More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΗ Ανταριασμένη οι Φίλοι και τα Κτήρια, της Κωνσταντίνας Κοράκη

    Η Ανταριασμένη οι Φίλοι και τα Κτήρια, της Κωνσταντίνας Κοράκη

    Τίτλος: Η Ανταριασμένη οι Φίλοι και τα Κτήρια. Ένα μυθιστόρημα σαν παραμύθι
    Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Κοράκη
    Εκδόσεις: Λυκόφως, 2016
    Εικονογράφηση: Αλέξανδρος Κοράκης
    Σελιδοποίηση: Βασίλης Α. Υψηλός
    Επιμέλεια κειμένου: εκδόσεις Λυκόφως
    Σελίδες: 204
    Προσαρμογή εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Μέγεθος: 21 Χ 15
    ISBN: 978-618-5095-38-3

    «Οι άνθρωποι είναι πιο πολύπλοκα όντα με πολλές μεταλλαγές. Ο ίδιος άνθρωπος που είναι αφοσιωμένος σε έναν σκοπό, μπορεί εύκολα να γεμίσει αμφιβολίες, να επηρεαστεί αρνητικά από το περιβάλλον του και να πάει στο άλλο άκρο»
    Τι μπορεί να συμβεί όταν ο μαγικός και παράξενος κόσμος των ονείρων εισβάλει στην πραγματικότητα;
    Ή μήπως η πραγματικότητα είναι πιο παράξενη από τα όνειρα;

     […Ξύπνησε  στο  κρεβάτι  της  μουσκεμένη  από  τον  ιδρώτα.  «Είδες  έναν εφιάλτη», έλεγε στον  εαυτό της  συνεχώς για  να ηρεμήσει, μέχρι που θυμήθηκε πού βρισκόταν. Το όνειρό της δεν ήταν τίποτα, μπροστά στον εφιάλτη που απλωνόταν μπροστά της…
    Κοίταξε έξω από το παράθυρό της απελπισμένη. Κάθε πρωί αντίκριζε το ίδιο σκηνικό.

    Μια ανυπόφορη πόλη, όπου όλα επαναλαμβάνονταν. Όλα γίνονταν ξανά και ξανά δίχως καμία αλλαγή, χωρίς κανέναν σκοπό. Μπροστά  της  απλώνονταν  πολλές  ψηλές  πολυκατοικίες  με  περίεργα χρώματα. Χρώματα μουντά και ακαθόριστα, που έμοιαζαν να έχουν στην επιφάνειά τους μια μεγάλη θολούρα. Με το που έμπαιναν στο οπτικό σου πεδίο, σε κυρίευε μια δυσάρεστη αίσθηση… σαν να σε πλάκωνε κάτι…

    Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούσες να σταματήσεις να τα κοιτάζεις. Ακόμα και αν έστρεφες το βλέμμα σου αλλού, για να τα αποφύγεις, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα γυρνούσες πάλι προς τα εκεί, σαν να σε τραβούσε ένας πελώριος μαγνήτης.
    Κάθε κτήριο είχε τη δική του ενέργεια μαγνητίζοντας προς το μέρος του, όλους όσοι βρίσκονταν σε σχετικά μεγάλη ακτίνα εκεί γύρω. Συχνά, οι ενέργειες  των  κτηρίων  ενώνονταν,  με  αποτέλεσμα  να  αποκτούν απόκοσμες  διαστάσεις.  Κανείς  δεν  ήταν  υποχρεωμένος  να  ασχοληθεί μαζί  τους,  κανείς ωστόσο  δεν  έμενε ανεπηρέαστος,  αφού  βρίσκονταν πάντα εκεί. Το καθένα προκαλούσε με τον τρόπο του. Κάθε άνθρωπο διαφορετικά, αλλά με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα. Η ζωή σε αυτήν την πόλη οριζόταν από τα κτήρια…

    Από μικρή, η Ανταριασμένη τα παρατηρούσε μέσα από το παράθυρό της με  τις  ώρες.  Στην αρχή, προσπάθησαν  να  τη  σαγηνέψουν.  Έπαιρναν επιβλητική μορφή, έλαμπαν και της έγνεφαν να έρθει προς το μέρος τους.
    Μια φορά της χαμογέλασαν κιόλας, με το ίδιο ψεύτικο χαμόγελο που έχει κάποιος, όταν σε προσβάλει ευγενικά. Κάπως έτσι γινόταν  και με τα κτήρια, χαμογελούσαν, όμως μέσα τους δεν υπήρχε τίποτα που να βγάζει ζεστασιά. Η Ανταριασμένη ένιωσε  δυσάρεστα και δεν ανταπέδωσε  το χαμόγελό τους,  παρά μόνο  προβληματίστηκε. Τα χείλη της  πήραν  το σχήμα ευθείας γραμμής, ενώ τα μάτια της πετούσαν σπίθες. «Όχι!» είπε από μέσα της. «Δεν με ξεγελάτε!»

    Η Ανταριασμένη δεν λειτουργούσε όπως οι περισσότεροι της πόλης, κι  αυτό τα αναστάτωνε. Ο στόχος τους ήταν να βρίσκονται όλοι κάτω από τον έλεγχό τους, ή τουλάχιστον να αναγνωρίζουν την υπεροχή τους. Τα άτομα αυτά που ξεχώριζαν, αποτελούσαν πρόβλημα …
    Τέτοιου είδους άτομα, βέβαια, σπάνιζαν. Υπερτερούσαν οι άλλοι, η μάζα, όπως τους αποκαλούσαν. Άνθρωποι κάθε κοινωνικής βαθμίδας, ηλικίας και μόρφωσης, που προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να φτάσουν στα  πιο  ψηλά  παράθυρα για  να ξεχωρίζουν.  Και  για  να το  πετύχουν χρησιμοποιούσαν κάθε τρόπο…]

    Η Κωνσταντίνα Κοράκη επιλέγει ως κεντρική  ηρωίδα του βιβλίου της, την Ανταριασμένη, ένα κορίτσι με παράξενο όνομα, τόσο παράξενο όσο οι σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά της. Στους μαγικούς κόσμους  της φαντασίας της συναντά το διαφορετικό, το αλλόκοτο όμως όταν ξυπνά έρχεται αντιμέτωπη με την σκληρή  πραγματικότητα, που στα μάτια της φαντάζει ακόμα πιο παράξενη από τα όνειρά της.

    Ζει σε μία πόλη, όπου δεσπόζουν τεράστια τσιμεντένια κτήρια. Κτήρια που με την πρώτη ματιά φαντάζουν όμοια με αυτά της κάθε μεγαλούπολης, αλλά και πολύ διαφορετικά. Οι κάτοικοι της πόλης έχουν ως στόχο ζωής να σκαρφαλώσουν, να μπουν μέσα τους, να τα κατακτήσουν. Τα κτήρια αντιδρούν, έχουν την δική τους βούληση, είναι … ζωντανά. Κτήρια που τρέφονται από τα άσχημα συναισθήματα των ανθρώπων. Κτήρια που χειραγωγούν, εκφοβίζουν και διοικούν.
    Ή μήπως κρύβεται κάποιος άλλος πίσω τους;

    Η Ανταριασμένη είναι από τους λίγους κατοίκους που αντιλαμβάνονται πως η εμμονή των κατοίκων, για αναρρίχηση είναι αλλόκοτη. Αποφασίζει λοιπόν να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει και να δώσει ένα τέλος στην ανούσια αυτή μάχη ύλης και ψυχής. Σύμμαχοι της, οι φίλοι της (πραγματικοί, φανταστικοί), οι σκέψεις, τα όνειρα και τα συναισθήματά της.

    Διαβάζοντας το βιβλίο της Κωνσταντίνας Κοράκη θυμήθηκα τον ινδιάνικο μύθο του Καλού και του Κακού λύκου, των δύο θηρίων που κρύβουμε μέσα μας. Ποιος λύκος θα επικρατήσει; Αυτός που ταΐζουμε. Οι κάτοικοι λοιπόν της παράξενης πόλης προτίμησαν να ταΐσουν τον φθόνο, τη ματαιοδοξία και την αλαζονεία. Τι θα κέρδιζαν;

    Η συγγραφέας συνθέτει  ένα σουρεαλιστικό, αλληγορικό παραμύθι, γεμάτο συμβολισμούς. Ένα παραμύθι που μέσα από τους ονειρικούς του κόσμους αποτελεί μια ευθεία κριτική στην κοινωνία μας, στον σύγχρονο τρόπο ζωής, στην κοινωνική και οικονομική ανέλιξη, στην δημιουργία άβουλων πολιτών, στην ακόρεστη επιθυμία απόκτησης ολοένα και περισσότερων αγαθών, στην απαξίωση του ήθους και της καλοσύνης. Στον αντίποδα  μας μιλά και για τις πραγματικές αξίες της ζωής, την φιλία, την κατανόηση, την προσφορά, τον σεβασμό, την αγάπη, την ελπίδα.

    Ιστορίες παράλληλες, με διαφορετικούς κάθε φορά ευφάνταστους χαρακτήρες, αναπτύσσονται στην αφήγηση της συγγραφέως, που στο τέλος θα συμπράξουν για να σταθούν στο πλευρό της κεντρικής ηρωίδας. Κάθε ιστορία, κάθε ήρωας θα πάρει τη θέση του δημιουργώντας  ένα ονειρικό ψηφιδωτό.

    Η εικονογράφηση του Αλέξανδρου Κοράκη συμπληρώνει το κείμενο με ιδιαίτερο τρόπο και προσθέτει το τελευταίο κομμάτι για την ολοκλήρωσή του.

    Ένα παραμύθι από τις εκδόσεις Λυκόφως που αποτελεί  οδηγό ανακάλυψης των σκέψεων, των συναισθημάτων μας και των αποτελεσμάτων τους. Για παιδιά από 10 χρονών.

    Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ***

    Η Κωνσταντίνα Κοράκη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και σχέδιο σε ιδιωτική σχολή.
    Από παιδί άρχισε να ταξιδεύει μέσα από τα βιβλία, ένα ταξίδι που δεν σταμάτησε ποτέ. Μέσα από την επαφή της με συγγραφείς, όπως ο Michael Ende, η Agatha Christie, η Enid Blyton, ο Ιούλιος Βερν, ο Jean-Jacques Sempé,  ο Gianni Rodari, ο Arthur Conan Doyle, η J.K. Rowling, ο Μ. Καραγάτσης, η Ζωρζ Σαρή, ο Douglas Adams, ο Stephen King, ο Isaac Asimov, ο Hans Christian Andersen, ο Oscar Wilde, ο Fyodor Dostoyevsky κ.ά., αλλά και με δημιουργούς κόμικς, όπως ο Καρλ Μπαρκς, René Goscinny, ο Quino (Mafalda) και οι Υumiko Igarashi-Kyoko Mizuki (Candy Candy), πίστεψε ότι η σχέση της με τα βιβλία δεν γίνεται να περιοριστεί σε ένα μόνο είδος, αλλά και ότι η φαντασία είναι στενά δεμένη με την πραγματικότητα.
    Εργάζεται ως δασκάλα γερμανικών σε διάφορα δημοτικά σχολεία της Αττικής, ενώ έχει δουλέψει και με ενήλικες.
    Το βιβλίο «Η Ανταριασμένη, οι Φίλοι και τα Κτήρια» είναι η πρώτη της προσπάθεια στον χώρο του μυθιστορήματος.
    Επίσης, αρθρογραφεί στο online λογοτεχνικό περιοδικό Book-Tour σχετικά με τα βιβλία και τη φαντασία. Τελευταία, «άνοιξε» μια σειρά συνεντεύξεων με συγγραφείς, με τον τίτλο «Διάθλαση».
    Περισσότερα (καθώς και διηγήματά της) θα βρείτε στο
    ιστολόγιό της:

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular