More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆλλοι δημιουργοίΕλένη Γερουλάνου: "Θα ήταν ευχής έργο να μην μας χρειάζονται πια τα...

    Ελένη Γερουλάνου: “Θα ήταν ευχής έργο να μην μας χρειάζονται πια τα σχολεία”

    18 Σεπτεμβρίου 2013 – 18 Σεπτεμβρίου 2023. Δέκα χρόνια Library4all και η ψυχή της δημοφιλούς για το έργο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η Ελένη Γερουλάνου, έχει τις λέξεις, έχει τις εικόνες, έχει τον λόγο που θα αποτυπώσει τη σπουδαία προσφορά. Ειδικά αν κάνετε εικόνα πως υπάρχουν γωνιές της Ελλάδας που δεν είχαν δει ποτέ τους βιβλίο.

    Δέκα χρόνια Library4all. Δέκα χρόνια δεν μοιραζόμαστε απλώς τα βιβλία, μοιραζόμαστε την αγάπη μας για αυτά μαζί σας και ανεκτίμητες αληθινές στιγμές. Με τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά, τους εθελοντές, τους εκδότες, τους συγγραφείς, τους εικονογράφους, τους επιμελητές, τους μεταφραστές, τους βιβλιοπώλες, τους βιβλιοθηκονόμους, τους φορείς, τις εταιρείες, τα ιδρύματα, τα μουσεία και γενικά όλους εκείνους που πιστεύουν στη δύναμη των βιβλίων“.

    Τώρα που ο αριθμός έγινε διψήφιος και τα γενέθλια στρογγύλεψαν, ήταν ευκαιρία να δούμε ξανά το Library4all από κοντά.

    #diavazoume#Συνέντευξη, #Library4all#ELNIPLEX

    library4all 10 xronia

    Πες μας και γι’ αυτό το κατακόκκινο εικαστικό που σε πιάνει με την πρώτη…

    Το κατακόκκινο εικαστικό για τα 10 χρόνια του Library4all φιλοτέχνησε η βραβευμένη εικονογράφος, Μυρτώ Δεληβοριά. Φωτεινό και παιχνιδιάρικο. Έχει ζωγραφίσει και το αγαπημένο μας κολιμπρί!

    Ελένη, πέρασαν 10 χρόνια πια. Έγινε αυτό που ονειρεύτηκες; Ξεπέρασε τις προσδοκίες σου;

    Ποτέ δεν φανταζόμουνα πως, όταν ξεκινούσαμε δειλά-δειλά το 2013 να στέλνουμε βιβλία στα σχολεία, θα καταφέρναμε το ακατόρθωτο: να έχουμε τόσους πολλούς, καλούς φίλους και φίλες, τόσα πολλά ράφια γεμάτα βιβλία, τόσα παιδικά χαμόγελα. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και στη συνέχεια, δέκα χρόνια μετά, μιλάμε για έναν τεράστιο αριθμό βιβλίων που έχουμε προσφέρει. Η επιτυχία της δράσης μας είναι υπόθεση συλλογική.

    Ποιον απολογισμό μπορείς να κάνεις σήμερα, με επίσημους αριθμούς;

    Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έχουμε προσφέρει περισσότερα από 1.000.000 βιβλία σε 7.500 σχολεία, 8 παιδιατρικά νοσοκομεία, 334 φορείς, κοινωνικές υπηρεσίες, ιδρύματα, 42 δομές φιλοξενίας παιδιών προσφύγων και 22 δημοτικές βιβλιοθήκες.

    Οι αριθμοί δίνουν μια καλή εικόνα του αντίκτυπου που έχει η δράση μας. Και εάν κάνουμε δύο πολλαπλασιασμούς αρκετά μετριοπαθείς, έχουμε:

    – 7.500 σχολεία x 50 μαθητές μέσο όρο ανά σχολείο = 375.000 μαθητές

    -334 φορείς x 30 παιδιά μέσο όρο ανά φορέα = 10.020 παιδιά

    – 1.000.000 βιβλία x 8 ευρώ κόστος μέσο όρο ανά βιβλίο = 8.000.000 ευρώ

    Συμπέρασμα;

    Για 385.020 παιδιά σε όλη την Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι ευκαιρίες και η πρόσβαση στη γνώση χωρίς την οικονομική ενίσχυση του κράτους.

    Βιβλία μας επίσης έχουν ταξιδέψει και σε ελληνικά σχολεία στο Κάιρο, στη Νέα Υόρκη, στη Ντόχα, στην Ουτρέχτη, στη Χάγη, στη Νάπολη, στο Άντερλεχτ, στο Cambridge, στη Νυρεμβέργη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τιφλίδα. Σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Wheeling2Help στέλνουμε αγγλικά βιβλία στην Τανζανία, την Ουγκάντα, στην Αιθιοπία και στο Νεπάλ.

    library serafeio
    Το Library4all στο Cycladic Kids Festival στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων

    Συνεργαζόμαστε επίσης με δομές φιλοξενίας προσφύγων και ελληνικά σχολεία, όπου φοιτούν προσφυγόπουλα, παρέχοντας χιλιάδες βιβλία στα παιδιά.

    Τι θα άλλαζες, αν μπορούσες, σε αυτή την πορεία των δέκα ετών;

    Τα μηνύματα που μας έρχονται καθημερινά είναι πολλά. Σήμερα που μιλάμε 723 σχολεία περιμένουν υπομονετικά. Χρειαζόμαστε διαρκώς νέα βιβλία, γιατί η λίστα αναμονής των σχολείων είναι τεράστια και μεγαλώνει καθημερινά. Αν μπορούσα, θα γέμιζα τις αποθήκες μας με νέα βιβλία για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε αμέσως όλες τις αιτήσεις που έχουμε.

    Τι ονειρεύεσαι στο εξής για το Library4all;

    Θα ήταν ευχής έργο να μην μας χρειάζονται πια τα σχολεία, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουν καλυφθεί πλήρως οι ανάγκες τους. Αλλά ας γίνουμε ρεαλιστές. Θέλουμε πολύ να έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε πιο γρήγορα στις αιτήσεις που καταφθάνουν συνεχώς. Να αυξήσουμε την οικονομική μας ενίσχυση, ώστε να μπορούμε μέσα σε κάθε κουτί μαζί με τα σχεδόν καινούρια βιβλία από τις προσφορές ιδιωτών, να έχουμε και ολοκαίνουρια βιβλία που επιλέγουμε και αγοράζουμε εμείς. Επιμένουμε στις αγορές, γιατί θεωρούμε ότι μία σχολική βιβλιοθήκη πρέπει να έχει ποικιλία συλλογών και βιβλίων και γιατί οι πνευματικοί δημιουργοί θα πρέπει να αμείβονται, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν νέα βιβλία. Ελπίζουμε στη συνεργασία με περισσότερους φορείς για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιβλία.

    Ποιο νομίζεις ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση των σχολείων με το βιβλίο;

    Μέσα από την επικοινωνία με τα σχολεία όλα αυτά τα χρόνια, καταλαβαίνω πως δεν έχουν αρκετά βιβλία. Και εάν έχουν, είναι παλιές εκδόσεις, εγκυκλοπαίδειες ξεπερασμένες, βιβλία όχι θελκτικά για τα παιδιά. Ειδικά στα νηπιαγωγεία. Νηπιαγωγός είμαι και γνωρίζω από πρώτο χέρι πως στο τέλος κάθε χρονιάς τα περισσότερα βιβλία είναι ταλαίπωρα από την καθημερινή χρήση, όσο και να τα προσέχουν δασκάλες και παιδιά. Γι΄αυτό και οι βιβλιοθήκες πρέπει να ανανεώνουν τα βιβλία τους.

    Επίσης, αυτό που λείπει και με στενοχωρεί πολύ είναι πως δεν υπάρχει κουλτούρα αναγνωστικής συμπεριφοράς γύρω από την αξία της ανάγνωσης. Σύμφωνα και με την έρευνα του ΟΣΔΕΛ με τίτλο Αναγνώσεις, Αναγνώστες και Αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα, «διαβάζουμε περισσότερο όταν υπάρχουν βιβλία γύρω μας. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κανείς όταν ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία. Ουσιαστικά, δεν θα υπήρχε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας που δεν θα διάβαζε τουλάχιστον ένα βιβλίο την ημέρα μαζί με τους γονείς του, αν ΥΠΗΡΧΑΝ αυτά τα βιβλία σπίτι του. Και δεν υπάρχει κανένα παιδί που να βλέπει τους γονείς του να διαβάζουν, και να μην τους μιμείται: κανένα. Τα παιδιά μιμούνται, γιατί έτσι ξέρει να κάνει η ζωή για να προχωρά μπροστά και να κατακτά νέους στόχους».

    Φωτισμένοι δάσκαλοι και δασκάλες δουλεύουν καθημερινά με τους γονείς πάνω σε αυτό. Πρέπει όμως να έχουν στη διάθεσή τους βιβλία για να εμπνέονται και να προσφέρουν στα παιδιά τις γνώσεις και τα ερεθίσματα που απαιτεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν μπορώ να δεχτώ πως ένας Σύλλογος Γονέων δεν μπορεί να αγοράσει λίγα βιβλία για τη  βιβλιοθήκη του σχολείου. Εάν το καλοσκεφτείτε, αξίζει να θυσιάσουν οι γονείς δύο καφέδες μέσα σε ένα μήνα για να αγοράσουν ένα βιβλίο. Το κέρδος θα είναι μεγάλο.

    Επιθυμία μου είναι όλα τα σχολεία να έχουν μία προσβάσιμη, ενημερωμένη βιβλιοθήκη, συνδεδεμένη με τη ζωή του σχολείου, με ράφια γεμάτα βιβλία, με βιβλιοθηκονόμο και με ετήσια κονδύλια για αγορά βιβλίων. Μία βιβλιοθήκη πραγματικά για όλους και όλες, με όλους και με όλεςeleni geroulanou

    Όποιος θέλει να υποστηρίξει το Library4all μπορεί:

    • Να στείλει ένα email στο info@library4all.com με τα στοιχεία του και τι είδους βιβλία θα ήθελε να προσφέρει.
    • Να διοργανώσει ένα bookdrive, συγκεντρώνοντας καινούρια ή σχεδόν καινούργια βιβλία για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών.
    • Να ζητήσει από τους καλεσμένους μίας γιορτής ή βάφτισης αντί δώρων να προσφέρουν βιβλία για το Library4all.
    • Να κάνει μία χρηματική δωρεά, έτσι ώστε να αγοραστούν καινούρια βιβλία, καθώς οι δωρεές μεταχειρισμένων βιβλίων δεν επαρκούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

    Μία σημείωση: Δεν δεχόμαστε εγκυκλοπαίδειες, βιβλία δραστηριοτήτων, σχολικά, με αυτοκόλλητα, με ήρωες κινουμένων σχεδίων, προσφορές από εφημερίδες, βιβλία που τους λείπει το CD ή κομμάτια από παζλ.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular