More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ Ζντισλάβα και το χαμένο λείψανο, του Βλαστιμίλ Βοντρούσκα

    Η Ζντισλάβα και το χαμένο λείψανο, του Βλαστιμίλ Βοντρούσκα

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+ – Ιστορικό μυθιστόρημα

    Η Zdislava Berka  ήταν σύζυγος του Havel of Markvartice, δούκα του Lemberk, και Αγία της Τσέχικης Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, προστάτιδα της Βοημίας, των δύσκολων γάμων και εκείνων που γελοιοποιούνται για την ευσέβειά τους.
    WIKIPEDIA

    Ο ιστορικός και συγγραφέας Βλαστιμίλ Βοντρούσκα συνεχίζει το ταξίδι του πίσω στο χρόνο με τo δεύτερο βιβλίο της σειράς «Οι υποθέσεις του βασιλικού δικαστή Όλντριχ του Χλουμ- Η Ζντισλάβα και το χαμένο λείψανο».

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένας νεαρός ιππότης, διαφορετικός από τους άλλους που διοικούσαν με το σπαθί, ενώ εκείνος με την πένα, την ευφυΐα, τη σοφία και τη σύνεσή του, ο Όλντριχ του Χλουμ είχε κερδίσει το σεβασμό του βασιλιά, έτσι σύντομα χρίζεται υπεύθυνος για την κατασκευή και την επίβλεψη του κάστρου του Μπεζντέζ, στρατιωτικός διοικητής και βασιλικός προκουράτορας,  Μια θέση με μεγάλη δύναμη αλλά και με πολλοίς εχθρούς, Για άλλη μια φορά στο πλάι του θα σταθούν ο ιπποκόμος Ότο και ο διοικητής Ντιβίς. Οι τρεις τους θα αποτελέσουν το ανακριτικό σώμα του βασιλείου που αυτή τη φορά θα κλυθεί να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά λεπτή υπόθεση.

    «Ποιος ξέρει τι μας περιμένει στο Λεμπέρκ; Όπου υπάρχει βασιλιάς, υπάρχουν πάντα προβλήματα. Είναι η αριστοκρατία που τσακώνεται, μοναχοί που ζητιανεύουν, απατεώνες, πόρνες, πορτοφολάδες. Οι λωποδύτες έλκονται από τέτοια μπουλούκια ανθρώπων όπως οι μέλισσες από το μέλι».

    Ένας βασιλικός μάρτυρας ενός φόνου, ένας βιασμός,  ένα μυστηριώδες άτομο που περιφέρεται στο κάστρο, πτώματα που εμφανίζονται σε κάθε βήμα τους, μια έγκυος με καλά κρυμμένα μυστικά, μία περίεργη μονομαχία στο καπηλειό του κάστρου, μία ευγενής που κοντεύει να χάσει τα λογικά της, η δολοφονία μιας γάτας, και ένα πολύτιμο λείψανο που θα χαθεί μαζί με τη λειψανοθήκη στη διάρκεια της λειτουργίας στο παρεκκλήσι του κάστρου του πανίσχυρου άρχοντα Χάβελ, θα αποπροσανατολίσουν τον βασιλικό προκουράτορα, Θα καταφέρει άραγε να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει στη φαρέτρα του για να οδηγηθεί στη λύση του μυστηρίου;

    «Πολλοί από εσάς πιστεύουν ότι έφθασε η ώρα του αφορισμού. Σε ικετεύω, ω Κύριέ μου, Στείλε σύντομα το κακό».
    Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα 1452 – 1498

    Εστιάζοντας

    Με το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Οι υποθέσεις του βασιλικού δικαστή Όλντριχ του Χλουμ  Η Ζντισλάβα και το χαμένο λείψανο», ο ιστορικός και συγγραφέας Βλαστιμίλ Βοντρούσκα συνεχίζει το ταξίδι του πίσω στο χρόνο, στα μέσα του 13ου αιώνα και μας μεταφέρει και πάλι σε ένα από τα πιο ισχυρά βασίλεια της Ευρώπης, την Τσεχία, ένα βασίλειο το οποίο ανθεί κάτω από την ηγεμονία του «σιδερένιου και χρυσού βασιλέα» που δεν είναι άλλος από τον Τσέχο βασιλιά Πρεμύσλ Β΄Οτακάρ. Παρά την αδιαμφισβήτητη ισχύ του Βασιλιά, ο οποίος χτίζει συνεχώς νέες βασιλικές πόλεις και κάστρα, όπως το Μπεζντέζ στη βόρεια Τσεχία, η εγχώρια αριστοκρατία τον εχθρεύεται και ενοχλείται από την απόλυτη κυριαρχία του, καθώς μοναδικός σκοπός των φεουδαρχών είναι η προσωπική τους περιουσία και δόξα και κάθε άλλο παρά διατεθειμένοι είναι να παραδώσουν την τοπική εξουσία τους σε έναν μόνο ηγέτη.

    Με στρωτό λόγο, άλλες φορές γλαφυρό και άλλες σκληρό, με χιούμορ και τρυφερότητα, με μικρές δόσεις έρωτα και αγάπης, με ζωντανές περιγραφές και διαλόγους, ο συγγραφέας συνθέτει ένα μεσαιωνικό- αστυνομικό μυστήριο δομημένο με κινηματογραφικό τρόπο και κλιμακούμενα αργό ρυθμό, παραθέτoντας πλήθος πληροφοριών – όχι απόλυτα ρεαλιστικών που ακροβατούν μεταξύ ιστορικών στοιχείων και μυθοπλασίας, παρουσιάζοντάς μας το κοινωνικό-θρησκευτικό πλαίσιο της εποχής. Μέσα από τους ιστούς διαφορετικών ιστοριών θα πλέξει ένα πολυσύνθετο κουβάρι που θα κυλήσει, θα τυλιχθεί και θα ξετυλιχθεί, θα μπερδευτεί και θα χαθεί, μα τελικά ως άλλος μίτος της Αριάδνης θα μας οδηγήσει έξω από το λαβύρινθο των υποθέσεων και τελικά στην εξιχνίαση του μυστηρίου.

    Το βιβλίο Η Ζντισλάβα και το χαμένο λείψανο, μπορεί να διαβαστεί μόνο του αλλά θα ήταν καλύτερα να έχει προηγηθεί το πρώτο βιβλίο της σειράς, Το Στιλέτο και το Φίδι.

    Εκδόσεις Historical Quest

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Gladiator – Elysium

    Now We Are Free – Hans Zimmer

    Ludovico Einaudi – Una Mattina

    Vangelis – Conquest of Paradise

    Illuminati Soundtrack – Hans Zimmer – air

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Ζντισλάβα και το χαμένο λείψανο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Zdislava a ztracená relikvie
    Σειρά: Οι υποθέσεις του βασιλικού δικαστή Όλντριχ του Χλουμ
    Συγγραφέας: Vlastimil Vondruska
    Εκδόσεις: Historical Quest, Αύγουστος 2022
    Μετάφραση: Άννα Τσακαλίδου
    Υπεύθυνος έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
    Επιμέλεια έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
    Φιλολογική επιμέλεια: Στέλλα Τόκου
    Σελίδες: 456
    Μέγεθος: 14 Χ 20
    ISBN: 978-618-5088-76-7

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular