More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Γεια σου, Τζίμι! της Άννας Γουόκερ

    Γεια σου, Τζίμι! της Άννας Γουόκερ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον αδερφό μου και σε όποιο παιδί αισθάνεται πως έχει χαθεί. Μακάρι να αισθανθεί ότι το βρήκαν και ότι το αγαπούν.
    Η αφιέρωση της συγγραφέα του βιβλίου.

    Σπάνιας ομορφιάς βιβλίο, πολυσήμαντο, πολυεπίπεδο, για τη σχέση πατέρα-γιου και τη δύναμη της μοναξιάς, της αναζήτησης του ρόλου και της σχέσης, αλλά και της αγάπης.

    Περί τίνος πρόκειται

    Όποτε ο Τζακ έμενε στο σπίτι του πατέρα του, έφτιαχναν μαζί τάκος και μικλσέικ. Κάποιες φορές συζητούσαν. Άλλες πάλι δεν μιλούσαν καθόλου. Αν και του άρεσε να αστειεύεται, ο πατέρας του είχε καιρό να το κάνει. Το σπίτι του ήταν πολύ ήσυχο. Φαινόταν να νιώθει μοναξιά. Κάποτε βρήκε έναν παπαγάλο, πράσινο, ομιλητικό, αστείο, φωνακλά. Ο πατέρας του Τζακ άλλαξε. Έδειχνε πια να περνά υπέροχα μαζί του, να κάνει αστεία. Τον επαινούσε. Ο Τζακ ήθελε να είναι κι εκείνος κάτι τέτοιο για τον πατέρα του. Ώσπου μια μέρα, ο Τζίμι ο παπαγάλος έφυγε. Και ο Τζακ βγήκε να τον βρει. Ήξερε ότι ήταν τόσο σημαντικός για τον πατέρα του…

    Εστιάζοντας

    Τα βιβλία για παιδιά έχουν προχωρήσει τόσο πολύ πλέον. Έχουν εισχωρήσει σε παραμέτρους που μέχρι πριν περίπου μια δεκαετία ούτε που διανοούμασταν ότι θα έβρισκαν θέση σε αυτά. “Όποτε ο Τζακ έμενε στο σπίτι του πατέρα του…“. Πόσο έξοχα υπονοείται ότι ο πατέρας μένει σε άλλο σπίτι από τη μητέρα και ότι το βασικό σπίτι του μικρού λογικά είναι το άλλο. Κι ύστερα, αυτή η ιδιαίτερη προσωπικότητα του πατέρα. Λιγομίλητος, απόμακρος, περιστασιακά απρόσιτος. Ίσως καλλιτέχνης. Ίσως βυθισμένος σε σκέψεις του. Ενδεχομένως στις παρυφές κάποιας ήπιας κατάθλιψης ή κάποιας άλλης ιδιαιτερότητας. Περίπου έτσι αποτυπώνεται και το παιδί. Αλλά αναζητά τον πατέρα του. Την επαφή μαζί του. Σχεδόν ζηλεύει τον παπαγάλο, καθώς εκείνος διασκεδάζει με την αθωότητα και την πρωτόγονη φύση του τον πατέρα του. Αναζητά κάτι από εκείνον. Κάτι που θα τον ενώσει κι εκείνον με τον πατέρα του.

    Μια δυαδική σχέση πατέρα-γιου σπάνια, απρόσμενη. Δυο ιδιοσυγκρασίες που αναζητούν μέσα στη μοναχικότητα σημεία επαφής. Ένα παιδί που έχει χαθεί μπροστά σε μια σχέση που δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες του, που τις μεταθέτει, τις ματαιώνει, τις αναστέλλει, τις αντιδιαστέλλει. Ένα παιδί που αναζητά την πατρική αγάπη. Ένας πατέρας που προσπαθεί να τοποθετηθεί στην πατρότητα, στον ρόλο του, στα συναισθήματά του. Μια σχέση που περνά από διαδρόμους και μονοπάτια, δοκιμάζεται και βρίσκει το χρώμα της, καθώς στο τέλος η αγάπη πάντα νικά. Ή έτσι πρέπει να συμβαίνει τουλάχιστον.

    Σπάνιας ομορφιάς βιβλίο, πολυσήμαντο, πολυεπίπεδο και θα έλεγα διηλικιακό, καθώς αποτελεί κατά τη γνώμη μου τον ορισμό των βιβλίων που αποδεικνύουν πόσο τα “παιδικά” εικονογραφημένα βιβλία, τα ολιγόλογα picture book δεν είναι μονάχα για παιδιά, αλλά για ένα πολύ πλατύτερο κοινό που αναζητά στο βραχύ κείμενο τη σαγήνη της ποίησης, των λίγων λέξεων που συνδιαλλέγονται με συναρπαστικές εικόνες και οπτικές αφηγήσεις.

    Προσέλθετε όσοι θέλετε σπουδαίο παιδικό βιβλίο στα ράφια και τα μάτια σας.

    Για αναγνώστες από 4 ετών με ροπή προς το 5 και δίχως περιορισμό προς τα πάνω.

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Γεια σου, Τζίμι!
    Σειρά: Hello, Jimmy!
    Συγγραφέας: Anna Walker
    Εικονογράφος: Anna Walker
    Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, Νοέμβριος 2022
    Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
    Τυπογραφία, lettering: Άννα Σαπουντζή
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 23 Χ 28
    ISBN: 978-618-5689-05-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular