More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΖωάκι χάθηκε! της Ιζαμπέλ Αρσενό (μετ.: Αργυρώ Πιπίνη)

    Ζωάκι χάθηκε! της Ιζαμπέλ Αρσενό (μετ.: Αργυρώ Πιπίνη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μετά από την αλήθεια, δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από τη φαντασία.
    Antonio Machado

    Η Ιζαμπέλ Αρσενό ακροβατεί πάνω στην υφή και την εικονογραφική ατμόσφαιρα ενός graphic novel και δημιουργεί μια έξυπνη, ευφάνταστη ιστορία…

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Κολέτ, που έχει μόλις μετακομίσει σε μια νέα γειτονιά νιώθει μοναξιά. Η μητέρα της, όμως, αρνείται να της πάρει ένα ζωάκι, την παροτρύνει μάλιστα να βγει στη γειτονιά και να την εξερευνήσει. Συμβουλή που αποδεικνύεται σοφή, αφού η Κολέτ συναντάει τον Άλμπερτ και τον Τομ. Τους λέει ότι έχασε το ζωάκι της. Γατάκι; Σκυλάκι; Είναι πουλί! λέει η Κολέτ. Παπαγάλος. Ψάχνουν να τον βρουν. Τι χρώμα είναι; “Ε… χμ… είναι μπλε… με λίγο κίτρινο στον λαιμό!” Και πώς τον λένε τον παπαγάλο; “Τον λένε… Μαρία… Αντουανέτα”. Και λέει λίγες λέξεις. Αλλά μόνο στα γαλλικά. Όλα τα παιδιά της γειτονιάς, το ένα μετά το άλλο, ενεργοποιούνται και βοηθούν στην ανεύρεση του εξαφανισμένου ζώου… Θα το βρουν;

    Εστιάζοντας

    Η βραβευμένη Γαλλίδα (ζει στο Μόντρεαλ) δημιουργός Ιζαμπέλ Αρσενό (υποψήφια για το Astrid Lindgren το 2021, βραχεία λίστα βραβείου Χ. Κ. Άντερσεν 2020) φεύγει από το στυλ προηγούμενων δουλειών της (Φτερό στον άνεμο, Πετά πετά η μέλισσα) και στρέφεται προς την δύναμη των graphic novel, καθώς τα μικρά πάνελ και τα text bublles δείχνουν αυτήν την κατεύθυνση. Δεν ακολουθεί όμως τη σκληρή δομή ενός graphic novel, αντιθέτως λειτουργεί με την ελευθερία ενός κλασικού picrure book.

    Και τι φτιάχνει; Μια όμορφη, τρυφερή ιστορία, μια ωδή, θα έλεγα, στη φαντασία που πηγάζει από τη μοναξιά, από την ανάγκη να φτιάξεις δεσμούς, να αποκτήσεις φίλους, να βρεις σημεία αναφοράς στην καινούρια γειτονιά, να ριζώσεις. Με τη δύναμη της φαντασίας, του μαγικού ρεαλισμού αλλά και της αφήγησης, η μικρή Κολέτ συναρπάζει τα παιδιά της γειτονιάς, τα οποία με δεκτικότητα και καλοσύνη την ακολουθούν στο θαυμάσιο πέταγμά της.

    Τα παιδιά συχνότατα οικοδομούν φανταστικούς κόσμους, σενάρια και μυθοπλαστικές ιστορίες μέσω των οποίων επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν, να κερδίσουν δημοφιλία ή έστω μια φιλία. Ο χαριτωμένος τρόπος της Κολέτ (μέσω της Ιζαμπέλ Αρσενό) γοητεύει τον αναγνώστη, ενώ τα γκριζόμαυρα σκίτσα με τη συνεχή παρουσία κίτρινων λεπτομερειών ήδη από το εσώφυλλο ως μια συμβολική χρωματική διαφοροποίηση που πηγάζει από την Κολέτ και δίνει έμφαση στη φαντασία και την δημιουργική της ανάπτυξη, καθώς και μπλε-μοβ στοιχεία, δημιουργούν μια άκρως ατμοσφαιρική, αισθαντική εικονογράφηση.

    Εξαιρετικός, επίσης, συμβολισμός το παιχνίδι του μεγέθους του παπαγάλου, καθώς όσο αυξάνονται οι λεπτομέρειες και τα “ανδραγαθήματά” της με το πουλί, τόσο αυτό μεγαλώνει σε μέγεθος, φτάνοντας να μη χωράει ούτε σε καράβι.

    Ομορφιές!

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ζωάκι χάθηκε!
    Τίτλος πρωτοτύπου: Colette’s lost pet
    Συγγραφέας: Isabelle Arsenault
    Εικονογράφος: Isabelle Arsenault
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Φεβρουάριος 2022
    Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 20 Χ 25,5
    ISBN: 978-960-484-768-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular