More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΒοήθεια, αχινός! της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Ρένια Μεταλληνού)

    Βοήθεια, αχινός! της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Ρένια Μεταλληνού)

    Η Αλίκη λατρεύει το καλοκαίρι, τις διακοπές, τη θάλασσα. Ο μικρός αχινός τις μακρινές βόλτες, τα μύδια, τα κύματα. Η Αλίκη και ο αχινός θα συναντηθούν. Κι όταν γίνει αυτό, πέντε ολόκληρα αγκάθια θα τσιμπήσουν το πόδι της Αλίκης. Πέντε αγκάθια ξεκολλάνε από τον μικρό αχινό. Κι αμέσως θα σημάνει συναγερμός, μέσα κι έξω από τη θάλασσα.

    – Βοήθειααα! ούρλιαξε η Αλίκη.
    – Βοήθειααα! ούρλιαξε κι ο μικρός Αχινός.
    – Πάτησα αχινό! φώναξε η Αλίκη.
    ​- Με πάτησε παιδί! φώνεξε κι ο μικρός Αχινός.

    Κάπως έτσι λοιπόν, ξεκίνησε το καλοκαίρι για τους δύο ήρωες του βιβλίου της Ιωάννας Μπαμπέτα. Η απρόβλετη συνάντηση της Αλίκης και του Αχινού ήταν τραυματική και για τους δύο. Η Αλίκη βέβαια, είχε όλη τη φροντίδα που χρειαζόταν. Η μαμά της, και οι απανταχού μαμάδες της παραλίας, έσπευσαν να την βοηθήσουν με διάφορα “γιατροσόφια”. Η περιποίηση ήταν τόσο μεγάλη που η Αλίκη προσποιήθηκε ότι πονούσε περισσότερο από όσο πονούσε στα άλήθεια.

    Άπό την άλλη πλευρά, ο Αχινός ήταν εντελώς μόνος κι αβοήθητος. Είχε μόλις χάσει πέντε από τα αγκάθια του, όταν κάποιο χέρι τον έβγαλε από τη θάλασσα και τον πέταξε σε ένα κουβαδάκι. Φοβήθηκε ότι θα ξεραθεί κάτω από τον καυτό ήλιο. Θυμήθηκε όλες τις τρομακτικές ιστορίες που είχε ακούσει για αχινούς που είχαν βασανιστεί, απλώς για παιχνίδι ή και που είχαν φαγωθεί. Ευτυχώς, οι άνθρωποι φρόντισαν να του ρίξουν λίγο θαλασσινό νερό.

    ​Η τύχη του Αχινού ήταν πια στα χέρια της Αλίκης. Εκείνη θα αποφάσιζε αν θα έριχνε τον Αχινό στα σκουπίδια, όπως πρότεινε η μαμά της προκειμένου να μην τον πατήσει κανείς άλλος, ή αν θα το ελευθέρωνε ώστε να ζήσει στο φυσικό του περιβάλλο, με μερικά αγκάθια λιγότερα αλλά γεμάτος εμπειρίες για τη ζωή…

    ​Η σύντομη, καλοκαιρινή ιστορία της Ιωάννας Μπαμπέτα έχει ως θέμα της μια εμπειρία που έχουμε βιώσει σχεδόν όλοι. Την προσεγγίζει όμως, φωτίζοντάς την από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ο αναγνώστης “βλέπει” το περιστατικό τόσο από την πλευρά της Αλίκης, όσο και από την πλευρά του Αχινού ο οποίος για χάρη της ιστορίας έχει αποκτήσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Με αυτή την προσέγγιση η συγγραφέας πετυχαίνει με απλό τρόπο και χωρίς διδαχές να μιλήσει για την αξία που έχει κάθε μορφή ζωής καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση αλλά και την αγάπη στο φυσικό περιβάλλον.

    ​Η εικονογράφηση έγινε από τη Ρένια Μεταλληνού. Οι εικόνες είναι πολύχρωμες αλλά το κόκκινο κυριαρχεί. ενώ η αποτύπωση του βυθού μας θύμισε παιδική ζωγραφιά!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Βοήθεια, αχινός!
    Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
    Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού
    Σειρά: Διαβάζω ιστορίες
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2017
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-0887-7

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular