More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2021Παπούτσια με λουράκι, της Φωτεινής Στεφανίδη

    Παπούτσια με λουράκι, της Φωτεινής Στεφανίδη

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 10-14) – Λογοτεχνία για παιδιά+

    Δώσε σε ένα κορίτσι το σωστό ζευγάρι παπούτσια και θα κατακτήσει τον κόσμο.
    Marilyn Monroe

    Μνήμες και ανακλήσεις με αυτοβιογραφική ή σχεδόν αυτοβιογραφική απόχρωση, δια χειρός Φωτεινής Στεφανίδη, που μετά τα πινέλα και τα χρώματα, εκπλήσσει και με τις λέξεις της, μια αφηγηματική δεινότητα που σε δεσμεύει στον βαθιά εσωτερικό, ειλικρινή παλμό της.

    Μνήμες μέσα σε είκοσι μία σύντομες ιστορίες ενός κοριτσιού από τα τέσσερά ως τα δεκατέσσερά του χρόνια, ένα χρόνο πριν τη δικτατορία, κατά την περίοδο της Χούντας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, μέσα από τις οποίες αποτυπώνεται, πέρα από το προσωπικό ηχόχρωμα, και μια ολόκληρη εποχή, μια από τις πιο ταραγμένες και έντονες της νεοελληνικής ιστορίας.

    “Μισό κιλό ελιές και λάδι απ’ το καλό, κυρ-Παναγιώτη. Και χαλβά, χωρίς σοκολάτα”. Ακουμπάω το μπουκάλι στο μάρμαρο. “Κάτσε βρε παιδάκι μου, να περάσω ακόμα δυο-τρεις, για τη γούνα της κυρά-Θοδώρας”. Και πέρασε καμιά δεκαριά εικοσαράκια, δεκάρες και πεντάρες σε μια χοντρή κλωστή πάνω απ’ το “ταμείο”. Κι όσο εκείνος ετοίμαζε κι έκοβε τις λαδόκολλες, δώσ’ του εγώ στα τσουβάλια με τα όσπρια. Έβαζα βαθιά το χέρι μέσα, όλο το χέρι ως επάνω, και σε όλα. Στις φακές, στο ρύζι, στα ρεβίθια, στα φασόλια. Απολαμβάνοντας, είχα το νου μου μη με δει. Δεν σταμάταγα μέχρι να σηκώσει το κεφάλι, και κοιτώντας με πάνω απ’ τα θολά γυαλιά του ν’ ανακοινώνει κάτι σαν έντεκα και είκοσι, δύο και τριάντα πέντε, πέντε και σαράντα”.

    Η σχέση του κοριτσιού με τον πατέρα και τη μητέρα του, η παιδικότητα, η αθωότητα, ο δρόμος προς την ενηλικίωση που άλλοτε είναι ήπιος και άλλοτε τραχύς και απότομος. Οι πειραματισμοί, τα πινέλα και τα χρώματα, τα παιχνίδια, ο αυθορμητισμός, τα συναισθήματα που θάβονται ή αναδύονται. Η δικτατορία, ο γύψος, η ποδιά στο σχολείο, ο εκκλησιασμός που ήταν μια έξοδος από την τάξη, τα ψηφιδωτά με τα όσπρια, ο πατέρας που παρουσιάζεται στην Ασφάλεια κάθε εβδομάδα, το Αλή Μπαμπού στη γειτονιά, ο αδερφός παραμονή του τανκ του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, το πρώτο πορτραίτο του πατέρα.

    Είκοσι ένα ανοιγοκλεισίματα του φακού, τόσο αλληλένδετα μεταξύ τους και ταυτόχρονα διατηρώντας μια εσωτερική αυτοτέλεια, δίνουν το θαυμάσιο αποτύπωμα μιας παιδικότητας και προεφηβείας μέσα σε σκοτεινή εποχή, το χρώμα ενός παιδιού που βλέπει τον εαυτό του, τους ανθρώπους και τον κόσμο να αλλάζει. Ένα έντυπο φιλμ νουάρ για εφήβους και ενήλικες, για κάθε αναγνώστη, με μια εκθαμβωτική απλότητα που συνεπαίρνει και υψώνει μικρές ψηφίδες μια εποχής που έχει φύγει αλλά πάντα βλέπεις τα απομεινάρια της εδώ.

    Πάνω από όλα ένα απολαυστικό αφήγημα, που σε γεμίζει ομορφιά, για κάθε έφηβο που θέλει να ρίξει μια ματιά στον τρόπο που έβλεπαν τα πράγματα και τη ζωή τους συνομήλικοί του πενήντα χρόνια πριν, πέριξ της περίφημης δικτατορίας.

    Άξια στην κορυφή.

    Για αναγνώστες από 9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Διακρίσεις

    Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου για εφήβους και νέους από την Greek Ibby-Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2021.

    Με μια ματιά

    • Είκοσι ένα ανοιγοκλεισίματα του φακού, τόσο αλληλένδετα μεταξύ τους και ταυτόχρονα διατηρώντας μια εσωτερική αυτοτέλεια, δίνουν το θαυμάσιο αποτύπωμα μιας παιδικότητας και προεφηβείας μέσα σε σκοτεινή εποχή.
    • Ένα έντυπο φιλμ νουάρ για εφήβους και ενήλικες, για κάθε αναγνώστη, με μια εκθαμβωτική απλότητα που συνεπαίρνει και υψώνει μικρές ψηφίδες μια εποχής που έχει φύγει αλλά πάντα βλέπεις τα απομεινάρια της εδώ.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Παπούτσια με λουράκι
    Συγγραφέας: Φωτεινή Στεφανίδη
    Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Νοέμβριος 2020
    Καλλ. επιμέλεια: Εριφύλη Αράπογλου-ενARTE
    Επιμέλεια-διορθώσεις: Δημήτρης Παπακώστας
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-47-1216-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular