More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Όταν ανοίγω τα φτερά μου, του Μαρτς Ματζέφκσι

    Όταν ανοίγω τα φτερά μου, του Μαρτς Ματζέφκσι

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Όταν ανοίγω τα φτερά μου…

    Ο Marc Majewski φτιάχνει μια καλαίσθητη, στιβαρή δήλωση ελευθερίας, συμπερίληψης και αποδοχής του εαυτού μας, του παιδιού μας, της ετερότητας εν γένει.

    Περί τίνος πρόκειται

    Φοράει τα πολύχρωμα φτερά του, βάζει τις κεραίες του και βγαίνει στην εξοχή. “Είμαι μια πεταλούδα!“. Αφήνει τον άνεμο να τον παρασύρει από λουλούδι σε λουλούδι. Όταν ανοίγει τα φτερά του, περιστρέφεται, στροβιλίζεται, φτερουγίζει και.. πέφτει. Εκείνη η παρέα παιδιών πάλι μπροστά του. Του τσαλακώνουν τη στολή. “Αφήστε με ήσυχο!”. Βγάζει τα φτερά του. “Έτσι κι αλλιώς προτιμώ να μείνω σπίτι. Μόνος μου“.

    Ο πατέρας του είναι εκεί. Τον ενθαρρύνει. Και τώρα τι θα κάνουμε; “Θα το κάνουμε απ’ την αρχή“.

    Εστιάζοντας

    Η διαφορετικότητα είναι επιλογές ελεύθερου χρόνου, είναι παιχνίδι έξω από το κοπάδι των πολλών, είναι αντιστερεοτυπική λεωφόρος που για να διαβείς θέλει τόλμη και αυτοπεποίθηση. Και συχνά, αν όχι πάντα, έναν άλλον, κάποιον, τον πατέρα σου ίσως, το ισχυρό σύμβολο της αρσενικής σου εκκίνησης, να σε πιστέψει, να στηρίξει τις επιλογές σου, τον τρόπο που ελεύθερα εκφράζεσαι, να κρατήσει την απογοήτευσή σου καθώς πέφτοντας θα κάνει κρότο. Ο μικρός, παίζοντας ως μια πορτοκαλόμαυρη πεταλούδα, δοκιμάζει τα όριά του και τα θέλω του, καθώς το συναπάντημά του με μια γνωστή παρέα συνομήλικων εκφοβιστών τον γκρεμίζει από το μονοπάτι της ευτυχίας και της ελεύθερης αυτοέκφρασης. Το “θα το κάνουμε απ’ την αρχή” εκπυρσοκροτεί ως πιστολιά αφέτη∙ γίνεται πίστη και αυτοπεποίθηση και θαρραλέα στάση στήριξης της προσωπικής ελευθερίας που δεν κάμπτεται μπροστά στο όποιο εκφοβιστικό παραλήρημα.

    Ο Marc Majewski δεν καταφεύγει σε συνταγογραφημένες απαντήσεις στον εκφοβισμό. Και με μια συγκλονιστικά γεμάτη, εκφραστική, έντιμη εικονογράφηση, όπου τα πορτοκαλόμαυρα φτερά που παραπέμπουν σε πεταλούδα μονάρχη (Monarch butterfly) ηχούν μέσα στην πλούσια πράσινη παλέτα της εξοχής και το σπίτι του— μένει με τον πατέρα του, δεν απεικονίζεται άλλη μορφή— θυμίζει ένα ζωντανό εργαστήρι εικαστικών τολμημάτων και πειραματισμών όπου η τάξη αποτελεί δευτερεύουσα τουλάχιστον προτεραιότητα μπροστά στη δημιουργία, τη χαρά, τη δυαδική σχέση πατέρα και γιου, την ελευθερία.

    Το πεταλουδόπαιδο είναι μια στιβαρή δήλωση ελευθερίας, συμπερίληψης και αποδοχής του εαυτού μας, του παιδιού μας, της ετερότητας εν γένει.

    Λάμπει.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Όταν ανοίγω τα φτερά μου
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Butterfly child

    Συγγραφέας:

    Marc Majewski

    Εικονογράφος:

    Marc Majewski

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, Οκτώβριος 2023

    Μετάφραση:

    Μάνος Μπονάνος

    Επιμέλεια:

    Λύντη Γαλάτη

    Σελίδες:

    48

    Μέγεθος:

    20,0 Χ 29,5

    ISBN:

    978-618-220-403-0

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular