More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΖωή στον Άρη, του Τζον Έιτζι

    Ζωή στον Άρη, του Τζον Έιτζι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-6) – Picture book

    Ζωή στον Άρη δεν φαίνεται να υπάρχει. Το έδαφός του φιλοξενεί επί του παρόντος δύο ρομποτικά οχήματα: το Perseverance της NASA και το Zhurong της Κινεζικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη και ετοιμάζουν σχέδια δημιουργίας αποικίας στον κόκκινο πλανήτη.
    Από διάφορες επιστημονικές πηγές

    Ένας αστροναύτης φτάνει από τη γη, μόνος, στον Άρη. Όλοι τον θεωρούν τρελό, κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχει ζωή στον Άρη, αλλά αυτός είναι σίγουρος ότι θα βρει ζωή.  Έχει φέρει μάλιστα για δώρο ένα κουτί με κεκάκια σοκολάτας. Προσεδαφίζεται. Αρχίζει να περπατά. Ο Άρης είναι σκοτεινός, μονότονος. Τι μπορεί να ζει άραγε εδώ;

    Αφήνει το κουτί με τα κεκάκια κάτω. Περπατά, κοιτάζει, παρατηρεί. Απογοητεύεται. Δεν φαίνεται να ζει κάτι εδώ. Δεν έχει αντιληφθεί ασφαλώς ότι πίσω του περπατά ένα τεράστιο, μάλλον καλοκάγαθο, πλάσμα που τον παρατηρεί, δίχως να τον ενοχλεί καθόλου.

    Καταστροφή τελικά! Δεν υπάρχει ζωή στον Άρη. Είχαν δίκιο οι άλλοι. Θα γυρίσει αμέσως σπίτι. Μπαίνει στο διαστημόπλοιο και ανοίγει το κουτί με τα κεκάκια για να φάει. Αλλά το κουτί είναι άδειο…

    Ένα ακόμα ευφυές picture book από τον μετρ Jon Agee ο οποίος μετά το ασύγκριτο Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου επιστρέφει με μια λιτό, μινιμαλιστικό κομφοτέχνημα το οποίο προλαβαίνει μέσα σε ελάχιστες λέξεις να πει τόσα πολλά: ζωή στον Άρη και σε άλλους πλανήτες (η επιστήμη επί δεκαετίες αναζητούσε απαντήσεις), η αλήθεια των άλλων και η δική σου, η πίστη στο δικό σου όνειρο έναντι της κυρίαρχης άποψης και του “τι πας να κάνεις εκεί;” ή “τι τρέλα πας να κάνεις;”, η θλιβερή δικαίωσή τους, η ανατροπή της ζωής, η δική σου δικαίωση.

    Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, το έξοχο χιούμορ, η διαρκής ειρωνεία της τύχης, οι τόσες ανατροπές μέσα σε τόσο λίγο κείμενο, η ευρηματικότητα του Αρειανού πλάσματος, η ας πούμε αφέλεια του αστροναύτη, η εκφραστικότητα των δύο μορφών και ο συνεχής διάλογος των αφαιρετικών και με κυρίαρχο το μαύρο εικόνων με το κείμενο είναι στοιχεία που δε θα αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν αναγνώστη.

    Ο Agee βάζει επιστήμη και ερωτήματα (υπάρχει ζωή; μπορεί να υπάρξει ζωή;) αλλά κυρίως φτιάχνει μια απολαυστική ιστορία που γοητεύει με την απλότητά της με φόντο την άγονη γη του Άρη αλλά και την ησυχία που εκπέμπει το τοπίο του κόκκινου πλανήτη. Οι λίγες λέξεις της ιστορίας μας επιτρέπουν να ακούμε σχεδόν τον βηματισμό του αστροναύτη. Η αποστολή του στέφεται με αποτυχία ως την στιγμή που η ύπαρξη μιας μορφής ζωής θα αλλάξει το πρόσημο και θα δώσει χαρά στον μικρό αστροναύτη.

    Διάστημα, διαστημόπλοια, απογείωση, ατμόσφαιρα, διαστημικός σταθμός, γαλαξίας, Άρης, κόκκινος πλανήτης, ζωή, πίστη, είναι μερικά από τα θέματα που στέλνει ο Agee στους αναγνώστες για να τα κουβεντιάσουν και όχι για να κλείσουν απλά το βιβλίο και να πάνε στο επόμενο.

    Για αναγνώστες από 4 ως επτά περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Ο δημιουργός

    Ο Τζον Εϊτζί είναι δημιουργός πολλών βραβευμένων παιδικών βιβλίων, στα οποία περιλαμβά-νονται και τα Life on Mars, It’s only Stanley, Little Santa, Milo’s Hat Trick και Lion Lessons.

    “Στα picture book, ακόμη και μια μικρή χούφτα λέξεων μπορεί να είναι αποτελεσματική, λόγω του τρόπου με τον οποίο σχετίζονται με τις εικόνες. Οι εικόνες γενικά ανυψώνουν τα νοήματα. Μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικά στοιχεία της ιστορίας που δεν αναφέρουν ποτέ οι λέξεις. Είναι μέρος αυτού που κάνει αυτό το είδος βιβλίου να είναι μοναδικό”.
    Συνέντευξη του Jon Agee στο ELNIPLEX

    Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτόν στο jonagee.com

    Είπαν για το βιβλίο:

    «Ένα ευφυέστατο βιβλίο με όμορφη απεικόνιση του πλανήτη Άρη. Απλά αριστοτεχνικό.»
    kirkusreviews.com

    «Η δραματική ειρωνεία κυριαρχεί σε αυτή την αποστολή στον Άρη, καθώς ο μικρός αστροναύτης περιφέρεται στο βραχώδες τοπίο, αγνοώντας πως δεν είναι μόνος.»
    publishersweekly.com

    Διακρίσεις

    ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

    Με μια ματιά

    • Ένα ακόμα ευφυές picture book από τον μετρ Jon Agee ο οποίος μετά το ασύγκριτο Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου επιστρέφει με ένα λιτό, μινιμαλιστικό κομφοτέχνημα το οποίο προλαβαίνει μέσα σε ελάχιστες λέξεις να πει τόσα πολλά. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, το έξοχο χιούμορ, η διαρκής ειρωνεία της τύχης, οι τόσες ανατροπές μέσα σε τόσο λίγο κείμενο, η ευρηματικότητα του Αρειανού πλάσματος, η ας πούμε αφέλεια του αστροναύτη, η εκφραστικότητα των δύο μορφών και ο συνεχής διάλογος των αφαιρετικών και με κυρίαρχο το μαύρο εικόνων με το κείμενο είναι στοιχεία που δε θα αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν αναγνώστη.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    David Bowie – Life On Mars? (Official Video)

    Nick Cave & Warren Ellis – “Mars Theme” (Mars original series soundtrack)

    Nick Cave & Warren Ellis – “Daedalus” (Mars OST)

    David Bowie – Space Oddity (Official Video)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ζωή στον Άρη
    Τίτλος πρωτοτύπου: Life on Mars
    Συγγραφέας: Jon Agee
    Εικονογράφος: Jon Agee
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, 27 Οκτωβρίου 2021
    Μετάφραση: Ηλιάνα Αγγελή
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 21,5 Χ 29
    ISBN: 978-960-645-206-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular