More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοParenting (Βιβλία για γονείς)Ζωγραφιές- Κατανοήστε τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα των παιδιών μέσα από τα...

    Ζωγραφιές- Κατανοήστε τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα των παιδιών μέσα από τα σχέδιά τους

    Θυμάμαι πάντοτε εκείνη τη δασκάλα που είχε σοκαριστεί επειδή ένας μαθητής της ζωγράφιζε συνεχώς με μαύρο χρώμα και όταν μέρες μετά ρωτήθηκε το ίδιο το παιδί γιατί το κάνει αυτό απάντησε “γιατί οι άλλοι μαρκαδόροι δεν γράφουν”.

    Ακόμα πιο ενδεικτικό είναι το γνωστό παράδειγμα του παιδιού που όταν ερωτήθηκε τι ζωγραφίζει, απάντησε “τον θεό”. Στην συμβατική απορία του δασκάλου “μα κανείς δε ξέρει πως είναι ο θεός, κανείς δεν τον έχει δει”, το παιδί απάντησε: “σε λίγο θα ξέρουν όλοι”.

    Τα παιδιά μιλούν με κάθε τρόπο: με το σώμα, με τα βλέμματα, με τους μύες του προσώπου (γέλιο, κλάμα), με τις λέξεις. Κι όταν αυτά δεν είναι τόσο ικανά ή διαθέσιμα να προβούν σε όσα θέλει το παιδί να εκφράσει, έρχεται η ζωγραφική να αποκαλύψει δυναμικά τον εσωτερικό τους κόσμο, τα συναισθήματα, τους φόβους, τις αγωνίες, τις απογοητεύσεις τους.

    Από τη στιγμή που ένα παιδί είναι σε θέση να κρατήσει έναν μαρκαδόρο και να τον σύρει πάνω σε ένα χαρτί, αποκτά έναν απίθανο τρόπο να μας αποκαλύπτεται, να μας μιλά μέσω των φαινομενικά και αρχικά ακατανόητων σημαδιών που αφήνει στο χαρτί και να αποτυπώνει τον εσωτερικό του κόσμο.

    Καθετί έχει τη σημασία του. Καλύπτει το σχέδιο του όλη την επιφάνεια του χαρτιού; Ποαι χρώματα χρησιμοποιεί και ποια αποφεύγει; Πιέζει έντονα τους μαρκαδόρους/μολύβια πάνω στο χαρτί; Πού τοποθετεί σε σχέση με τον εαυτό του τις μορφές της οικογένειάς του; Ποιους δεν ζωγραφίζει ποτέ;

    Όταν ένας μαθητής μου ζωγράφιζε -άσκηση δική μας- την οικογένειά του και δεν ζωγράφισε τον πατέρα του, απάντησε στην απορία μου ότι λείπει συνεχώς από το σπίτι. Το σχέδιό του κάθε παιδιού αποτελεί έναν επεξηγηματικό χάρτη, μια εξομολόγηση των σκέψεών, των παραπόνων, των συναισθημάτων του, των εξηγήσεων που δίνει το ίδιο στον κόσμο που τον περιβάλλει. Και συνήθως είναι ο πιο εξομολογητικός τρόπος, μια εκούσια ή ακούσια αυτοαποκάλυψή του.

    Ποιος γονιός είναι σε θέση να εξηγήσει αυτά τα “εικαστικά” μηνύματα; Ελάχιστοι ασφαλώς, ενώ και στους εκπαιδευτικούς το ποσοστό δεν είναι τόσο ψηλό όσο περιμένεις. Έτσι, ένα βιβλίο σαν αυτό αποτελεί ένα χρησιμότατο εργαλείο αποσαφήνισης του σχεδίου του παιδιού της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, ενώ η ύπαρξη τεσσάρων χρήσιμων τεστ με τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών είναι αναμφίβολα πολύτιμη.

    Μέσα από πολλά παραδείγματα, θεωρητική/επιστημονική τεκμηρίωση και ανάλυση ιχνογραφημένων και σχεδίων, το βιβλίο δίνει ένα πολύτιμο γνωστικό πλαίσιο να ερμηνεύσουμε σημαντικές πτυχές από τις πρώτες μουντζούρες μέχρι πιο σύνθετα έργα που αποκαλύπτονται από το νηπιαγωγείο και τις τάξεις του δημοτικού.

    Εξαιρετικό βιβλίο για κάθε εκπαιδευτικό και γονιό.

    Εκδόσεις Πεδίο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ζωγραφιές- Κατανοήστε τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα των παιδιών μέσα από τα σχέδιά τους
    Συγγραφέας: Έβι Κρόττι
    Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου
    Επιμέλεια: Χρύσα Ξενάκη
    Ηλεκτρονική επεξεργασία: Παναγιώτα Δημοπούλου
    Εκδόσεις: Πεδίο, 2018
    Σελίδες: 240
    Μέγεθος: 16,5 Χ 21
    ISBN: 978-960-635-003-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular