More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Ζηνοβία, του Μόρτεν Ντουρ (εικ.: Λαρς Χόρνεμαν)

    Ζηνοβία, του Μόρτεν Ντουρ (εικ.: Λαρς Χόρνεμαν)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 10-17)  — Graphic Novel

    Δεν θα γυρίσουν, Αμίνα. Πρέπει να έρθεις μαζί μου.

    Μετά Το χαλασμένο τηλέφωνο, ο Morten Dürr φτιάχνει ξανά, μαζί με τον βραβευμένο Lars Horneman, κάτι ατόφιο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένα από τα γνωστά πλοιάρια που μεταφέρουν πρόσφυγες πέφτει σε θαλασσοταραχή. Το πλεούμενο αναποδογυρίζει και η νεαρή Αμίνα πέφτει μέσα στη θάλασσα. Προσπαθώντας να σωθεί θυμάται τη ζωή της στη Συρία, τότε που έπαιζε κρυφτό και μαγείρευε με τη μαμά της. Προσπαθώντας να την εμψυχώσει, της θύμιζε πάντα τη γενναία, άφοβη και όμορφη Ζηνοβία, τη βασίλισσα της Συρίας κατά την αρχαιότητα.

    Οι σκέψεις της παλιάς της ζωής την κατακλύζουν. Τι την έβαλε μέσα σε αυτό το πλοιάριο; Μα ο χαμός των γονιών της στον πόλεμο! Στο πλοιάριο την έβαλε ο θείος της. Τα χρήματα δεν έφτανε για να μπουν και οι δύο. Μόνη. Στη θάλασσα. Εκεί όπου όλα χάνονται.

    Εστιάζοντας

    Πάνω από τις μισές σελίδες αυτού του σκληρά ρεαλιστικού περίπου graphic novel είναι βουβές, ενώ οι σαράντα στις οποίες υπάρχει κειμενικό πλαίσιο περιέχουν ελάχιστες λέξεις, μέσω των οποίων ο συγγραφέας παρέχει τις πληροφορίες και την ιστορία που δεν θα μπορούσε να δώσει με την ίδια ακρίβεια η οπτική αφήγηση του Λαρς Χόρνεμαν. Η ωμή πραγματικότητα δίνεται με ένα χωροχρονικό άλμα που καλύπτει το αφηγηματικό κενό μεταξύ της πρότερης ζωής και της επιβίβασης στο πλοιάριο και του ναυαγίου. Τα πολλά ολοσέλιδα πάνελ με λευκά frame που κυριαρχούν στην εικονογράφηση πραγματοποιούν μια κινηματογραφική λήψη στο δύσκολο ταξίδι ζωής της Αμίνας, καθώς μετεωρίζεται μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, θάλασσας και στεριάς, χαλκομπρούτζινων, γήινων, αποχρώσεων για το παρελθόν και γαλαζοπράσινων teal και μπλε του βυθού τόνων για το παρόν, με μια παρένθεση πορτοκαλί μπλε σύνθεσης για την μικρή ιστορία της πολεμίστριας Ζηνοβίας.

    Η ιστορία της Αμίνα είναι η σκληρή, αποτρόπαια εκτροπή του πολέμου, του βίαιου εκτοπισμού, των λαθρεμπόρων και διακινητών προσφύγων με διαλυμένα πλοιάρια σε πελάγη πολλών μποφόρ, που δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους. Είναι η ιστορία ενός ασυνόδευτου προσφυγόπουλου που δεν έχει αίσιο τέλος και γι’ αυτό δεν γίνεται ποτέ βιβλίο για παιδιά και εφήβους, παρά κάποια viral φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα που θα συγκινήσει με τις δωρεάν ανακοινοποιήσεις ανθρωπιάς. Συναισθήματα που αποτυπώνονται δίχως να κατονομάζονται, εικόνες που συγκλονίζουν, καθώς οι συνειρμοί είναι μοιραίοι και εφορμούν προς τη δυτική ανεμελιά μας, χρώματα που παίζουν με το υποσυνείδητό μας, ένα ανέλπιδο ταξίδι προς τον θάνατο που η μόνη ελπίδα που εμπεριέχει είναι η γροθιά στο στομάχι που δίνει στον αναγνώστη ότι δεν είναι όλα καλά και δεν τελειώνουν όλα καλά.

    Τα happy end είναι μια νοθεία όταν μιλάς για ιστορίες ασυνόδευτων παιδιών. Η αισιοδοξία είναι ένας καθησυχασμός κάποιου δήθεν χρέους ευαισθητοποίησης που έγινε. Ιστορίες σαν τη Ζηνοβία αποτελούν πολύτιμους σχολιασμούς αυτού του κολασμένου σύμπαντος που εκρήγνυται στη Συρία, εν προκειμένω, με τα θραύσματά του να φτάνουν παντού. Αλλιώς, ας συρθούμε ξανά στις σπηλιές μας.

    Το Zenobia έχει πουληθεί για μετάφραση σε 18 γλώσσες.

    Το Ivalu είναι μια ιστορία από την απομακρυσμένη Γροιλανδία σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση και την αυτοκτονία μεταξύ παιδιών και νεαρών ενηλίκων. Ένα νεαρό κορίτσι πρέπει ξαφνικά να αντιμετωπίσει τη φρικτή πραγματικότητα της αιμομιξίας και της αυτοκτονίας, όταν η μεγαλύτερη αδερφή της Ivalu εξαφανίζεται.
    Υποψηφιότητα για Όσκαρ 2023

    Για αναγνώστες από 10 περίπου ετών, αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ ότι δεν είναι για μικρότερο παιδιά που πρέπει να δουν κάποτε την αλήθεια.

    Εκδόσεις Ηλίβατον.

    Διακρίσεις

    Δείτε

    Το βιβλίο αποτελεί το δεύτερο τη τάξει της σειράς μετά το Ivalu, το οποίο μάλιστα διασκευάστηκε από τον βραβευμένο με Όσκαρ Άντερς Γουόλτερ ως ταινία μικρού μήκους, η οποία και ήταν υποψήφια για Όσκαρ το 2023.

    «Η Ivalu έφυγε. Η μικρή της αδερφή θέλει απεγνωσμένα να τη βρει. Ο πατέρας της δεν νοιάζεται. Η απέραντη φύση της Γροιλανδίας κρύβει μυστικά. Πού είναι η Ivalu;»

    Το trailer της Ivalu:

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ζηνοβία
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Zenobia

    Συγγραφέας:

    Morten Dürr

    Εικονογράφος:

    Lars Horneman

    Εκδόσεις:

    Ηλιβατον, Νοέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Γεωργία Τσάκωνα

    Προσαρμογή εξωφύλλου:

    Παυλίνα Αλεξανδροπούλου

    Σελίδες:

    100

    Μέγεθος:

    17 Χ 23

    ISBN:

    978-960-8085-28-2

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular