More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΔώδεκα- Ιστορίες που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, της Κατερίνας Τζαβάρα

    Δώδεκα- Ιστορίες που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, της Κατερίνας Τζαβάρα

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 17+  – Διηγήματα για ενήλικες

    Εγώ γελώ με δώδεκα, και δεκατρείς μ’ εμένα.
    Παροιμία

    Δώδεκα σύντομες διηγήσεις, δώδεκα ιστορίες καθημερινών ανθρώπων με κέντρο τη Θεσσαλονίκη από την συγγραφέα παιδικών βιβλίων Κατερίνα Τζαβάρα, που αυτή τη φορά κάνει την έκπληξη κοιτώντας το ενήλικο κοινό.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένα περίφημο σπίτι δίπλα στη θάλασσα με έναν αυτοκαταστροφικό καλλιτέχνη εργένη που αναπολεί τους πολλούς παλιούς στοιχειωμένους έρωτες που πέρασαν από το σπίτι αυτό, ένας πατέρας, ένας γιος, μια μητέρα που τους άφησε μόνους, ένας πόλεμος που ξεκλήρισε οικογένειες και έφτιαξε μοναδικές ιστορίες, ένας γάμος που πλησιάζει μεταξύ δυο ανθρώπων που φαίνεται ήδη ότι δεν πρέπει να παντρευτούν. Φθινόπωρο.

    Μια αδερφική αντιπαλότητα, ένας αδερφός που ακυρώνει συνεχώς τον αδερφό του και μια πόλη που δεν τον άφησε ποτέ να φύγει, παρά τις ήττες και καταστροφές του, ένα φλερτ, μια σχέση, ένας χωρισμός, μια γυναίκα με δυο βαλίτσες στην πόρτα, μια απογοήτευση, τρεις φίλοι, ένας Τούρκος, κάτι χρωστούμενα, ένα παράξενο φονικό. Χειμώνας.

    Ένας αινιγματικός πιανίστας και ένα παράδοξο φλερτ που χωράει ένα πιάνο σε ένα δυάρι, ένας γιατρός, μια ασθένεια, ένας πρώιμος θρήνος, αναμνήσεις και μια νύχτα στα αστέρια με δύναμη, μια γυναίκα-πατρίδα, ένας έρωτας που δεν τελειώνει ποτέ, ένα μπαράκι, ένα τέλος που δεν είναι τέλος, δυο ήρωες αντισυμβατικοί. Άνοιξη.

    Ένας χορός σε δεξίωση γάμου που οδηγεί σε μια σχέση είκοσι χρόνων και μια προγιαγιά με πολλά μυστικά, μια σπιτική λεμονάδα που κάνει θραύση, μερικοί εκπαιδευτικοί περίπατοι και δυο ήρωες παιδικής ηλικίας αλησμόνητοι, ένας επίλογος μιας από τις έντεκα ιστορίες που προηγήθηκαν. Καλοκαίρι.

    Εστιάζοντας

    Δώδεκα ιστορίες, τρεις για κάθε εποχή.Στη Θεσσαλονίκη. Στους δρόμους ή την αύρα. Ή τη νοσταλγία της. Με τα τοπόσημά της πανταχού παρόντα, που αναδύουν μνήμες, μυρωδιές, εικόνες. Πρωταγωνιστούν άνθρωποι της πόλης, απλοί, καθημερινοί, από εκείνους που αποκαλείς ανώνυμους λες και δεν έχουν όνομα.

    Γάμοι που έγιναν, που δεν έγιναν, που ναυάγησαν σε άγνωστα πέλαγα. Έρωτες που ολοκληρώθηκαν ή έμειναν μετέωροι, στη σφαίρα του αν και του γιατί. Οικογενειακές ισορροπίες που αναταράχθηκαν ή αναζητούνται, τώρα, μετά από χρόνια. Άνθρωποι που χάνονται στη δίνη φόβων, αγωνιών, αναμνήσεων, σκέψεων, δισταγμών, ματαιώσεων. Ζωές που αναπλαισιώνουν μέσα από τις πρωτοπρόσωπες ή τριτοπρόσωπες μικροαφηγήσεις τους την προσέγγισή τους στα γεγονότα και τα συναισθήματά τους, εντοπίζοντας ή αναγνωρίζοντας κομμάτια του εαυτού ή της ζωής του που κρύβονταν επαρκώς.

    Έχοντας την ταυτίσει με τα βιβλία για παιδιά, η Κατερίνα Τζαβάρα με εξέπληξε με την ποιότητα των διηγήσεών της. Λόγος μεστός, πλούτος εικόνων, συναισθήματα με εύρος και ευκρίνεια, σκέψεις που δεν έγιναν λόγια ποτέ μένοντας μέσα από τα δόντια για πάντα, σε δώδεκα, ανατρεπτικά συχνά, διηγήματα, με αφηγηματικές τεχνικές που κοιτάζουν τους παλιούς συγγραφείς∙ ένα χαμένο γράμμα, μια επιστολή που λαμβάνεις ξαφνικά, το άγνωστο παρελθόν που κρύβεται κάτω από σκόνη παλιά. Η απουσία της τεχνολογίας και των social media, των πολλών μηνυμάτων και της πόζας σε σημερινούς ανθρώπους φανερώνει μία ξεκάθαρη συγγραφική επιλογή της Κ. Τζαβάρα να φτιάξει ιστορίες βασισμένες στην ουσία της ανθρώπινης επαφής, στις λέξεις που ανταλλάσσουν, τα συναισθήματα που γεννάνε ο ένας στον άλλο, στην ίδια την ιστορία της πόλης που επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων μέσα από την ιστορική εξέλιξή της.

    Αυτές οι δώδεκα ιστορίες, με ανθρώπους συνηθισμένους ή αντισυμβατικούς, ανθρώπους που σιωπούν ή εκρήγνυνται, που εγκυμονούν ή σιγοχάνονται, ενώνονται με τη Θεσσαλονίκη που αποτελεί το κάδρο των γεγονότων, το θεατρικό σκηνικό τους, ενώνονται όμως και μεταξύ τους μέσα από ένα τραύμα, μια εκκρεμότητα, ένα ανολοκλήρωτο κάτι, ένα αναπάντητο ερώτημα, μία ατέλεια. Οι μικρο-ιστορίες αυτές ενώνονται γιατί σχεδόν καμία δεν μοιάζει να ολοκληρώνεται με κάτω τελεία. Ίσως ενίοτε με άνω.

    Δώδεκα ιστορίες, μία για κάθε μήνα, που θα απολαύσετε.

    Εκδόσεις Διάπλους.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΙ – Ν. Καββαδίας – Ξέμπαρκοι

    Amy Winehouse – Back To Black

    Jan Garbarek – Twelve Moons (Garbarek)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Δώδεκα- Ιστορίες που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη
    Συγγραφέας: Κατερίνα Τζαβάρα
    Εκδόσεις: Διάπλους, Ιανουάριος 2022
    Υπεύθυνη έκδοσης: Ανθή Βαφειάδη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Νατάσα Γκουτζικίδου
    Σελιδοποίηση: Εύα Παπαντωνίου
    Σελίδες: 120
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-5545-06-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular