More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Είναι ο νονός μου εφευρέτης; του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Ελένη Τσάμπρα)

    Είναι ο νονός μου εφευρέτης; του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Ελένη Τσάμπρα)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Λογοτεχνία για παιδιά

    “Ο νονός μου κι η νονά μου είναι καταπληκτικοί. Με αγαπούν πολύ και λένε ότι είμαι το πνευματικό τους παιδί. Δεν καταλαβαίνω πολύ καλά τι εννοούν, αλλά μου αρέσει που με έχουν σαν παιδί τους.”

    Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος υπογράφει μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία φαντασίας, ευρηματικότητας, απώλειας, αγάπης και… πνευματικής συγγένειας!

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο νονός του βγάζει αστείες φωτογραφίες (αποθηκάριος αναμνήσεων). Του έκανε δώρο ένα τηλεσκόπιο για να βλέπει τον ουρανό τη νύχτα (εξερευνητής συναισθημάτων). Του χάρισε ένα καραόκε για να τραγουδάει όποτε θέλει (επινοητής τρόπων διασκέδασης). Δεν του υπαγορεύει ποτέ πώς να νιώθει (παρατηρητής ψυχολογικών μεταπτώσεων). Έχει τρομερή φαντασία και αυτό φαίνεται και στα δώρα του, ακόμα και στις πασχαλινές λαμπάδες. Σχεδιάζει όλα τα ταξίδια που πηγαίνουμε (δοκιμαστής ταξιδιών). Όμως κάποια στιγμή έφυγε. Και του λείπει. Τελικά τι δουλειά έκανε ο νονός; Μήπως ήταν ένας σπουδαίος εφευρέτης τελικά;

    Εστιάζοντας

    Μια πολύ όμορφη ιστορία που θεωρώ ότι θα της ταίριαζε ακόμα περισσότερο το μέγεθος 22Χ29 ενός κλασικού εικονογραφημένου βιβλίου. Η προσωπικότητα του νονού φωτίζεται με τρυφερότητα, χιούμορ και ευκρίνεια. Ένας άνθρωπος που φανέρωνε την αγάπη του προς το πνευματικό του παιδί αντισυμβατικά, απενοχοποιημένα, με πρωτοτυπία. Έτσι, διαμόρφωσε στον νου του βαφτιστηριού του αλλά και στους αναγνώστες ένα ιδιαίτερο πρότυπο ανθρώπου δοτικού, που συνεχώς σκαρφιζόταν τρόπους να δείχνει την αγάπη του, να τη μοιράζει απλόχερα και παράλληλα όλο αυτό να σημαίνει κάτι για το παιδί και όχι να είναι ένα πυροτέχνημα, ένας εντυπωσιασμός, ένα αίτημα “αγάπησέ με”. Ο νονός του Βαγγέλη Ηλιόπουλου δεν είναι μόνο ο νονός που όλοι θα θέλαμε για τους εαυτούς ή τα παιδιά μας. Είναι εκείνος που θέλουμε στις παρέες και τις οικογένειές μας.

    Τα επαγγέλματα που επινοεί ο συγγραφέας είναι γλωσσικά και νοηματικά ευφυή. Και επιπροσθέτως συμπληρώνουν το πρότυπο ανθρώπου που αποτελεί ο νονός. Παρατηρητής ψυχολογικών μεταπτώσεων, ήτοι δεν καθοδηγεί συναισθηματικά το παιδί, παρά μόνο όταν δει αρνητικές αποχρώσεις (π.χ. φόβος), τότε μόνο επεμβαίνει και προσπαθεί να καθησυχάσει τον νου του παιδιού.

    Όταν έρχεται η απώλεια, το παιδί καταφεύγει στα δώρα και τις στιγμές με τον νονό. Τις φωτογραφίες που έβγαζαν μαζί, το τηλεσκόπιο που του χάρισε για να παρατηρεί στον ουρανό. Και πώς βλέπει τον νονό του; Σαν οδηγό ενός αστεριού που δίνει φως σε άλλα αστέρια και ανάβει σαν τούρτα ο ουρανός. Στη φράση αυτή του συγγραφέα είδα ένα σπουδαίο φιλοσοφικό σχόλιο για τη ζωή μας και τον θάνατό μας. Ο μικρός κατάλαβε τη δύναμη ψυχής του νονού του όσο ζούσε και πιστεύει ότι το ίδιο, εμψυχωτικά και πρωτοπόρα, θα συνεχίσει να κάνει και μετά θάνατον. Να είναι ένα φωτεινό άστρο για τους άλλους, όπως υπήρξε και για τον ίδιο. Θαυμάσιο τέλος.

    Θα το πρότεινα ξεκάθαρα, πέρα από την απώλεια, πέρα από τα των οικογενειών και νονών, πέρα από την αγάπη, τη δοτικότητα και τα συναισθήματα, και για τα επαγγέλματα. Ναι! Να δούμε πέρα από το προφανές και το τυπικό, να δούμε πέρα από το υπαρκτό. Να δημιουργήσουμε και δικά μας επαγγέλματα, όπως έκανε ο συγγραφέας.

    Η αισθαντική, παιχνιδιάρικη εικονογράφηση της Ελένης Τσάμπρα περπάτησε όμορφα με το κείμενο, το αγκάλιασε, έδειξε την ατμόσφαιρά του, μετέδωσε οπτικά το σύμπαν του. Εναλλαγή στην παλέτα και σπουδαίες αποτυπώσεις στις τελευταίες σελίδες όπου έρχεται η απώλεια.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Είναι ο νονός μου εφευρέτης;
    Σειρά: Χωρίς σωσίβιο (5-7 ετών)
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφος: Ελένη Τσάμπρα
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2022
    Δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα
    Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 X 21
    ISBN: 978-960-16-9662-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular