More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΕίχε απ' όλα και είχε πολλά, της Μαρίας Παπαγιάννη (εικ.: Έφη Λαδά)

    Είχε απ’ όλα και είχε πολλά, της Μαρίας Παπαγιάννη (εικ.: Έφη Λαδά)

    Μαρία Παπαγιάννη, υποψήφια HCA Award 2020, #HCAΑ2020, #HCAAgreeknominee,#maria_papayanni

    Ήταν κάποτε ένας βασιλιάς που είχε απ’ όλα και είχε πολλά. Όμορφος σαν ουρανός, δυνατός σαν το βουνό, με όλα τα καλά του κόσμου, με πολλά παιδιά, με γέλιο, τραγούδι και χορό στη ζωή του.

    Ώσπου μια μέρα άρχισε να βλέπει εφιάλτες. Πρώτα ότι έχασε όλα του τα λεφτά, τα ζώα και τα αγαθά. Τα φόρτωσε σε ένα μεγάλο σακούλι και τα κουβάλησε μαζί του, μην του τα πάρει κανείς. Για το όνειρό του δε μίλησε σε κανέναν.

    Ακολούθησαν πολλά άσχημα όνειρα, αυτά που λες εφιάλτες. Και πάντα έβλεπε κακές εξελίξεις. Ότι θέλανε να του κλέψουν το θησαυρό, ότι όλοι ζήλευαν το χώμα που πατούσε, το νερό που έπινε, ότι στρατός μεγάλος κινήθηκε εναντίον του.

    Κάθε φορά γινόταν όλο και πιο παράλογος, πιο αποκομμένος από την πραγματική ζωή. Έχασα τον πραγματικό του πλούτο. Δεν είδε τα παιδιά του να μεγαλώνουν, δε θέρισε, δεν πάτησε σταφύλια, δεν είδε τα ζώα του να γεννάνε. Χάθηκε στις έγνοιες, στο φόβο, στις σκοτούρες.

    Όλα σταμάτησαν στο βασίλειό του: χοροί, τραγούδια, γέλια, χαρές. Τα μαλλιά του άσπρισαν. Οι άνθρωποι γίνηκαν αμίλητοι, κλείστηκαν στα σπίτια τους. Όλα άλλαξαν. Ώσπου μια μέρα ένας θησαυρός έπεσε πάνω του και τον πλάκωσε… Κι αυτό ήταν η αρχή για ένα τέλος που δεν προσμένεις…

    Η Μαρία Παπαγιάννη φτιάχνει ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι για έναν άπληστο βασιλιά μα κυρίως για το συμβολικό και πραγματικό βάρος που φορτώνει στην πλάτη κάθε ανθρώπου το πολύ, το άμετρο, το πάνω από όσο χρειάζεσαι. Κι όλα αυτά συνοδευόμενα από καχυποψία για τους άλλους, έλλειψη εμπιστοσύνης, εσωστρέφεια. Κι αυτός ο συνδυασμός είναι ένα σαράκι που τρώει τα σωθικά σου.

    Η γραφή είναι λιτή, ο λόγος αστόλιστος, ποιητικός, κοφτός, όπως ταιριάζει στις ιστορίες που αισθάνεσαι ότι κάποιος στις αφηγείται και είναι πλάι σου. Μια όμορφη ιστορία που αξίζει να διαβάσεις, να δραματοποιήσεις, να ζωγραφίσεις.

    Η Έφη Λαδά υφαίνει δίπλα στο κείμενο το δικό της οπτικό σύμπαν. Ζωντανεύει το παραμύθι με τις αποχρώσεις μιας παλιάς ιστορίας και σου την αφηγείται παράλληλα, δίχως λόγια. Όμορφη αίσθηση. Κι εκείνα τα πρόσωπά της, πάντοτε υψηλής αισθητικής.

    Ξεχωριστό στο σύνολό του βιβλίο. Από τις εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Είχε απ’ όλα και είχε πολλά
    Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
    Συγγραφέας: Έφη Λαδά
    Μακέτα εξωφύλλου: Δημήτρης Χαροκόπος
    Εκδόσεις: Πατάκη, 2015
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-16-6503-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular