More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΕκπαιδεύοντας ένα παιδί με αυτισμό, της Αναστασίας Κατσούγκρη

    Εκπαιδεύοντας ένα παιδί με αυτισμό, της Αναστασίας Κατσούγκρη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+ — Επιστήμη, Ψυχολογία για εκπαιδευτικούς και γονείς

    Φανταστείτε ότι το παιδί σας γεννιέται με φτερά.
    Carolyn Parkhurst

    Ένα νέο βιβλίο από την εκπαιδευτικό Αναστασία Κατσούγκρη για γονείς και εκπαιδευτικούς που ζουν ή ασχολούνται με παιδιά με αυτισμό.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μόλις το 2000 ξεκίνησε η πορεία της Ελλάδας να εντάσσει και να μην αποκλείει τα παιδιά με αυτισμό από τα σχολεία. Κύλησε πολύ νερό στον μύλο από τότε και θα χρειαστεί να συμβεί κι άλλο. Ωστόσο, διανύθηκε μια απόσταση για να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος από το χάος που μας χώριζε. Τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης στα σχολεία ήταν μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια. Λύθηκαν όλα; Έχουμε τις δομές και το προσωπικό που χρειάζεται μια τέτοια υπόθεση; Αναμφίβολα, όχι. Το παιδί με αυτισμό χρειάζεται την αποδοχή όλων μας, παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών, κοινωνίας. Αλλά πρώτα πρέπει να το γνωρίσουμε. Να δούμε τα χαρακτηριστικά της ζωής του, της μάθησής του, της συμπεριφοράς του.

    Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό: να φωτίσει αυτό το παιδί στα μάτια όλων μας. Η Αναστασία Κατσούγκρη, αφού περιδιαβαίνει στα θεωρητικά μονοπάτια του αυτισμού, τι είναι, πόσο συχνά εμφανίζεται, ποια είναι τα σημάδια του (σας ενδιαφέρει πολύ), πώς συμβαίνει η αισθητηριακή ολοκλήρωση στον αυτισμό, πώς λειτουργούν η μνήμη, η σκέψη, η μίμηση, μπαίνει σε δύο μεγάλα κομμάτια που αφορά το παιδί με αυτισμό: στην οικογένεια και το σχολείο. Τι συμβαίνει σε μια οικογένεια από τη στιγμή που μαθαίνει ότι έχει ένα παιδί με αυτισμό, πώς αντιδρούν τα αδέρφια, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και με αυτό το παιδί και με τα αδέρφια του που δεν έχουν αυτισμό.

    Στο σχολείο, επίσης, περιγράφονται οι παράγοντες που καθορίζουν το πλαίσιο ενός παιδιού και καθορίζουν τον τρόπο εκπαίδευσής του και αναπτύσσονται οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωσης ενός καλύτερου περιβάλλοντος, όπως η έγκαιρη διάγνωση, η πρώιμη παρέμβαση, η εντατικότητα, η μεθοδολογία, η συνεργασία με την οικογένεια. Η συγγραφέας σε δύο επίσης πολύ σημαντικές υποενότητες περιγράφει τις βασικές αρχές μιας επιτυχημένης εκπαιδευτικής παρέμβασης καθώς και τη δύναμη της μουσικής στον αυτισμό.

    Εξαιρετικός και άμεσος είναι ο δεκάλογος ενός παιδιού με αυτισμού τον οποίο πρέπει να διαβάσει κάθε άνθρωπος για να κατανοήσει μεγάλο βαθμό τι σημαίνει αυτισμός.

    Ο αναγνώστης θα κατανοήσει τον τρόπο σκέψης των παιδιών με αυτισμό, τη συμπεριφορά του, τις εκρήξεις, τις διαφοροποιήσεις του, τις ευαισθησίες του και θα αποκτήσει κάποια κλειδιά χειρισμού καταστάσεων που δημιουργούνται. Τέλος, στο βιβλίο παρέχονται γνώσεις και κατευθύνσεις για να εκπονηθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικής παρέμβασης με στόχο τη συνεκπαίδευση.

    Για αναγνώστες από 18 ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Εκπαιδεύοντας ένα παιδί με αυτισμό
    Συγγραφέας: Αναστασία Κατσούγκρη
    Εξώφυλλο: Λαέρτης Βίλα
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ιούλιος 2021
    Γραφ. επιμέλεια: Δάφνη Κουλούρη
    Επιμέλεια: Χριστίνα Νάζαρη
    Φωτογραφίες εσωτερ.: Μαίρη Κασαμπαλάκου
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-56-3428-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular