More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΓΚΡΡΡ - Μια ιστορία για τη φιλία, του Ρομπ Μπίνταλφ

    ΓΚΡΡΡ – Μια ιστορία για τη φιλία, του Ρομπ Μπίνταλφ

    Στο δάσος κάθε χρόνο γίνεται διαγωνισμός. Για να δουν ποιος είναι ο αρκούδος ο πιο καλός.Τι σημαίνει αρκούδος καλός; Να είναι ο καλύτερος σε μια σειρά από δεξιότητες, όπως να πιάνει πολλά ψάρια, να είναι σούπερ στη γυμναστική, να τρομάζει τους ανθρώπους αλλά κυρίως να έχει τον πιο βροντερό, φοβιστικό και μεγάλο βρυχηθμό: το πιο τρομερό ΓΚΡΡΡΡΡ!

    Ο αρκούδος Φρεντ, λοιπόν, κερδίζει το διαγωνισμό για τρία σερί χρόνια. Το ΓΚΡΡΡ του είναι απίστευτο! Γιατί ο Φρεντ προπονείται συνεχώς, από το πρωί ως το βράδυ. Φίλους δεν έχει μα δεν τον πειράζει. Θέλει μόνο την πρωτιά, τα μετάλλια, τη δόξα. Οι φίλοι δεν του είναι απαραίτητοι.

    Στο φετινό διαγωνισμό όμως, θα πάρει μέρος και ο Μπόρις, ένας ψηλός και δυνατός αρκούδος που ήρθε από τη Δύση και ισχυρίζεται ότι το ΓΚΡΡΡ του είναι το πιο δυνατό!

    Χμμ! Τη νύχτα ο Μπόρις μπήκε κρυφά στη σπηλιά του Φρεντ και κάτι πήρε. Το έβαλε μέσα στην κοιλιά του κι από δω παν’ κι οι άλλοι. Και το επόμενο πρωί που ξύπνησε ο Φρεντ είχε χάσει το… βρυχηθμό του! Και το χειρότερο; Σε λίγο αρχίζει ο διαγωνισμός.

    Ο Ευγένιος, η κουκουβάγια, προσφέρεται… ευγενικά να βοηθήσει τον Φρεντ να βρει τη φωνή του. Ψάχνουν παντού. Μάλιστα ο Ευγένιος φωνάζει και εθελοντές ζώα του δάσους να ψάξουν μαζί του. Πφφ!

    Ο διαγωνισμός ξεκινά. Η μάχη Μπόρις και Φρεντ είναι μεγάλη. Πριν από την τελευταία δοκιμασία του βρυχηθμού, οι δυο τους είναι ισόπαλοι. Στον βρυχηθμό, ο Μπόρις σπάει τα κοντέρ και ο Φρεντ δεν έχει… φωνή ούτε γι’ αστείο! Μαγικό! Φανταστικό μαγικό βγαλμένο από τη ζωή κι όχι από το καπέλο κάποιου ταχυδακτυλουργού παραμυθά… Ο Φρεντ θα καταφέρει να κερδίσει ξανά! Ο βρυχηθμός του είναι το κάτι άλλο, κάτι τρανό και πιο μεγάλο!

    ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ! Μια ιστορία- ορισμός του picture book, ορισμός της απλότητας, της μαγικής ανατροπής, των έμμεσων μηνυμάτων. Μα και μια πρώιμη φιλοσοφική εξιχνίαση της φιλίας. Της φιλίας που βιώνει ο νικητής, ο έχων, ο αποδεκτός. Την άρνηση που βιώνει ο μόνος, ο νεοεισελθών σε έναν κόσμο/χώρο. Τα συναισθήματα που διατρέχουν τον “θέλω να είμαι εγώ ο αρχηγός”. Τη δύναμη της ομάδας έναντι των πάσης φύσεως αρχηγών. Τη στάση που κρατούν οι υπόλοιποι, ο περίγυρος, όσοι πολλοί εύκολα μπορούν να πουν “μα αυτός δε μας χρειάζεται”. Και πραγματικά όλο το στήσιμο των λίγων διαλόγων και του μικρού αυτού κειμένου είναι αριστοτεχνικό.

    Μαγεύει, φανερώνει ποιότητες, δείχνει στο μικρό αναγνώστη τους δρόμους της φιλίας, τις λακκούβες όπου τρως τούμπα, τη συμπαράσταση, την ανωτερότητα, την εμπέδωση της πραγματικής φιλίας, την ενσυναίσθηση του “τώρα με χρειάζεται”.

    Γιατί η φιλία έχει αυτό το “τώρα με χρειάζεται”. Άδολα να δίνεις. Απλόχερα να μοιράζεις. Πάντα κάτι μένει. Αν ο “φίλος” δε λάβει ούτε τότε την ξεκάθαρη υποδήλωσή σου περί φιλίας, τότε θα τον αφήσεις να φάει την τούμπα του για να βιώσει πως είναι πραγματικά να γλιστράς και να μην υπάρχει κανείς να σε κρατήσει ή έστω να σε σηκώσει. Κάπως έτσι έχει το πράγμα και ο Ρομπ Μπίνταλφ, προφανώς έχοντάς το μελετήσει σε βάθος, φτιάχνει ένα μικρο διαμάντι που θα λάβει στα ράφια των βιβλιόφιλων βασιλική θέση, ειδικά όταν θες να εξερευνήσεις τη φιλία, την ισάξια κι εφάμιλλη της αγάπης, αυτή έννοια, διάσταση μεγαλειώδη ουσιαστικά του ανθρώπινου είδους.

    Το βιβλίο αυτό “φωνάζει” ότι προσφέρεται για δραματοποίηση. Βρυχώνται τα ΓΚΡΡΡ του. Δοκιμάστε να τα μετρήσετε. Ποιο είναι το πιο μακρύ; Ποιο είναι το πιο δυνατό; Ή μήπως να τρομάξετε ανθρώπους; Για ψάρια δε σας εγγυώμαι ότι θα βρείτε εύκολα αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε αυτοσχέδιες μαγνητικές πετονιές (με μαγνητάκια ασφαλώς που πωλούνται στα βιλιοπωλεία) και στα ψαράκια σας να περάσετε έναν απλό, μεγάλο μεταλλικό συνδετήρα και να τα ψαρέψετε.

    Ή μήπως να περάσετε στο σώμα σας 17 χούλα χουπ και να αρχίσετε να χορεύετε ενώ οι άλλοι θα χτυπιούνται από το γέλια με την προσπάθειά σας; Γιατί γελάμε και με τα αστεία, όχι κοροϊδευτικά πάντα (ας τον κρατήσουμε αυτόν τον διαχωρισμό).

    Στο εμπόριο θα βρείτε Sound Meters, κοινώς μετρητές ήχου (ντεσιμπέλ). Αλλά υπάρχει κάτι απείρως ευκολότερο. Μπαίνετε στο PlayStore από το andoid κινητό σας ή το αντίστοιχο του iPhone, κατεβάζετε μια ωραίοτατη εφαρμογούλα γράφοντας στην αναζήτηση “Ηχόμετρο” ή “Sound Meter” (είναι δωρεάν οι περισσότερες), αρχίζετε τα ΓΚΡΡΡ σας και έχετε την απόλυτη καταγραφή ποιανού ήταν πιο δυνατό. Μπορείτε να καταγράψετε αριθμούς, να συγκρίνετε, να δημιουργήσετε πίνακες, μεγέθη, στατιστικούς πίνακες με τη φωτογραφία του παιδιού και πολλά άλλα που σίγουρα θα σκεφτείτε εσείς ή τα παιδιά στο σπίτι, στο σχολείο ή αλλού, να αποδώσετε γραπτά τα ΓΡΡΡ σας, να τα γράψετε σε καρτέλες και να δείτε ποια καρτέλα είναι πιο μεγάλη, ποια έχει τα πιο πολλά ΡΡΡΡ.

    Να μην πούμε για μάσκες, καπέλα, στολές για τη δραματοποίηση γιατί είναι προφανές. Να μην πούμε για εμβάθυνση στη φιλία και τις παραμέτρους που αναδεικνύει το βιβλίο γύρω από τη θεμελιώδη αυτήν έννοια γιατί είναι ακόμα πιο προφανές.

    Να μην πούμε για κατασκευή βρυχηθμόμετρου ή ΓΚΡΡΡμετρου από κανένα παλιό ραδιόφωνο κτλ, γιατί κι αυτό δείχνει προφανές. Το βιβλίο αυτό πραγματικά προσφέρει τεράστιες δυνατότητες σε γραφή, ανάγνωση, μαθηματικά, παιχνίδι, τέχνες. Απολαύστε το υπεύθυνα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Γκρρρρ!- Μια ιστορία για τη φιλία, GRRRRR! (HarperColins Publishers Ltd)
    Συγγραφέας: Rob Biddulph
    Εικονογράφηση: Anna Hymas
    Μετάφραση Στέλιος Ρουμελιώτης
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2016
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22 Χ 28
    ISBN: 978-960-569-534-7
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular