More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2021Η απόσταση ανάμεσα σ' εμένα και την κερασιά, της Πάολα Περέτι (μετ.:...

    Η απόσταση ανάμεσα σ’ εμένα και την κερασιά, της Πάολα Περέτι (μετ.: Δήμητρα Δότση)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 11+ – Μυθιστόρημα για εφήβους+

    Info: Η ασθένεια Stargardt είναι μια κληρονομική ασθένεια του αμφιβληστροειδούς που χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας η οποία ξεκινά στην παιδική ηλικία, στην εφηβεία ή στην ενηλικίωση, με αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια της όρασης

    Όλα τα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι. Το σκοτάδι είναι ένα δωμάτιο χωρίς πόρτες και χωρίς παράθυρα, με κάτι τέρατα που σε αρπάζουν και σε καταβροχθίζουν αθόρυβα.
    Εγώ το μόνο που φοβάμαι είναι το δικό μου σκοτάδι, αυτό που έχω μες τα μάτια μου.

    Η εννιάχρονη Μαφάλντα  πάσχει από μια σπάνια ασθένεια (ένας στους δέκα χιλιάδες) που τη λένε Στάργκαρντ, εξαιτίας της οποίας βλέπει μια ομίχλη και μαύρες σκιές μπροστά της. Η όρασή της χάνει διαρκώς την ποιότητά της και σε λίγους μήνες η Μαφάλντα θα μείνει τυφλή. Αυτό τρομάζει τη Μαφάλντα, έτσι έχει ένα τετράδιο-ημερολόγιο στο οποίο τρία χρόνια τώρα καταγράφει “πράγματα που θεωρώ πολύτιμα (και δε θα μπορώ πια να κάνω)“.

    Να μετράω όλα τα αστέρια που βγαίνουν τη νύχτα
    Να οδηγάω υποβρύχιο
    Να κάνω τα φωτεινά σινιάλα της καληνύχτας από το παράθυρο.

    Και άλλα αλλά γράφει εκεί η Μαφάλντα: να παίζει μπάλα με τα αγόρια, να κάνει διαγωνισμό καλαθιών με χάρτινες μπάλες, να σκαρφαλώνει στην κερασιά του σχολείου…

    Της αρέσει αυτή η κερασιά. Έχει ανέβει πολλές φορές πάνω της. Κανείς άλλος δεν σκαρφαλώνει τόσο ψηλά όσο αυτή. Τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο με την όρασή της. Το σκοτάδι την πλησιάζει. Μετράει τα βήματα που της χρειάζονται ως την κερασιά. Θέλει να ξέρει. Για τις μέρες που δεν θα τη βλέπει πια.

    Οι ιδέες και οι ιστορίες της επιστάτριας του σχολείου Εστέλα, η οικογένειά της, ο Ότιμο Τουρκαρέ, ο γάτος, ο Κοζίμο και Ο αναρριχώμενος βαρώνος του Ίταλο Καλβίνο, ακόμα και ο νταής του σχολείου, ο Φιλίπο, που μιλά φυσιολογικά μόνο στη Μαφάλντα, με τον δικό τους τρόπο ο καθένας βοηθούν τη Μαφάλντα να δει με έναν άλλο τρόπο τα πράγματα.

    “Όταν απαντάς στις ερωτήσεις γίνεσαι κατακόκκινη. Είσαι η μικρή μου πριγκίπισσα, ή μάλλον η μικρή μου βαρόνη”.

    Ο δρόμος προς την κερασιά μικραίνει. Το σκοτάδι βαθαίνει. Ο κόσμος αλλάζει. Να εσύ NEVER GIVE UP.

    Τη ρωτάω τι σημαίνει.
    “Να μην το βάζεις κάτω ποτέ. Όπως ο βάτραχος”.
    Εγώ βάζω τα γέλια. “Ναι, αλλά εγώ το έχω χάσει πια το παιχνίδι”.
    Η Ραβίνα μού χαϊδεύει τη μύτη με το δάχτυλό της.
    “Όχι ακόμα, Μαφάλντα. Όχι ακόμα”.
    “Και πότε τελειώνει η μάχη;”
    “Όταν ένας από τους δύο τα παρατάει”
    “Κι εσύ ποιος πιστεύεις ότι θα τα παρατήσει πρώτος;”
    Η Ραβίνα κοιτάζει την αφίσα για μερικά λεπτά. “Δεν είναι αυτό που μετράει. Αυτό που μετράει είναι να μην το βάζουμε κάτω ποτέ μα ποτέ”.

    Μετρά όλα τα αστέρια που υπάρχουν, παίζει μπάλα με τ’ αγόρια, ο δρόμος προς την κερασιά πέφτει στα τριάντα μέτρα. Παίζει μπάσκετ με χάρτινα μπαλάκια, το σύστημα Μπράιγ, ονειρεύεται, ελπίζει, φοβάται. Είναι η Μαφάλντα που σε λίγο, στα δέκα της μόλις, της έχουν πει ότι θα βυθιστεί στο σκοτάδι…

    Η Πάολα Περέτι κάνει ντεμπούτο από τα πλέον εντυπωσιακά. Το βιβλίο της ταξιδεύει ήδη μεταφρασμένο σε είκοσι πέντε γλώσσες, ενώ μέσα σε κάποιες μικρές ατέλειες εμβάθυνσης που έχει, απολαμβάνει κανείς τον απλό τρόπο με τον οποίο η ομοιοπαθής με την ηρωίδα της (ασθένεια Στάργκαρντ) αντιμετωπίζει τον κόσμο, τη ζωή, τους ανθρώπους, τον τρόπο με τον οποίο βρίσκει διεξόδους, καταφύγια, με τον τρόπο που προσεγγίζει την ισορροπία αυτή μεταξύ παιδικότητας και εφηβείας, φωτός και σκοταδιού, όρασης και τυφλότητας.

    Με πολλές διακειμενικές παραπομπές και συνομιλίες, με τον ήρωα του Καλβίνο να δεσπόζει, με τα συναισθήματα να κατακλύζουν την ηρωίδα αλλά και την εμβληματική επιστάτρια Εστέλα, η Περέτι φτιάχνει ένα αξιοθαύμαστο, καλοδιάβαστο, στρωτό και συγκινητικό μυθιστόρημα που σε κρατά και σε γοητεύει, κυρίως μέσω της ηρωίδας της. Και με κεντρικό μότο “μην τα παρατάς ποτέ”.

    Για αναγνώστες από 11-12 ετών.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Η Πάολα Περέτι κάνει ντεμπούτο από τα πλέον εντυπωσιακά. Το βιβλίο της ταξιδεύει ήδη μεταφρασμένο σε είκοσι πέντε γλώσσες, ενώ μέσα σε κάποιες μικρές ατέλειες εμβάθυνσης που έχει, απολαμβάνει κανείς τον απλό τρόπο με τον οποίο η ομοιοπαθής με την ηρωίδα της (ασθένεια Στάργκαρντ) αντιμετωπίζει τον κόσμο, τη ζωή, τους ανθρώπους, τον τρόπο με τον οποίο βρίσκει διεξόδους, καταφύγια, με τον τρόπο που προσεγγίζει την ισορροπία αυτή μεταξύ παιδικότητας και εφηβείας, φωτός και σκοταδιού, όρασης και τυφλότητας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Beatles – Yellow Submarine

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η απόσταση ανάμεσα σ’ εμένα και την κερασιά
    Συγγραφέας: Πάολα Περέτι
    Εικονογράφηση: Πετρούλα Κρίγκου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Μάρτιος 2020
    Μετάφραση: Δήμητρα Δότση
    Σελίδες: 248
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-01-3419-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular