More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΔεν ξέρω, της Μπαρμπαρά Αμπέλ

    Δεν ξέρω, της Μπαρμπαρά Αμπέλ

    Η 26χρονη νηπιαγωγός Μιλέν Ζιλμόν συνοδεύει τα 30 παιδιά της τάξης της, τεσσάρων ως έξι ετών, στην εκδρομή που περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη σε αγρόκτημα και πικνικ στην άκρη του δάσους Κατρ Σεν αλλά και κατασκευή καλύβας στο ξέφωτο Κοκλικό.

    Στο αγρόκτημα όλα πάνε καλά. Στο ξέφωτο όμως τα πράγματα αλλάζουν. Η μικρή Έμα αρνείται να φτιάξει καλύβα με την δασκάλα της, τη Μιλέν.

    “Τι συμβαίνει, Έμα; Δε θέλεις να έρθεις να φτιάξουμε καλύβα;”
    Το κοριτσάκι κατακεραυνώνει τη δασκάλα με το βλέμμα.
    “Θέλω να φτιάξω καλύβα. Αλλά όχι μαζί σου”
    Ξαφνιασμένη η Μιλέν ανασηκώνει το φρύδι απορώντας:
    “Α, ναι; Και γιατί παρακαλώ;”
    Αυτή τη φορά το παιδί σωπαίνει πεισματικά…
    “Κοίτα, Έμα, δεν έχω χρόνο για χάσιμο εξαιτίας δε ξέρω ποιας ιδιοτροπίας σου. Αν δε θέλεις να φτιάξεις καλύβα μαζί μου, κανείς δε σε υποχρεώνει. Μείνε εδώ και περίμενε να τελειώσουμε”
    Βάζει το κοριτσάκι να καθίσει εκεί κι έπειτα απομακρύνεται συνοδεύοντας τα υπόλοιπα παιδιά.

    Η μικρή Έμα καταφέρνει να αναστατώσει την κατάσταση και αλλάζει ομάδα. Η Μιλέν αγανακτεί. Όταν τελειώνουν οι καλύβες και πρέπει να επιστρέψουν, η Έμα έχει εξαφανιστεί. Σημαίνει συναγερμός. Αρχίζουν να την ψάχνουν σε όλο το ξέφωτο. Τελικά το παιδί εντοπίζεται αρκετά γρήγορα, είναι όμως φοβισμένο και έχει ένα μικρό χτύπημα στο χέρι το οποίο είναι δεμένο με το μαντίλι της δασκάλας της.

    Η Μιλέν απογοητευμένη και διαλυμένη από όλη την κατάσταση απομακρύνεται, πέφτει σε μια τρύπα στο δάσος και δεν μπορεί να βγει. Είναι η τρύπα μέσα στην οποία βρήκε την Έμα και τη βοήθησε να βγει, η μικρή όμως έφυγε αφήνοντας εκεί τη δασκάλα της. Απαντά “δε ξέρω” στους αστυνομικούς που τη ρωτούν πώς βρέθηκε στο χέρι της το μαντίλι της δασκάλας της. Τι σχέση έχει η Μιλέν με τη μητέρα της Έμα, την Καμίλ; Ένα παράξενο παιχνίδι μόλις έχει ξεκινήσει…

    Καλοκουρδισμένo, υφασμένο πάνω σε λεπτές ισορροπίες και μια ελκυστική ατμόσφαιρα ενός ασυνήθιστου τριγώνου, με την εμπλοκή του X factor παιδί νηπιαγωγείου να δίνει ιδιαίτερα ανατρεπτικό χαρακτήρα σε πολλές στροφές της ιστορίας. Με αγωνία και ένταση που σε ικανοποιούν και δοκιμάζουν τις ικανότητές σου να συνθέσεις και να εικάσεις. Η συγγραφέας Μπαρμπαρά Αμπέλ φτιάχνει ένα πολύ ρεαλιστικό θρίλερ, τραβηγμένο από την καθημερινότητα και όχι από τα… μαλλιά, μελετά καλά τους χαρακτήρες της και καλύπτει κάποιες αφηγηματικές αδυναμίες με την αρετή της έντασης και της διαπλοκής των πρωταγωνιστών μεταξύ τους.

    Δεν πρόκειται για αριστούργημα. Αλλά με έναν δικό της ιδιαίτερο τρόπο η Αμπέλ σε βάζει κάτω και δε σε αφήνει να φύγεις πριν το τέλος. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα βιβλία του είδους, πολλά από τα οποία αντιγράφουν κινηματογραφικές ταινίες ή το ύφος τους.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Δεν ξέρω
    Συγγραφέας: Μπαρμπαρά Αμπέλ
    Μετάφραση: Σοφία Ακριβάκη
    Εκδόσεις: Λιβάνης, 2020
    Επιμέλεια: Φιλιώ Γκαβαζιλούδη
    Σελίδες: 384
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-14-3594-7

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular