More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ Ανεμώ και το Σπασικλάκι, της Μαριλίτας Χατζημποντόζη (εικ.: Γιάννης Σκουλούδης)

    Η Ανεμώ και το Σπασικλάκι, της Μαριλίτας Χατζημποντόζη (εικ.: Γιάννης Σκουλούδης)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    σπασίκλας <σπασ (σπάζω)+ ίκλας < μειωτικός χαρακτηρισμός κάποιου που συνήθως είναι πολύ επιμελής ή απορροφημένος ή πολύ καλός σε κάτι, αλλά δεν ενδιαφέρεται κατά τη γνώμη μας για άλλα θέματα

    Η Ανεμώ ήθελε πολύ να μάθει σέρφινγκ αλλά η μάνα της και πολλοί ακόμα της έλεγαν ότι αυτά τα όνειρα είναι για αγόρια και η ίδια έχει δύο άλλες επιλογές: ή μπαλέτο ή σκάκι. Μόνο που η Ανεμώ το σιχαίνεται το σκάκι, την παίρνει ο ύπνος.

    Τα βάζει με την οικογένειά της και αυτούς τους περιορισμούς που της θέτουν. Τα ίδια της λέει και η νονά της που μένει μαζί τους. Η μαμά της ασχολείται με γλυκά και μαρμελάδες, ο μπαμπάς της είναι συγγραφέας.Η γιαγιά την κυνηγάει να της διαβάσει παραμύθια, ο παππούς καπνίζει το πούρο του και μιλά για τη δραματική κλιματική αλλαγή. Τέλος, μαζί τους μένει ο αδερφός της Ανεμώς, ο Πλάτωνας, ο homo vlameniys aderfus όπως τον λέει, ένα υπερταλαντούχο παιδί που είχε πάρει μάλιστα το πρώτο βραβείο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα σκακιού αλλά επίσης είναι τέλειος σε όλα, ο καλύτερος μαθητής!

    Πόσο δύσκολο είναι να ακούς συνεχώς επαίνους για τον αδερφό σου και το δικό σου όνειρο να απορρίπτεται; Πολύ! Η Ανεμώ τότε, ανάμεσα σε άλλα, παίρνει ένα άδειο χαρτόκουτο και έφτιαξε το Κουτί των μεγάλων επιθυμιών. Όταν πάει κρυφά και διαβάζει τι έγραψε ο αδερφός της, κάτι αλλάζει μέσα της. “Να κάνει η αδερφή μου σέρφινγκ που τόσο θέλει, και να σταματήσουν να με λένε σπασικλάκι”. Ο αδερφός της δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο από κάτι “τσακάλια”, ήτοι τον Πέτρο τον “λύκο”, τον Νάσο την “αλεπού” και τον Μάνο το “ξυράφι”. Ο Πλάτωνας αποφάσισε να αλλάξει∙ σήκωσε τα μαλλιά, πέταξε τα γυαλιά, σταμάτησε να διαβάζει. Μα τώρα πια δεν ήταν αυτός. Και η Ανεμώ, έχοντας καταλάβει ότι τον αγαπά, αποφασίζει να τον βοηθήσει…

    Καλογραμμένο. Πατάει καλά στην πραγματικότητα πιάνοντας κάποια θέματα τα οποία τα διαχειρίζεται ικανοποιητικά. Οι αδερφικές σχέσεις, η ζήλια και αντιπαράθεση μεταξύ αδερφών έχει παίξει θα παίζει πάντα. Εδώ δομείται μέσω ενός εξωστρεφούς, ονειροπούλου κοριτσιού του μέσου όρου και ενός μικρότερου αγοριού, χαρισματικού, εσωστρεφούς, διαβαστερού. Μέσα από αυτήν την μεταξύ τους αντιπαράθεση, την οποία τροφοδοτεί κυρίως η Ανεμώ, η συγγραφέας μας οδηγεί αφενός στις έμφυλες στερεοτυπικές αντιλήψεις πολλών οικογενειών περί ενασχολήσεων… αγορίστικων και κοριτσίστικων και αφετέρου στον σχολικό εκφοβισμό. Τα προσεγγίζει όμορφα και τα δύο, δεν τα εκτονώνει βιαστικά, τους δίνει μια κατεύθυνση και νομίζω ότι εξάγει θετικά συμπεράσματα. Από τη μία πίστη στο όνειρο, συμμαχίες για να καμφθούν οι αντιρρήσεις, από την άλλη η αλλαγή και η εγκατάλειψη του εαυτού σου μπορεί να προσφέρει προσωρινά αποτελέσματα ανακωχής από τον εκφοβισμό, αλλά ουσιαστικά προκαλεί δυστυχία.

    Το κείμενο είναι σπιρτόζικο, η αφηγήτρια Ανεμώ είναι πολύ εκφραστική και η όλη ιστορία διαβάζεται πολύ ευχάριστα. Οι μεγάλες μας επιθυμίες θέλουν πίστη και κόπο.

    Εικονογράφηση από τον Γιάννη Σκουλούδη, με χρώμα, με χιούμορ και διάθεση να συντροφεύσει το κείμενο.

    Για το βιβλίο υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό.

    Για αναγνώστες από 7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Καλογραμμένο. Πατάει καλά στην πραγματικότητα πιάνοντας κάποια θέματα τα οποία τα διαχειρίζεται ικανοποιητικά. Οι αδερφικές σχέσεις, η ζήλια και αντιπαράθεση μεταξύ αδερφών οι έμφυλες στερεοτυπικές αντιλήψεις πολλών οικογενειών περί ενασχολήσεων… αγορίστικων και κοριτσίστικων, ο σχολικός εκφοβισμός. Η συγγραφέας προσεγγίζει όμορφα και τα δύο, τους δίνει μια κατεύθυνση και νομίζω ότι εξάγει θετικά συμπεράσματα. Από τη μία πίστη στο όνειρο, συμμαχίες για να καμφθούν οι αντιρρήσεις, από την άλλη η αλλαγή και η εγκατάλειψη του εαυτού σου μπορεί να προσφέρει προσωρινά αποτελέσματα ανακωχής από τον εκφοβισμό, αλλά ουσιαστικά προκαλεί δυστυχία.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Bully – Soundtrack Main Theme

    Bully – Soundtrack Vendetta Bullies

    Reggae Got Soul

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Ανεμώ και το Σπασικλάκι
    Συγγραφέας: Μαριλίτα Χατζημποντόζη
    Εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2020
    Εκπ/κες δραστ/τες: Μάρω Ταυρή
    Διορθ. τυπογρ. δοκιμίων: Μάρω Ταυρή
    Μακέτα εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2386-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular