More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΕφευρέσεις από το ζωικό βασίλειο- Γνώρισε τα πλάσματα που μας εμπνέουν να...

    Εφευρέσεις από το ζωικό βασίλειο- Γνώρισε τα πλάσματα που μας εμπνέουν να εξελίσσουμε την τεχνολογία, της Κριστιάν Ντοριόν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Τα ζώα δεν διώχτηκαν ποτέ από τον Παράδεισο…
    Μίλαν Κούντερα

    Πρωτότυπης θεματολογίας βιβλίο γνώσεων. Ζώα εφευρέτες που ενέπνευσαν την ανθρωπότητα να πραγματοποιήσει τις δικές της μοναδικές εφευρέσεις.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μπορέσαμε να προχωρήσουμε τον πολιτισμό μας επειδή ο εγκέφαλός μας μεγάλωσε περισσότερο από των άλλων ζώων αλλά και επειδή τον χρησιμοποιήσαμε, κάποιοι πρόγονοί μας, διαφορετικά, ασύμμετρα, προς άλλη κατεύθυνση. Ένας παράγοντας καθοριστικός σε αυτή την εξέλιξη και φαντασία μας ήταν η οξύνοια κάποιων να παρατηρούν τα ζώα και τα επιτεύγματά τους, τις ιδιαίτερες ικανότητες αλλά και αδυναμίες τους.

    Επινοήσαμε λύσεις, αντιγράψαμε μοτίβα, τρόπους, είδαμε αρχιτεκτονικά επιτεύγματα και προβήκαμε στις δικές μας εκτοξεύσεις. Το χταπόδι είχε έναν μοναδικό τρόπο να κρύβεται, να μιμείται και να καμουφλάρεται, η πεταλούδα χάρισε την τεχνική της σε αυτήν του χρωματισμού υφασμάτων, το δέρμα του καρχαρία ενέπνευσε τα σύγχρονα μαγιό των αθλητών κολυμβητών, οι κάστορες ήταν οι πιο εξπέρ χτίστες του κόσμου με αξιοποίηση υλικών, ενώ οι τερμίτες έφτιαχναν βιοκλιματικά σπίτια με καμινάδες. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείς να δεις στη φύση να συμβαίνουν, αρκεί να σηκώσεις το βλέμμα και να κοιτάξεις ή να εμπιστευτείς αυτούς που το έκαναν ήδη, όπως οι δημιουργοί του βιβλίου, Κριστιάν Ντοριόν και Γκόσια Χέρμπα.

    Καθώς οι άνθρωποι καταλάβαμε από νωρίς, αλλά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας τελειοποιήσαμε την προσέγγιση ότι η φύση είναι ένα προνομιακό πεδίο παρατήρησης, η πολυπλοκότητα, οι συνθετικές διαδικασίες και οι κανόνες της οποίας είναι η απόλυτη έμπνευση για πολλά ανθρώπινα επιτεύγματα, από κτίρια και αυτοκίνητα μέχρι τις επιστήμες. Αυτός ο ιδιαίτερος κλάδος βιολογίας, χημείας και βιοφυσικής ονομάστηκε βιομιμητική και εξετάζει ακριβώς αυτό το θαυμαστό πεδίο, παρατηρώντας λειτουργίες, δημιουργώντας προσομοιώσεις βιολογικών διεργασιών, μηχανισμών και συστημάτων και αναπτύσσοντας νέες δυνατότητες για το ανθρώπινο είδος.

    Εστιάζοντας

    Μέσα στο παρόν βιβλίο, όμως, δε θα τα δείτε όλα τόσο περίπλοκα, ούτε τόσο επιστημονικά. Με απλότητα και με τρόπο κατανοητό και ελκυστικό, οι δημιουργοί θα παρουσιάσουν στα παιδιά αναγνώστες τις περισσότερες από τις εφευρέσεις των ανθρώπων που βασίστηκαν σε ζώα-εφευρέτες-δημιουργούς-καλλιτέχνες-κατασκευαστές-“επιστήμονες”.

    “Αν οι άνθρωποι είχαν μάτια σαν τα δικά μου θα μπορούσαν να διακρίνουν ένα μυρμήγκι μα περπατάει στο έδαφος από την ταράτσα μιας δεκαώροφης πολυκατοικίας”, λέει ο αετός με την αετίσια όρασή του, κάτι που αντέγραψαν οι άνθρωποι για να φτιάξουν μηχανές με εκπληκτικό ζουμ, μικρές όσο η μύτη ενός στυλό και ισχυρούς φακούς τόσο μικρούς που βοηθούν στην ανάπτυξη μικρορομπότ που μπαίνουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα και ζουμάρουν σε απίθανες λεπτομέρειες.

    Το μεγάλο κέρδος του παρόντος βιβλίου είναι ότι αναδεικνύει την αξία των ζώων ως έννοα όντα, που επινόησαν και μας ενέπνευσαν και δείχνει ότι άνθρωποι, κορυφαίοι ναι, εμπνεύστηκαν πολλές φορές από τα δήθεν κατώτερα ζώα του ζωικού βασιλείου. Αυτός ο μύθος διαλύεται. Κάθε ζώο είναι μοναδικό, έχει τη δική του ευφυΐα και προσφορά στον πλανήτη. Και είναι όμορφο από μικροί να το μαθαίνουμε αυτό. Δημιουργεί σεβασμό.

    Αξιόλογο, καλοδομημένο, κατανοητό, καλοφτιαγμένο βιβλίο βιομιμητικής για παιδιά και γιατί όχι και για μεγαλύτερο κοινό (θα βρείτε πολλά που δεν ξέρετε).

    Για αναγνώστες από 5,5-6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Εφευρέσεις από το ζωικό βασίλειο- Γνώρισε τα πλάσματα που μας εμπνέουν να εξελίσσουμε την τεχνολογία
    Τίτλος πρωτοτύπου: Invented by Animals: Meet the creatures who inspired our everyday technology
    Συγγραφέας: Κριστιάν Ντοριόν
    Εικονογράφος: Γκόσια Χέρμπα
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2022
    Μετάφραση: Αγγελική Τζαβάρα
    Διορθώσεις: Ελένη Δραγώνα
    DTP: Σπυριδούλα Βονίτση
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 23,5 X 27,6
    ISBN: 978-618-07-0007-7

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular