More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΔαίμονες, Άνεμοι, Δράκοι: Πώς ο άνθρωπος έμαθε να υπερνικά καταστροφές και κατακλυσμούς,...

    Δαίμονες, Άνεμοι, Δράκοι: Πώς ο άνθρωπος έμαθε να υπερνικά καταστροφές και κατακλυσμούς, του Αμαντέο Φενιέλλο

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+ – Ιστορικό δοκίμιο

    Κάθε δράκος γεννά και έναν Άγιο Γεώργιο που θα σκοτώσει τον δράκο.
    Χαλίλ Γκιμπράν

    Ένα ιστορικό δοκίμιο από τον Ιταλό ιστορικό Μεσαιωνικής Ιστορίας Amedeo Feniello. Πώς το κλίμα, οι επιδημίες, οι καταστροφές, οι λιμοί, οι πολιτιστικές κρίσεις διαμόρφωσαν τα νέα προσαρμοστικά τοπία, σηματοδοτώντας το τέλος ενός κύκλου και την αρχή μιας νέας εποχής, μιας εποχής που αποχαιρετά των Μεσαίωνα και ανασυστήνεται στην αυγή της Αναγεννησιακής μεταρρύθμισης;

    Περί τίνος πρόκειται

    Εκεί κάπου στις αρχές του 14ου αιώνα μια τεράστια αναστάτωση ταλαιπώρησε το γεωγραφικό διάστημα μεταξύ της θάλασσας της Κίνας και της σκανδιναβικής χερσονήσου. Επιδημίες που εξελίσσονταν σε πανδημίες, πλημμύρες και κατακλυσμοί, παγετώνες και πτώση της θερμοκρασίας του πλανήτη, υγρές και βροχερές εποχές εναλλάσσονται με ξηρές- άνυδρες- ξηρές,  ακρίδες κι έντομα, ακούσιοι killers. Ένας πλανήτης σε έκτακτη έντονη οικολογική ανάγκη, σε γεω-κλιματική αστάθεια που επηρεάζει ολόκληρο το κοινωνικο-πολιτιστικό σκηνικό με ταξικές, πολιτικές, πληθυσμιακές και φυσικά οικονομικές προεκτάσεις και ανακατατάξεις.

    Πώς επηρεάστηκαν οι τρεις μεγάλοι πολιτισμοί της εποχής, ο ευρωπαϊκός, ο ισλαμικός και ο κινεζικός, μπόρεσαν να αντιδράσουν και να χτίσουν πραγματικά «προσαρμοστικά τοπία» για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της στιγμής;

    Ένας νέος κόσμος σε μεταμόρφωση, ένα σύμπαν μεταβλητών που αυξάνονται αναλογικά στην εξελικτική κλίμακα, ένας κόσμος που ξαφνιάζεται, υποφέρει, τρομοκρατείται αλλά ικανός να ανασυνταχθεί και να αναπροσαρμοστεί ακόμα και να αναγεννηθεί.

    Πώς ο τότε κόσμος θα μπορούσε να εξηγήσει και να εκλογικεύσει όλα αυτά τα αναπάντεχα και δραματικά γεγονότα. Μήπως ήταν μια θεία δύναμη και τιμωρία, μήπως ήταν δράκοι και δαιμόνια βγαλμένοι από τις αρχαίες γραφές ή μήπως άνεμοι που έπνεαν από την πιο ψηλή βουνοκορφή του κόσμου για να σπρώξουν μακριά την υπερηφάνεια του ανθρώπου που τόλμησε να σηκώσει το βλέμμα ψηλά και να νιώσει για λίγο πως μπορεί να πάρει τη θέση των θεών, των ανώτερων δυνάμεων που κυβερνούσαν, αποφάσιζαν και έχτιζαν ή κατέστρεφαν κόσμους κατά τη βούλησή τους;

    Μια ζωή εύθραυστη που κυλούσε στα όρια του χάους, παραπατώντας προς το βάραθρο, σπρωγμένη από τα ουρλιαχτά δαιμόνων και δράκων και από τον στροβιλισμό των ανέμων που για αιώνες είχαν ταξιδέψει με ομαλότητα, όταν η Ανθρωπότητα βίωσε σε εξαιρετικό βαθμό τους σκληρούς νόμους του περιβάλλοντος, του κλίματος, των λοιμών.

    «ο πατέρας εγκατέλειπε τον γιο του, η σύζυγος τον άνδρα της, και ο ένας αδελφός τον άλλο: και ο καθένας διέφευγε και εγκατέλειπε τον άλλο γιατί αυτή η ασθένεια κόλλαγε με την αναπνοή και ακόμα και με την όραση έμοιαζε, και έτσι πέθαιναν και δεν υπήρχε κανένας να τους θάψει είτε για χρήματα είτε από φιλιά».

    Εστιάζοντας

    Όπως η πρόσφατη πανδημία COVID-19 ήταν μια απρόβλεπτη απειλή για την ανθρωπότητα η οποία κλήθηκε να αναπτύξει ένα διαφορετικό προσαρμοστικό μοντέλο, έτσι και πριν σχεδόν οκτώ αιώνες  από την Κίνα ως την Ευρώπη εξαπλώθηκε η μαύρη πανούκλα, η οποία θεωρείται η πλέον πιο καταστροφική στην καταγεγραμμένη παγκόσμια ιστορία και που φαινόταν να προαναγγέλλει την Αποκάλυψη όπως την περιγράφει με ζοφερό τόνο ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, συνοδευόμενη από μανιώδεις πλημμύρες και γιγάντια σμήνη ακρίδων.

    Οι σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική υγεία από την παρατεταμένη ανασφάλεια για το αύριο, η συναισθηματική δυσφορία, η παρατεταμένη οικονομική ύφεση, η σοβαρή δημοσιονομική επιβάρυνση, οι κοινωνικο- πολιτικές ανακατατάξεις δημιουργούν νοητικές, γνωστικές, ψυχικές, συναισθηματικές και σωματικές δυσλειτουργίες αλλά παράλληλα αφυπνούν τη δύναμη της επιβίωσης με αποτέλεσμα οι πληγέντες άνθρωποι και τελικά οι πληγέντες πληθυσμοί και κοινωνίες να αντιδρούν, να μεταρρυθμίζονται, να προσαρμόζονται και τελικά να αναπτύσσονται μέσα στη νέα πραγματικότητα που τις περισσότερες φορές είναι πιο σκληρή από οποιαδήποτε μυθοπλασία.

    Ο Ιταλός ιστορικός Μεσαιωνικής Ιστορίας Amedeo Feniello παρουσιάζει το ιστορικό αυτό δοκίμιο ως αποτέλεσμα μιας μακράς διδακτορικής έρευνας και μελέτης. Με λόγο λιτό, απαλλαγμένο από άκρως επιστημονικές ορολογίες, συνθέτει μια περιβαλλοντικο-κοινωνικο-πολιτισμική έκθεση, με αφηγηματική δομή και μυθιστορηματική ροή που κάνει την ανάγνωση ευχάριστη. Η παρουσία ιστορικών λεπτομερειών, στοιχείων και γεγονότων που αναπτύσσονται χρονικά σε ένα φάσμα πέντε αιώνων και χωροταξικά από την Ασία ως την Ευρώπη  το καθιστούν ως ένα άκρως στοιχειοθετημένο ιστορικό έργο αλλά παράλληλα ένα εξαιρετικά επίκαιρο ανάγνωσμα που μοιραία μας κάνει να συγκρίνουμε το τότε με το τώρα και να σκεφτούμε με ποιον τρόπο αντιμετωπίζουμε σήμερα την πανδημία, την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις κλιματικές αλλαγές, τους πολέμους και κάθε δαίμονα, δράκο και άνεμο που παρουσιάζεται στην πορεία της ζωή μας.

    Εκδόσεις Historical Quest

    Δυο λόγια από τον ίδιο

    Ακούστε τον Amedeo Fenniello εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Game of Thrones – Main Theme

    House of the Dragon

    Ludovico Einaudi – Wind

    Hans Zimmer – Angels & Demons

    Anna Vissi – Demones

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Δαίμονες, Άνεμοι, Δράκοι: Πώς ο άνθρωπος έμαθε να υπερνικά καταστροφές και κατακλυσμούς
    Τίτλος πρωτοτύπου: Demoni, venti e draghi: Come l’uomo ha imparato a vincere catastrofi e cataclismi
    Συγγραφέας: Amadeo Fenniello
    Εκδόσεις: Historical Quest, Σεπτέβριος 2022
    Μετάφραση: Σωτήριος Φ. Δρόκαλος
    Υπεύθυνος έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
    Σελίδες: 568
    Μέγεθος: 14 Χ 20
    ISBN: 978-618-5088-79-8

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular