More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΚαϊζέν, της Κριστί Βανμπρεμέρς (αλλάζω προς το καλύτερο με ένα βήμα κάθε...

    Καϊζέν, της Κριστί Βανμπρεμέρς (αλλάζω προς το καλύτερο με ένα βήμα κάθε φορά)

    Βιβλία αυτοβελτίωσης κυκλοφορούν αρκετά εδώ και δυο δεκαετίες. Και πουλάνε. Γιατί όλοι μας θέλουμε να διορθώσουμε, να αλλάξουμε, να πετύχουμε, να κατακτήσουμε. Από το να χάσουμε κιλά, μέχρι το να γίνουμε πιο πλούσιοι. Από το βρούμε την ευτυχία μέχρι τον έρωτα, όλοι κάτι ψάχνουμε.

    Υπάρχουν βιβλία βέβαια που δεν είναι απλώς αέρας κοπανιστός, αλλά αναλύουν και προβάλλουν μια φιλοσοφία ή μια στάση ζωής που παρέχει ένα πλαίσιο βελτίωσης. Η αλλα΄γη δεν έρχεται ποτέ απέξω. Η αλλαγή δεν έρχεται ποτέ από κανένα βιβλίο. Η αλλαγή έρχεται μόνο από μέσα μας. Τα βιβλία μας, τα καλά βιβλία αυτοβελτίωσης ή φιλοσοφίας ή στάσεων ζωής ή ψυχολογικής ενδυνάμωσης είναι τα όπλα μας, τα εργαλεία μας για να πιστέψουμε περισσότερο στις δυνάμεις και δυνατότητές μας, είναι τα ερεθίσματα να προσπαθήσουμε ξανά και πιο συστηματικά εκείνο που όλο θέλουμε αλλά δεν ξεκινάμε.

    Η μετάφραση του όρου καϊζέν είναι “διαρκής βελτίωση”. Αλλά λείπει μια απόχρωση. Η μέθοδος καϊζέν σημαίνει αλλάζω προς το καλύτερο κάνοντας προσπάθεια, παλεύω να αλλάξω μια κατάσταση παρά τη φωνή μέσα μου που μου λέει ότι αυτό δεν έχει νόημα. Βασική παράμετρος της καϊζέν είναι ότι αλλάζω με βάση τον δικό μου ρυθμό, αλλάζω με ένα βήμα τη φορά., δίχως να τρέχω, να βιάζομαι για την αλλαγή, ούτε πηγαίνοντας υπερβολικά δυνατά. Η προέλευση της μεθόδου είναι η Ιαπωνία, μιας χώρας που πέρασε πολλά στο β’ παγκόσμιο πόλεμο και έμαθε να ακούει την εσωτερική της φωνή και να ενσωματώνει ό,τι καλό έβλεπε από ξένους και εισβολείς.

    Κεντρική ιδέα της καϊζέν είναι όπως είπαμε το «λίγο κάθε μέρα», η ανακάλυψη του δικού σου δρόμου τον οποίο θα περπατήσεις στον δικό σου ρυθμό. Για να συμβούν όμως αυτά, χρειάζεται να ξυπνήσεις, να αφυπνιστείς, να φας, κατά τη συγγραφέα “μια κλωτσιά στα πισινά”. Γιατί ένα κομμάτι του εαυτού σου βρίσκεται σε λήθαργο και συχνά κερδίζει και ένα άλλο μέρος σου διψά για ζωή και ομορφιά. Αυτό το κομμάτι θέλουμε να αφυπνίσουμε. Αυτό το κομμάτι είναι που θα νικήσει τις ρουτίνες μας και θα μας βγάλει από την Comfort Zone μας. Και υπάρχουν κάποιες φράσεις για να συμβεί αυτό. Όχι, δεν είναι φράσεις-συνταγές. Πρέπει να βρεις τη δική σου. Εκείνη που σε ξεσηκώνει και σε βγάζει από τον λήθαργο. Της συγγραφέα μια αγαπημένη φράση είναι “Είμαστε νάνοι και καθόμαστε πάνω στους ώμους γιγάντων”.

    Βασικά σημεία παροτρύνσεις της μεθόδου:

    Κάνε την αλλαγή περιπέτεια

    Ένα βήμα τη φορά, δεν χρειάζεται να κάνεις επανάσταση σαρωτική

    Οι ερωτήσεις είναι η πύλη των απαντήσεων, είναι η πύλη για την αλλαγή, είναι η πύλη για την ψυχή.

    Μη ζεις μόνο για σένα

    Σταμάτα να γκρινιάζεις και “never complain, never explain” (“Μην παραπονιέσαι ποτέ, μην εξηγείς ποτέ”), η γκρίνια είναι το βατερλό μας. Αντικατάστησε την γκρίνια με δράση.

    OPDCA: Observationplan–do–check–act= παρατηρώ, προγραμματίζω, αναπτύσσω, ελέγχω, προσαρμόζομαι. Αυτό είναι το βασικό πλάνο δράσης. Και σημαίνει παρατήρησε για να εντοπίσεις και να αναγνωρίσεις το πρόβλημα, ανάλυσε, κατάρτισε και προγραμμάτισε ένα σχέδιο δράσης, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για αυτό το πλάνο, αποφάσισε το μέγεθος των βημάτων σου και προσάρμοσέ το σε σένα και την κατάσταση, ενθάρρυνε τον εαυτό σου, πράξε.

    Η Βανμπρεμέρς παροτρύνει τον αναγνώστη να πάρει ένα όμορφο σημειωματάριο και ένα ωραίο στυλό και να καταγράφει σε αυτό όλα όσα τον εμπνέουν από το βιβλίο αλλά και τις απαντήσεις του στα ερωτήματα που του θέτονται.

    Πρόκειται για ένα life coaching βιβλίο με αρκετές χρήσιμες παραμέτρους. Εκείνο που μας άρεσε περισσότερο είναι η προσπάθεια αφύπνισης, η ηρεμία στην επιδιωκόμενη αλλαγή, η προσαρμογή της επιδίωξης στον προσωπικό βηματισμό και όχι σε κάποια αγχωτική τρεχάλα, καθώς και όλες οι ψυχολογικές διαστάσεις της μεθόδου.

    Θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον σε πολλά κεφάλαια.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Kaizen – Eternum

    Kaizen & Yoe Mase – Impurity

    Two Ways – Tangled Strings

    Sakura “Cherry Blossoms”;Traditional Music of Japan

    Kaizen & Shinigami – Bloom (Krale Orchestral Mix)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Καϊζέν
    Συγγραφέας: Κριστί Βανμπρεμέρς
    Εικονογράφηση: Melody Denturck
    Τίτλος πρωτότυπου: Changer avec le Kaizen
    Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2020
    Διόρθωση: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Μακέτα-Σελιδοποίηση: Ιάκωβος Ψαρίδης
    ιΣελίδες: 304
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-02-1566-3

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular