More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟ Αγχόσαυρος- Οδηγός διαχείρισης συναισθημάτων με γνωσιακές-συμπεριφοριστικές τεχνικές

    Ο Αγχόσαυρος- Οδηγός διαχείρισης συναισθημάτων με γνωσιακές-συμπεριφοριστικές τεχνικές

    “Γιατί οι κοινότητες και τα σχολεία δεν παίρνουν το άγχος των παιδιών στα σοβαρά; Είναι τόσο κοινό συναίσθημα που μας φαίνεται φυσιολογικό; Μήπως εμμένουμε στην παλαιομοδίτικη αντίληψη που θέλει το άγχος στα παιδιά ως κάτι παροδικό, κάτι που απλώς περιμένουμε να “τους περάσει”; Ή το άγχος είναι τελικά κάτι που μας φοβίζει; Μήπως το άγχος των παιδιών προκαλεί και σ’ εμάς τέτοια ανησυχία που μας καθιστά αδύναμους να τα βοηθήσουμε;” (από τον πρόλογο του βιβλίου).

    Το πιο διαδεδομένο, διαχρονικά, πρόβλημα της νηπιακής και ευρύτερης παιδικής ηλικίας, το άγχος, εσωτερικεύεται, δρα υπόγεια και ύπουλα, και όταν έρχεται στην επιφάνεια έχει ήδη αφήσει τα δικά του στίγματα, άλλοτε εκδηλούμενα μέχρι την εφηβεία και άλλοτε μέσα από πλήθος μορφών αγχωδών διαταραχών μετά την ενηλικίωση αλλά και αρκετά αργότερα από αυτήν. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, το 10ο έτος είναι εκείνο όπου εμφανίζονται κατά μέσο όρο οι αγχώδεις διαταραχές. Δηλαδή κάπου στην πέμπτη δημοτικού. Για να συμβεί αυτό, σημαίνει ότι έχουμε φτιάξει ένα αριστοτεχνικό δίχτυ μέσα στο οποίο εγκλωβίζουμε το παιδί με άγχη και κυρίως δίχως δεξιότητες εντοπισμού και επίλυσης.

    Ο Επίκουρος θεωρούσε την “αταραξία” ως μέγιστη αρετή. Και αν το εξετάσεις σφαιρικά είχε δίκιο. Έχουμε εκπαιδευτεί σε γρήγορους ρυθμούς, σε επίδειξη ικανοτήτων και ταλέντων, σε κυνήγι πτυχίων, χαρτιών, αποσπασματικών γνώσεων, σε επιδόσεις και φαινομενική λειτουργικότητα και με τον ίδιο τρόπο εκπαιδεύσαμε και τα παιδιά μας. Καθιερώσαμε το άγχος, το μονιμοποιήσαμε και μάλιστα του δώσαμε και αχρείαστες, παραπανίσιες προεκτάσεις, πάνω από εκείνο που μπορούμε να διαχειριστούμε ως όντα.

    Οι δύο συγγραφείς του παρόντος βιβλίου δημιούργησαν ένα αρκετά ευέλικτο εργαλείο το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη των διαταραχών άγχους σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Πρόκειται για τον ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης στρεσογόνων καταστάσεων με τεχνικές βασισμένες στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση με το ευρηματικό όνομα “Αγχόσαυρος”.

    Οι συγγραφείς , η ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων Αργυρούλα Αγγελοσοπούλου και η καθηγήτρια ψυχολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Ζαφειροπούλου, δημιουργούν ουσιαστικά ένα αναλυτικό εγχειρίδιο αυτοβοήθειας του παιδιού. Τα παιδιά βοηθούνται, μέσα από εφικτές δραστηριότητες, να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες εντοπισμού και ελέγχου των δυσλειτουργικών σκέψεών τους, να εντοπίζουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και να τα τροποποιούν αποτελεσματικά, να αντιλαμβάνονται τη δύναμη των θετικών σκέψεων και γεγονότων στη ζωή τους και να τους προσδίδουν μονιμότερη εφαρμογή, να διαχειρίζονται ικανοποιητικά κάθε στρεσογόνο κατάσταση και να προάγουν τις θετικές εκδοχές του εαυτού τους μέσα από ουσιαστικό αυτοέλεγχο.

    Στόχος του προγράμματος, ισχυρίζονται οι συγγραφείς, είναι η ομαλή προσαρμογή στη σχολική και την κοινωνική ζωή, η ανάπτυξη σχέσεων με τους συνομηλίκους και η εδραίωση δεξιοτήτων που επιτρέπουν στο παιδί να αντεπεξέρχεται με επιτυχία στις προκλήσεις της καθημερινότητας. Με τη βαρύτητα να έχει δοθεί στην ψυχοεκπαιδευτική προοπτική του προγράμματος και δόμηση σε 16 συνεδρίες, καθίσταται αρκετά εφικτή η εφαρμογή και η ανατροποποίησή του από ειδικούς και εκπαιδευτικούς που εργάζονταιθ με παιδιά-μαθητές του δημοτικού (6-12 ετών).

    Παρά τις διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς -προσωπικά για τέτοια ζητήματα δεν έχω πολλές, αρκεί να καταφύγει κανείς σταδιακά σε πιο συστηματική ψυχανάλυση- με τον συμπεριφορισμό και την γνωσιακή διαφοροποίησή του, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει την ευεργετική επίδρασή του στην απομάκρυνση από τον πυρήνα των συμπτωμάτων και την άμεση ανακούφιση του παιδιού/ενηλίκου από τις παγίδες των αγχωδών διαταραχών και των διάχυτων δυσλειτουργιών τους.

    Εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, καθώς και για γονείς που είναι σε θέση να δουλέψουν σε βάθος, δίχως να περιμένουν μαγικές και εύκολες λύσεις.

    Εκδόσεις Πεδίο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Αγχόσαυρος- Οδηγός διαχείρισης συναισθημάτων με γνωσιακές-συμπεριφοριστικές τεχνικές
    Συγγραφέας: Α. Αγγελοσοπούλου- Μ. Ζαφειροπούλου
    Σειρά: Παιδί και συναισθήματα
    Εκδόσεις: Πεδίο, 2012
    Σελίδες: 216
    Μέγεθος: 20 Χ 28
    ISBN: 978-960-546-089-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular