More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΕιρήνη, της Χρυσάνθης Καραίσκου- Αριστοφάνης για παιδιά

    Ειρήνη, της Χρυσάνθης Καραίσκου- Αριστοφάνης για παιδιά

    Ο Πελοποννησιακός πόλεμος κράτησε σχεδόν δέκα χρόνια και δεν έλεγε να τελειώσει. Μετά τον θάνατο του στρατηγού Κλέονα των Αθηναίων και του Βρασίδα των Σπαρτιατών στην Αμφίπολη, οι αντίπαλες παρατάξεις άρχισαν να σκέφτονται την ειρήνη.Περισσότερο απ’ όλους πλήττονταν από τον πόλεμο οι αγρότες γιατί δεν μπορούν αν καλλιεργήσουν τη γη.

    Ένας αμπελουργός, ο Τρυγαίος, παίρνει τη μεγάλη απόφαση, να ανέβει στον ουρανό να ρωτήσει το Δία πότε θα σταματήσει ο πόλεμος. Πήρε ένα σκαθάρι και έβαλε τους υπηρέτες να το ταΐζουν συνέχεια κοπριά για να μεγαλώσει γρήγορα. Έτσι μια μέρα σκαρφάλωσε στο σκαθάρι και ανέβηκε στον ουρανό. Εκεί συναντά τον Ερμή και τον ενημερώνει ότι οι θεοί έφυγαν και πήγαν πιο ψηλά για να μην βλέπουν τον πόλεμο.

    Η Ειρήνη κινδυνεύει να χαθεί οριστικά γιατί ο πόλεμος την έκλεισε μέσα σε μια σπηλιά. Μάλιστα είναι τόσο μεγάλος ο θυμός του, που έχει σκοπό να βάλει όλες τις ελληνικές πόλεις μέσα σ΄ ένα τεράστιο γουδί και να τις κοπανίσει. Ο Τρυγαίος μόλις τον αντικρίζει κρύβεται πίσω από ένα βράχο και παρακολουθεί σιωπηλός. Ο Πόλεμος διατάζει τον υπηρέτη του να φέρει το γουδοχέρι για να αρχίσει το ανακάτεμα, όμως εκείνος του απαντάει ότι ήταν να το πάρουν από τους Αθηναίους ή τους Σπαρτιάτες, αλλά εκείνοι είχαν σταματήσει τον πόλεμο. Έτσι αποφασίζει να το φτιάξει ο ίδιος στο εργαστήριο του.
    Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον Τρυγαίο να καλέσει τους Έλληνες, αγρότες, τεχνίτες, εμπόρους… να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Ο Ερμής όφειλε να τους προειδοποιήσει πως όποιος τολμήσει να ελευθερώσει την Ειρήνη θα τιμωρηθεί από Δία με θάνατο. Οι Έλληνες όμως δεν πτοήθηκαν και αφού ζήτησαν από τον Ερμή την εχεμύθεια του έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο απελευθέρωσης της Ειρήνης. Έβγαλαν τις πέτρες  που έφραζαν την είσοδο της σπηλιάς και άρχισαν να τραβούν την Ειρήνη με σχοινιά από τη σπηλιά. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο και κάποιοι το δυσκόλευαν σκόπιμα. Τότε ο Τρυγαίος κάλεσε μόνο τους αγρότες, καθώς εκείνοι ήθελαν την Ειρήνη για να μπορούν να καλλιεργούν ξανά τα χωράφια τους.

    Η Ειρήνη πρόβαλε μαζί με την Οπώρα, τη θεά της καρποφορίας και τη Θεωρία, θεά του πανηγυριού. Η Ειρήνη είχε θυμώσει με τους ανθρώπους καθώς το πάθος τους για εξουσία και χρήμα, τους εμπόδιζε να δουν καθαρά ότι τίποτε δεν γίνεται χωρίς εκείνη. Ο Τρυγαίος όμως την πείθει να γυρίσει πίσω στη γη για το καλό όλων. Η Οπώρα γίνεται γυναίκα του Τρυγαίου και η Θεωρία βρίσκει τη θέση της στη Βουλή των Ελλήνων. Ο Τρυγαίος δεν φοβότανι τίποτα πια, όλοι του χρωστούσαν ευγνωμοσύνη, αγρότες , τεχνίτες αμπελουργοί και η ζωή ξαναγύρισε στους κανονικούς της ρυθμούς.

    Η Ειρήνη είναι κωμωδία του Αριστοφάνη και παίχτηκε πρώτη φορά το 421 π.Χ., στα Μεγάλα Διονύσια κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο. Θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών με πρωταγωνιστή τον Τρυγαίο, έναν αμπελουργό, ο οποίος έχει την παράξενη ιδέα να ανέβει στον ουρανό, καβάλα σ΄ ένα σκαθάρι, ένα ταπεινό αλλά χρήσιμο ζωύφιο που σκάβει τη γη. Το κείμενο έχει γίνει διασκευή από τη Χρυσάνθη Καραϊσκου και απευθύνεται σε παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας με ποικίλα νοήματα που χρήζουν ερμηνείας από τα παιδιά και αναγωγής στη σημερινή πραγματικότητα.

    Με λιτή περιγραφή και χιούμορ καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη και να μας μεταφέρει νοερά σε μια αντιπολεμική ουτοπία. Η Ειρήνη πολυπόθητο αγαθό προσωποποιείται και μένει φυλακισμένη από τον Πόλεμο σε μια σπηλιά.
    Η εικονογράφηση του Νέστορα Ξουρή καταφέρνει να αποδώσει με ρεαλιστικό τρόπο το κλίμα της εποχής και να ισορροπήσει μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού. Εντυπωσιακή η υπερμεγέθη εικόνα του Πολέμου που κρατάει το γουδί και ετοιμάζεται να κοπανήσει με το γουδοχέρι τις ελληνικές πόλεις, ενώ ο μικρόσωμος Τρυγαίος είναι κρυμμένος πίσω από ένα βράχο.

    To βιβλίο ανήκει στην σειρά Αριστοφάνης για παιδιά και κυκλοφορεί σε σκληρόδετη έκδοση από τις εκδόσεις Διάπλαση. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν οι Όρνιθες, η Λυσιστράτη, ο Πλούτος και οι Βάτραχοι.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αριστοφάνης για παιδιά, Ειρήνη
    Συγγραφέας: Χρυσάνθη Καραίσκου
    Εικονογράφηση: Νέστορας Ξουρής
    Εκδόσεις: Διάπλαση, 2016
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN:
    978-960-567-105-8

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular