμε κι ένα τραπέζι να καθόμαστε και να μιλάμε μαζί τους. Θα φτιάξουμε κι έναν πύργο να κοιτάμε τον ουρανό. Και μια αιώρα ανάμεσα στα δέντρα. Και ένα πλοίο αλύγιστο. Και ένα καταφύγιο για να ηρεμούμε. Και μια φωτιά για τις δύσκολες στιγμές.

    Ο Όλιβερ Τζέφερς έχει καθηλώσει ουκ ολίγες φορές. Θυμίζουμε την τύχη του Φάουστο ή το Βρισκόμαστε εδώ- Σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη. Το καταφέρνει γιατί γνωρίζει αφενός να μην επαναλαμβάνει τον εαυτό του ή άλλους, αφετέρου γιατί έχει έναν μεγάλο ορίζοντα μαγικών πεδίων τον οποίο σκαλίζει ξανά και ξανά μέχρι να στάξει το δάκρυ της ομορφιάς σε κάποιο βιβλίο του. Εδώ, στο Εσύ κι εγώ: Σχέδια για το κοινό μας μέλλον, παίρνει έναν πατέρα και μια κόρη και καταστρώνει έναν οδηγό ζωής και επιβίωσης για τους δυο τους. Ας δούμε πώς το κάνει.

    Ξεκινά με τα χέρια τους. Διαφορά μεγέθους. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά. Τα πρώτα που κατεβάζει στις σελίδες είναι τα εργαλεία. Αυτά πήγαν τον άνθρωπο πολύ μακριά και αυτά θα πάνε κάθε πατέρα και κόρη (και όποιους άλλους στη θέση τους) εξίσου μακριά. Γιατί με αυτά θα φτιάχνουμε πράγματα∙ από σπίτια και παραθύρια και πόρτες μέχρι κάστρα, κουκλόσπιτα και όλο τον κόσμο που μας περιβάλλει. Και με αυτά τα εργαλεία θα επιδιορθώνουμε αυτόν τον κόσμο, γιατί ο κόσμος μας δεν πετιέται όταν χαλάει και αγοράζεται κάθε τόσο. Ο κόσμος μας συστέλλεται και διαστέλλεται, αποσυναρμολογείται και μαστορεύεται. Γιατί τα πράγματα έχουν ζωή κι αφού εμφανίσουν κάποια ραγάδα∙ όπως κι εσύ.

    Θα φτιάξουμε μια αγάπη αφού αγκαλιαστούμε“. Η αγκαλιά ως θεμέλιο της αγάπης, ως πηγή της, ως εναρκτήριο λάκτισμά της. Μετά τα εργαλεία και την αγάπη, ο Τζέφερς θέτει το παιχνίδι ως θεμέλιο της ζωής. Κι ύστερα καταθέτει ακόμα ένα σπουδαίο σχόλιο: ένα κάστρο για να κρατάμε μακριά τους εχθρούς και μια πύλη για να γνωρίζεις έναν έναν όσους δεν συμπαθείς και ένα τραπέζι για να συζητάμε μαζί τους. Σε αυτό το σημείο θα θαυμάσετε πόσο σπουδαία ο Τζέφερς δείχνει με λέξεις και εικόνες την επαφή με τον ξένο, με τον άλλο, με τον άγνωστο που φοβίζει. Η πύλη για να έρθει κοντά μας αν έτσι τα φέρει η τύχη, το τραπέζι για να μιλάμε μαζί του και να γνωριζόμαστε. Όχι, δεν τα λέει. Τα υπαινίσσεται. Κι αυτό είναι, θα το λέω ξανά και ξανά, σπουδαίο όταν απευθυνόμαστε σε παιδιά. Να μην γράφουμε όσα θέλουμε να καταλάβουν αλλά να δίνουμε όψεις των δηλώσεών μας έμμεσα, ώστε να κινητοποιούμε τη φαντασία, την κρίση, τη σκέψη, την ενσυναίσθησή τους.

    Κι ύστερα δίνει κι άλλες όψεις του κόσμου των πολύτιμων της ζωής μας ο Τζέφερς. Δείχνει την αξία του να παρατηρείς τον ουρανό, να κοιτάμε τους άλλους κόσμους. Δείχνει την ξεγνοιασιά και τη ραστώνη ως απαραίτητη επιλογή επαναδιάταξης της ζωής μας. Δείχνει το ταξίδι και την περιπέτεια ως θεμελιώδες στοιχείο της ύπαρξής μας. Δείχνει, τέλος, την εστία, το καταφύγιό μας, εκείνα τα λίγα μέτρα που μας κλείνουν μέσα τους από τον έξω κόσμο, εκείνα τα λίγα μέτρα που θέλουμε να επιστρέφουμε πάντα, για να βλέπουμε ξανά και ξανά τα λίγα πολύτιμα που έχουμε φυλαγμένα. Δείχνει, τέλος, το νοιάξιμό μας για τους άλλους και όχι μόνο για το κουφάρι μας, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

    Με σπάνιας ομορφιάς αποτυπώσεις, με αλληγορίες, με γοητευτικές οπτικές νοηματοδοτήσεις που γλιστρούν πλάι στις λιγοστές λέξεις∙ με αυτές τις λιγοστές λέξεις που λένε πολλά και υπαινίσσονται περισσότερα. Με απλές γεωμετρίες, με εναλλαγή θερμών και ψυχρών χρωμάτων και τοπίων, με λεπτομέρειες αλλά απλότητα στην μεταξύ τους σχέση. Με αυτά τα υλικά ο Όλιβερ Τζέφερς δημιουργεί ένα έντυπο κόσμημα που κλείνει από μακριά το μάτι στο αριστουργηματικό Πες μου τι χρειάζεται του Τζιάνι Ροντάρι.

    Για αναγνώστες από 3 ετών και ιδανικά από 4.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Δείτε

    Με μια ματιά

    • Με σπάνιας ομορφιάς αποτυπώσεις, με αλληγορίες, με γοητευτικές οπτικές νοηματοδοτήσεις που γλιστρούν πλάι στις λιγοστές λέξεις∙ με αυτές τις λιγοστές λέξεις που λένε πολλά και υπαινίσσονται περισσότερα. Με απλές γεωμετρίες, με εναλλαγή θερμών και ψυχρών χρωμάτων και τοπίων, με λεπτομέρειες αλλά απλότητα στην μεταξύ τους σχέση. Με αυτά τα υλικά ο Όλιβερ Τζέφερς δημιουργεί ένα έντυπο κόσμημα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Εγώ κι εσύ μαζί – Toy Story (Ιωαννίδης – Πανούσης)

    Μυστικά παραμύθια-Γ. Βαρσαμάκης

     Ragtime – Νίκος Πλατύραχος

    Για τον πατέρα

    New World Symphony-Allegro con fuoco-Antonin Dvorak

    Δημήτρης Ζερβουδάκης – Ο Αγαπημένος Ήρωας Μου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Εσύ κι εγώ: Σχέδια για το κοινό μας μέλλον
    Τίτλος πρωτοτύπου: What we’ll build: Plans for our together future
    Συγγραφέας: Όλιβερ Τζέφερς
    Εικονογράφος: Όλιβερ Τζέφερς
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Ιούνιος 2021
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη
    Στοιχειοθεσία: Εκδ. Ίκαρος, Μαλβίνα Κότο
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 24,5 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-57-2390-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular