More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο ψάρι που προσπαθεί- Ένας εκπαιδευτικό πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής για παιδιά προσχολικής...

    Το ψάρι που προσπαθεί- Ένας εκπαιδευτικό πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, της Αγγελικής Γ. Θάνου

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 18+  —  Εκπαιδευτικό βιβλίο συναισθηματικής αγωγής

    Ήθελα να κατανοήσω τα ψυχολογικά μυστήρια που κρατούν τους ανθρώπους αλυσοδεμένους και στοιβάζουν τις ανθρώπινες μιζέριες.
    Martin Seligman, The optimistic child

    Ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής για παιδιά νηπιαγωγείου που θα σας δώσει όλο το πλάνο για να το εφαρμόσετε.

    Περί τίνος πρόκειται

    Τα συναισθηματικά ελλείμματα των παιδιών όταν έρχονται στο νηπιαγωγείο είναι συνήθως μεγάλα. Πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν καν τα συναισθήματα που νιώθουν, δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Μην πάτε πολύ μακριά, στον θυμό ας πούμε. Αυτός ίσως είναι φυσιολογικό, θέλει διαχείριση. Πολλά παιδιά αδυνατούν να διαχειριστούν ακόμα και τη χαρά τους. Και για να σας το κάνω πιο ενδιαφέρον, αυτό το έλλειμμα ακολουθεί τους περισσότερους από εμάς σε όλη μας τη ζωή. Πόσοι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν το θυμό, τη λύπη και τη χαρά τους. Πόσοι πίνουν μέχρι τελικής πτώσης και μετά ευτυχισμένοι καβαλάνε μια μηχανή, ένα αυτοκίνητο και όποιον πάρει ο χάρος;

    Οι δεξιότητες που χρειάζεται ένα παιδί είναι δουλειά των ειδικών, των παιδαγωγών και των γονιών του. Η προσχολική ηλικία και το νηπιαγωγείο είναι η καλύτερη στιγμή για να αναπτυχθούν χρήσιμες δεξιότητες ώστε να προφυλάσσει και να αναπτύσσει τον εαυτό του. Θάρρος, προσαρμοστικότητα, αισιοδοξία, εμπιστοσύνη, ελπίδα, σεβασμός, επιμονή, εργατικότητα, εντιμότητα, δικαιοσύνη, ρεαλισμός, ανάπτυξη ενός προσωπικού ηθικού κώδικα.

    Το βιβλίο της Αγγελικής Γ. Θάνου Το ψάρι που προσπαθεί αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα-εργαλείο κατανόησης του παιδιού και συναισθηματικής ενδυνάμωσής του. Στα τρία πρώτα κεφάλαια, σε περίπου είκοσι πέντε σελίδες, η συγγραφέας κάνει ουσιαστικά μια δυναμική θεωρητική εισαγωγή προτού προχωρήσει στην έκθεση του εκπαιδευτικού της προγράμματος. Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (τεχνικές και μέθοδοι), τι γνωρίζουν τα παιδιά για τις σκέψεις και τα συναισθήματα, και μαθημένη αδυναμία αντίδρασης, ήτοι η αδυναμία ή παραίτηση ενός ατόμου από τον έλεγχο των αποτελεσμάτων των πράξεών του ως απόρροια της κατ΄ επανάληψη ασυνέπειας των προσπαθειών του και του αποτελέσματος. Το άτομο αυτό οδηγείται σε γρήγορη παραίτηση λόγω της πεποίθησης που αναπτύσσει ότι είναι αδύναμος ή ελλιπής.

    Το ψάρι που προσπαθεί βασίστηκε στο ΑΠΣ του νηπιαγωγείου, σε προγράμματα και στο αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών της προσχολικής ηλικίας και έθεσε ως βασικό σκοπό την συναισθηματική ανθεκτικότητα των παιδιών ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις καθημερινές ματαιώσεις, ανατροπές και εμπόδια. Η συγγραφέας μας προτείνει την οργάνωση συναντήσεων στη γωνιά που θα φτιάξουμε ειδικά για το πρόγραμμα (με το όνομα του βασικού ήρωα του προγράμματος). Συγκεκριμένα 16 συναντήσεις, μία κάθε εβδομάδα σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα για 30-45 λεπτά. Ακολούθως εκθέτει το γενικό πλάνο των δεκάξι συναντήσεων τις οποίες αναλύει βήμα βήμα, από τη γνωριμία με τη γωνιά και την ομιλία για τα συναισθήματα, τη γνωριμία με τον βασικό ήρωα, τη γνωριμία με τα πρωτογενή και δευτερογενή μας συναισθήματα, μέχρι τον εντοπισμό της αυτόματης σκέψης, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, τις θετικές και αρνητικές σκέψεις και τη συνομιλία με τον εαυτό μας.

    Το πρόγραμμα είναι σαφές, αναλυτικό, με ξεκάθαρες δραστηριότητες και στόχους, με καταγραφή όλων των υλικών και βημάτων, με φύλλα εργασίας και καθετί που θα χρειαστείτε.

    Ανυπομονούμε να το εφαρμόσουμε στην τάξη. Για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες ειδικά όταν αποτυγχάνουν και όταν εγκλωβίζονται στις ματαιώσεις τους.

    Το βιβλίο απευθύνεται σε νηπιαγωγούς και γονείς.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το ψάρι που προσπαθεί- Ένας εκπαιδευτικό πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
    Συγγραφέας: Αγγελική Γ. Θάνου
    Εικονογράφος: Ζαχαρίας Παπαδόπουλος
    Εκδόσεις: Πατάκη, A’ έκδοση Απρίλιος 2009
    Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Μπακλαβάς
    Διορθώσεις: Παναγιώτης Τσιαμούρας
    Σχεδ. εξωφύλλου: Βασιλική Καρμίρη
    Σελίδες: 136
    Μέγεθος: 17×24
    ISBN: 9789601618715

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular