More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΓκρίμγουντ - Περιπέτειες σε ένα δάσος όπου όλα μπορούν να συμβούν, βιβλίο...

    Γκρίμγουντ – Περιπέτειες σε ένα δάσος όπου όλα μπορούν να συμβούν, βιβλίο 1ο, της Νάντια Σιρίν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-10) – Λογοτεχνία για παιδιά

    “Γεια σου! Θες να γίνουμε φίλοι, μικρή ακρίδα;” ρώτησε. “Εσένα σ’ αρέσει το τραγούδι, εμένα μ’ αρέσει το τραγούδι… έχουμε τόσα πολλά κοινά!”
    “Άντε χάσου” είπε η ακρίδα και απομακρύνθηκε χοροπηδώντας.
    σελ. 7

    Η ταλαντούχα Νάντια Σιρίν μας πηγαίνει στο παρανοϊκό δάσος Γκρίμγουντ, το δάσος όπου όλα μπορούν να συμβούν. Και πράγματι συμβαίνουν.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο οδηγός λεωφορείου Ερρίκος Δυναμίτης, μια ψείρα ξύλου, μας καλωσορίζει στο Γκρίμγουντ, στο δάσος όπου όλα μπορούν να συμβούν και μας αφηγείται τις πιο τρελές ιστορίες με ήρωες τον Τεντ και τη Νάνσυ, δύο διαφορετικά μεταξύ τους αλεπουδάκια που αλληλοσυμπληρώνονται. Να τον κρατήσετε τον Ερρίκο. Μπαινοβγαίνει συχνά στην ιστορία.

    “Η Νάνσυ ήταν η πιο γενναία και τολμηρή αλεπού που είχε γνωρίσει ποτέ του ο Τεντ… Εκείνη του εξασφάλιζε πάντα κάτι να φάει κι ένα ζεστό μέρος για να κοιμηθεί. Εκτός απ’ το να προσέχει τον Τεντ, της Νάνσυ τής άρεσε και να τριγυρίζει στην πόλη με τους φίλους της […] Ο Τεντ από την άλλη ήταν ένα γλυκούλι μικρό αλεπουδάκι. Του άρεσε να μένει κοντά στη φωλιά του, η οποία ήταν κρυμμένη μέσα σε κάτι αγκαθωτά πουρνάρια στην άκρη ενός τεράστιου πάγκου”.

    Ο Τεντ νιώθει μοναξιά, αναζητά φίλους, με ανεπιτυχή αποτελέσματα ακόμα και στις ακρίδες και τα περιστέρια. Τα πράγματα, όμως, γίνονται χειρότερα όταν η πραγματικά φρικτή γάτα Πριγκίπισσα Μπάτονς παίρνει θέση μάχης στερώντας το δικαίωμα από τις αλεπούδες να τρώνε από τους κάδους με τα αποφάγια έξω από το μαγαζί Το σβέλτο κοτόπουλο. Σε μια σύγκρουση, ο Τεντ δαγκώνει και κόβει κατά λάθος την ουρά της Πριγκίπισσας Μπάτονς.

    “Τώρα έμπλέξες, νιάναρο!” είπε άγρια μία απ’ αυτές στον Τεντ δείχνοντας τα δόντια της.

    Η Νάνσυ και ο Τεντ αναγκάζονται να το σκάσουν για το δάσος Γκρίμγουντ για να σωθούν από την οργή της φρικτής γάτας. Ένα δάσος! Ένα μέρος τέλειο για αλεπούδες, δίχως κάδους και γάτες! Προσδοκούν να βρουν ησυχία. Δάσος είναι αυτό! “Εμένα μου φαίνεται υπερβολική η τόση ησυχία”, είπε η Νάνσυ. Και ήταν. Έτσι, το πράγμα δεν έμεινε ακριβώς εκεί. Συναντούν πάπιες που αγαπούν τις θεατρικές παραστάσεις, άτακτα λαγουδάκια, φασαριόζους ασβούς που κορνάρουν σαν χουλιγκάνοι, σκίουρους με κράνη και μπέρτες που εμπλέκονται συχνά σε πολέμους, κλέφτες αετούς και ένα σωρό άλλα ζώα που δεν τα λες και πού συνηθισμένα. Το δάσος μοιάζει λίγο με τρελοκομείο. Όπου όμως ο μοναχικός μέχρι τότε Τεντ κάνει τον πρώτο του φίλο, τη λαγουδίτσα Γουίλοου και αρχίζει να μην του φαίνεται κακή ιδέα η μετακόμιση σε αυτό το τρελό δάσος.

    Η τρέλα αρχίζει όταν η Πριγκίπισσα Μπάτονς εντοπίζει πού βρίσκονται. “Πήγαινέ με στις αλεπούδες… ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ!” φωνάζει η Μπάτονς στη γάτα Ντενίζ που της λέει πως ξέρει πού κρύβονται οι αλεπούδες.

    Ο χρόνος κυλά αντίστροφά. Μια σύγκρουση είναι προ των πυλών. Η Μπάτονς απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει το φοβερό όπλο Μυαλοσκοτώστρα 3000. Από την άλλη το δάσος του Γκρίμγουντ έχει λίγο χρόνο για να αντιμετωπίσει μια τρομερή επίθεση εκδίκησης.

    Εστιάζοντας

    Κυνικό, κοφτερό, πνευματώδες χιούμορ Ροαλνταλικής ατμοσφαιρας, στη γραμμή που χάραξε η 70’s γενιά συνεχιστών του μεγάλου Ρ. Ν., όπως οι παρομοίως οξυδερκείς Άντι Τζόελ Στάντον και ο Ντέιβιντ Ουάλιαμς. Σπιρτόζικη αφήγηση, συνεχή ευρήματα, μυθοπλαστικά, κειμενικά και εικονογραφικά, η δημιουργός παίρνει ένα remote control και με κωδικοποιημένους παλμούς εκπέμπει υπέρυθρα σήματα γέλιου, απενοχοποιημένης γραφής, δίχως διδακτικές πρεμούρες και με υποδόριους υπαινιγμούς.

    Η Νάντι Σιρίν, φεύγει από τα βιβλία για παιδιά 3-4 ετών και πράττει ορθότατα μετακομίζοντας σε μεγαλύτερη φόρμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύει ένα μοναδικό ταλέντο στη δημιουργία ιστοριών για παιδιά κοντά στα 7+. Με το Γκρίμγουντ κάνει μια εντυπωσιακή αιώρηση μεταξύ πόλης και δάσους, τοποθετεί την εκδίκηση, την υπερίσχυση και τη θέληση για κυριαρχία ως κινητήριους μοχλούς της συμπεριφοράς πολλών, ενώ η δυαδική σχέση cause-effect είναι πανταχού παρούσα ως αξίωμα στην ιστορία της∙ κάτι προκαλεί κάτι άλλο και η εξέλιξη είναι η αλυσίδα δράσεων που φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Συνεργασία, σύμπραξη, ισχύς εν τη ενώσει. Ένας κόσμος αμύνεται απέναντι στην υπερφίαλη εκδικητικότητα που αποκρούει κάθε πρόταση λογικής και συμφιλίωσης. “Μου τη σπάει να μοιράζομαι” είναι το μότο ζωής της πριγκίπισσας Μπάτονς το οποίο ηττάται εκκωφαντικά. Το Γκρίμγουντ είναι τρελοκομείο. Αλλά μήπως να μείνουν λίγο ακόμα προτού επιστρέψουν στην πόλη;

    Η αδερφικότητα, η δύναμη αυτού που νιώθεις σπίτι και οικογένεια θριαμβεύουν, οι χαρακτήρες είναι αποφασιστικοί, διαυγείς, ξεκάθαροι, υπερβαίνουν τα προφανή σχήματα, διαθέτουν μια ηθική και συναισθηματική εμβέλεια που θα αγγίξουν τον μέσο αναγνώστη.

    Η αισθητική της εικαστικής οπτικής της Σιρίν είναι από κορυφαία. Θεωρώ ότι αυτό που θα δείτε σε γραμμές, λιτότητα, αφαιρετικότητα, εκφραστικότητα, μορφές, αντλεί από τα καλύτερα στοιχεία της κόμικ κουλτούρας, αποκτώντας, ωστόσο, την αυτοτέλεια του προσωπικού στυλ και διαβαίνοντας ένα πολύ ιδιαίτερο μονοπάτι. Εξαιρετική δουλειά.

    Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το δεύτερο βιβλίο της σειράς Γκρίμγουντ- Πετάει η αλεπού; Πετάει!.

    Για αναγνώστες από 7 περίπου ετών. Δεν προτείνεται δια συντηρητικούς νόες.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Δείτε το promo video

    Είπαν

    Απλά ιδιοφυές
    Λούι Στόουελ, συγγραφέας του Otherland

    Αυτό το βιβλίο έκανε το στόμα μου να πονέσει! Ανελέητα αστείο
    Ρομπ Μπίνταλφ

    Ο Τεντ και η Νάνσυ είναι τα αγαπημένα μου αλεπουδάκια
    Λιζ Πίτσον, συγγραφέας του Τομ Γκέιτς

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Γκρίμγουντ – Περιπέτειες σε ένα δάσος όπου όλα μπορούν να συμβούν, βιβλίο 1ο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Grimwood
    Συγγραφέας: Nadia Shireen
    Εικονογράφος: Nadia Shireen
    Εκδόσεις: Πατάκης, Μάιος 2023
    Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου
    Υπεύθυνη έκδοσης: Φαίη Κολοκυθά
    Σελίδες: 248
    Μέγεθος: 15,3 Χ 19,8
    ISBN: 978-960-168-017-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular