More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΕκθέσεις-ΟμιλίεςΚήποι Μυστικοί- Έκθεση στο Macart: η Φωτεινή Στεφανίδη είναι μια μεταξωτή ύπαρξη

    Κήποι Μυστικοί- Έκθεση στο Macart: η Φωτεινή Στεφανίδη είναι μια μεταξωτή ύπαρξη

    Οι Μυστικοί Κήποι της διακεκριμένης εικαστικού και εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη φιλοξενούνται στον Πολιτιστικό Χώρο Macart ήδη από την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και μέχρι τις 14 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι έχετε αυτήν την εβδομάδα για να επισκεφθείτε την έκθεση, αν και εύχομαι να λάβει μια δισεβδομαδιαία παράταση για τις 29 Ιανουαρίου, όχι μόνο λόγω κάποιου ημερολογιακού ψυχαναγκαστικού στρογγυλέματος, αλλά για να δοθεί η ευκαιρία σε μερικούς ακόμα ανθρώπους να θαυμάσουν τους Μυστικούς Κήπους αυτής της σπουδαίας δημιουργού.

    Δεν πρόκειται περί κάποιου εθιμοτυπικού εγκωμίου. Είναι η αλήθεια που εισπράττει ο επισκέπτης, καθώς εισέρχεται σε έναν ασυνήθιστο χώρο για εκθέσεις, βιομηχανικό, με τα μηχανήματα στον κάτω όροφο να δουλεύουν και τους ανθρώπους του να παράγουν εικόνες, έντυπα, εργασία.

    Ανεβαίνεις τα σκαλιά. Οι ήχοι εξακολουθούν, αλλά έχουν μειώσει τα ντεσιμπέλ τους. Ο χώρος είναι ζωντανός, δεν έχει την θεωρία της σιωπής να κυριαρχεί. Οι Κήποι οι Μυστικοί της Φωτεινής Στεφανίδη δεσπόζουν στα αριστερά. Κήποι, οικείοι της, χαραγματιές στον χωροχρόνο, όπου πουλιά και έντομα συνδιαλέγονται με θροΐσματα, με φυλλωσιές που τραμπαλίζουν, με απαλές αιωρήσεις κλαδιών από το τράνταγμα ή το στάσιμο κάποιου μικροπουλιού που ζει εκεί ή παιχνιδίζει ή ψάχνει κάτι που κανείς άνθρωπος δε θα μάθει ποτέ. Δέντρα, χορτάρια, άγνωστα φυτά στον επισκέπτη που η δημιουργός φροντίζει μέσα από μια θαυμάσια επιμελημένη έκδοση να διαφωτίζει. Αυτό κι αν είναι θαύμα. Εκεί να δεις λόγια και λέξεις και εικόνες! Σ’ εκείνες τις σελίδες* να δεις φρέζιες, μιμόζες, καυκαλήθρες και αγριοπασχαλιές. Εκεί να δει τον Ιούνη με αγιόκλημα και γκιουλμπρισίμ, τα βιαστικά κυκλάμινα του Αυγούστου και τις αλκυόνες που ψαρεύουν ξυστά στο κύμα του Οκτώβρη περιμένοντας εμάς να ασχοληθούμε μαζί τους τον Γενάρη που ονομάζουν μέρες λιόλουστες.

    Ω, τι κόσμοι, μπαμπά! Ω, τι κήποι, μαμά! Απ’ όλους τους μήνες του χρόνου, ένα κήπος. Από όλα τα κλαδιά ενός δέντρου, τόσα πουλιά. Τιτιβίσματα, ευωδιές, ένα πρωτοφανές ζωντάνεμα που σε κοιτάζει και σε καλεί να μπεις μέσα, να ζητήσεις κι εσύ έναν κήπο, άτακτο ή λιγότερο άναρχο. Ταξιδεύεις. Στις αβγοτέμπερες. Στα ευλογημένα χέρια της Φωτεινής Στεφανίδη που κάνει το σπουργίτι, το τζιτζίκι και το Δηλιανό κοχύλι τέχνη και πρωταγωνιστές κάποιου βλέμματος -του δικού σου- που τα ‘χει λησμονήσει ή δεν τ’ αντάμωσε ποτέ στ’ αλήθεια.

    «Οι Κήποι Μυστικοί δουλεύτηκαν σιωπηρά και απερίσπαστα για ένα χρόνο. Δώδεκα πίνακες, ένας για κάθε μήνα, μαζί και οι μπόλικες σημειώσεις μικρών διαστάσεων, σε βάθος χρόνου εκείνες».

    Μια μοναδική ένωση με τη φύση, αβίαστη, φυσική, ρέουσα, σαν ένα πρωινό ξύπνημα μέσα στον χώρο όπου άνοιξες το βλέμμα και είδες μπροστά σου το απλό, το σπουδαίο, το όμορφο. Τοπία. Αξεθώριαστες εικόνες, ένα ανεξίτηλο πλησίασμα στη φύση, μέσα από την χειροποίητη τέχνη μιας σπουδαίας δημιουργού, μιας φύσει ευγενικής ψυχής, από εκείνες που ο ποιητής ονόμασε μεταξωτούς ανθρώπους.

    Ο χώρος του Macart εξαίρετος, φροντισμένος, ιδανικός για μια άλλη προσέγγιση στην τέχνη, πέρα από τις κλασικές γκαλερί. Ένα άλλο σκίρτημα.

    * Τα κείμενα που συνοδεύουν τους κήπους στην έντυπη έκδοση είναι αποσπάσματα κειμένων από απαντήσεις της δημιουργού στον δημοσιογράφο Γιώργο Κιούση στα πλαίσια των μηνολογίων τους (2013-). Αυτά τα κείμενα είναι τόσο καλοφτιαγμένα, τόσο μυριβηλικά και ελυτικά αρχιτεκτονημένα που γίνονται απαραίτητη προέκταση των έργων της. Είναι μύηση, είναι τελετουργία. Είναι φως σε έναν κόσμο που μας υποσχέθηκε και μας έδωσε πολύ σκοτάδι. Συγκλίνετε.

    Να θυμίσουμε ότι η Φωτεινή Στεφανίδη σχεδίασε φέτος την αφίσα της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People – Διεθνής Οργάνωση για τη Νεότητα) για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου 2023.

    Info

    Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου

    Macart
    Λένορμαν 244, 104 43, Αθήνα

    210 5132322, 210 5157336

    info@macart.gr

    Χάρτης

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular