More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Πάμε για ύπνο, Μπο! της Σέρστι Αννεσντάτερ Σκουεμσβόλντ (εικ.: Μαρί Κάνσταντ Γιόνσεν)

    Πάμε για ύπνο, Μπο! της Σέρστι Αννεσντάτερ Σκουεμσβόλντ (εικ.: Μαρί Κάνσταντ Γιόνσεν)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 3-3,5+ (target 3,5-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    “Είμαι καμηλοπάρδαλη”, λέει στη μαμά μέσα από τον καθρέφτη, “δες πόσο μακρύ λαιμό έχω!”

    Δυο Νορβηγίδες δημιουργοί φτιάχνουν ένα θαυμάσιο βιβλίο καληνύχτας που, παρά τη ρεαλιστική του βάση, φεύγει από τις τυπικές γραμμές.

    Περί τίνος πρόκειται

    Νύχτωσε αλλά ο Μπο συνεχίζει να χοροπηδάει πάνω κάτω, να κάνει τούμπες, να τραγουδάει και να χορεύει. “Είναι βράδυ, Μπο, πάμε για ύπνο”, του λέει η μαμά μπαίνοντας στο καθιστικό. “Μα έχω ήδη πάει για ύπνο… Είμαι ένας παπαγάλος”, λέει στην απορημένη μαμά του ο Μπο. “Μήπως θα ήθελε ο μικρός μου παπαγάλος να φάει το βραδινό του;” τον ρωτάει η μαμά και εκείνος φτερουγίζει στην κουζίνα. “Είμαι μια καφέ αρκούδα” λέει η Μπο, “κι έχω φάει τόσο πολλά μύρτιλα που μπορώ να κοιμάμαι όλον τον χειμώνα”, συνεχίζει ο Μπο μπουσουλώντας στη φωλιά του για να πέσει για χειμερία νάρκη. “Αλλά η αρκούδα πρέπει να κάνει το μπάνιο της πρώτα” λέει η μαμά που συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι του Μπο.

    Μέχρι να βρεθεί στο κρεβάτι του, ο Μπο θα γίνει θαλάσσια βίδρα, θαλάσσιος ελέφαντας, καμηλοπάρδαλη, νυχτερίδα και μερικά ακόμα ζώα. Καληνύχτα, Μπο!

    Εστιάζοντας

    Αν έχεις προσπαθήσει να βάλεις ένα παιδί για ύπνο, τότε σίγουρα έχει ανταμώσει με την ευρηματική του αναβλητικότητα, με αυτή τη φαινομενικά αδιέξοδη διαρκή υπεκφυγή του, καθώς επινοεί συνεχείς αποδράσεις από τον βραδινό του ύπνο. Αν έχεις υμνηθεί με τρόπο τέτοιον από ένα παιδί, αν σου ‘χει οικοδομήσει τέτοιες στιγμές μέσα από τον λυρικό αυθορμητισμό του, αν έχεις ακούσει την ανάσα του να χουρχουρίζει απαλά μετά από ένα τέτοιο ταξίδι στο ζωικό βασίλειο ή σε κάποιο παραπλήσιο.

    Οι Νορβηγίδες Kjersti Annesdatter Skomsvold στο κείμενο και Mari Kanstad Johnsen στην εικονογράφηση φτιάχνουν αυτό το Dyrene Sover (νορβ.= Τα ζώα κοιμούνται) όπου η ρεαλιστική ιστορία του Μπο που προφασίζεται διαρκώς γλυκές υπεκφυγές συναντά ακροβατώντας το βιβλίο γνώσεων, καθώς υπαινικτικά, δωρικά, ενίοτε με μια ή δυο λέξεις, ανοίγονται χαραμάδες στον τρόπο που χαρακτηρίζουν τον ύπνο πολλών ζώων, καθώς με οξυδέρκεια παραλληλίζονται με τη συμπεριφορά ή λεγόμενα του Μπο, από τον φόβο του και το μπάνιο του, μέχρι το βούρτσισμα των δοντιών και το κοίταγμά του στον καθρέφτη.

    Η εικονογράφηση της Γιόνσεν αντλεί από το σκανδιναβικό σύμπαν δημιουργών όπως η Gunilla Bergström, με σχέδια που μπορεί να αναγνωρίσει εύκολα κάθε παιδί, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαιτέρως παιδικά και αφήνουν χώρο στη φαντασία, στο απροσδόκητο, στην προσωπική ερμηνεία, καθώς δεν υπάρχει τίποτα φωτογραφικό. Οι ταραγμένες γραμμές, η ένταση στην παλέτα, οι αντιθέσεις, οι απρόσμενες γραμμές και γεωμετρίες, η τρυφερότητα σε βλέμματα και στάσεις των σωμάτων, συνθέτουν ένα αρκετά ασυνήθιστο εικονογραφικό τοπίο, μια γοητευτική ανομοιογένεια που δεν υποστηρίζει απλώς μια ιστορία, αλλά την αναδεικνύει, την ενισχύει, την υψώνει με τη δική της οπτική αφήγηση.

    Ένα από τα πλέον ιδανικά βιβλία καληνύχτας, γεμάτο οικογενειακή τρυφερότητα.

    Για αναγνώστες από 3-3,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Key Books.

    Διακρίσεις

    Είπαν

    «…ένας οδηγός για το πώς να βάλεις το παιδί σου για ύπνο, με υπομονή, φαντασία και χιούμορ…»
    The New York Times

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Πάμε για ύπνο, Μπο!
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Dyrene Sover

    Συγγραφέας:

    Kjersti Annesdatter Skomsvold

    Εικονογράφος:

    Mari Kanstad Johnsen

    Εκδόσεις:

    Key Books

    Μετάφραση:

    Δέσπω Παπαγρηγοράκη

    Σελίδες:

    72

    Μέγεθος:
    24 Χ 28,5
    ISBN:

    978-618-5724-43-6

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular