More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ αρπαγή του Κέρβερου, της Μαρίας Αγγελίδου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Η αρπαγή του Κέρβερου, της Μαρίας Αγγελίδου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    h_arpagi_tou_kerverou_cover

    Η Μαρία Αγγελίδου και η Ίρις Σαμαρτζή συνεχίζουν την επιτυχημένη σειρά “Μυθολογικά παραμύθια” του Μεταιχμίου φέρνοντας αυτή τη φορά στο προσκήνιο τον Κάτω Κόσμο και την “Αρπαγή του Κέρβερου”. Ποιος ήταν ο Κέρβερος; Ο φύλακας του Άδη, ο σκύλος-τέρας με τα πολλά κεφάλια (συνηθέστερα απεικονίζεται με τρία), με ουρά που κατέληγε σε κεφάλι δράκου, παιδί της Έχιδνας και του Τυφώνα, αδερφός της Λερναίας Ύδρας, της Χίμαιρας και του Όρθρου.

    Εκεί που φύλαγε ο Κέρβερος, εκεί απ’ όπου δε γυρίζει ποτέ κανείς, στον Κάτω Κόσμο του Πλούτωνας, έστειλε ο Ευρυσθέας τον Ηρακλή για να τον εξοντώσει στον δωδέκατο και τελευταίο άθλο του. Γιατί στο τέλος, όταν δεν έχει ξεμπλέξει με τον άλλον, τον στέλνεις στην αγκαλιά του θανάτου. Εκεί κατέβηκε ο Ηρακλής αφού συμβουλεύθηκε όλα τα μυστικά της θεάς Δήμητρας, που ήξερε καλά τον Κάτω Κόσμο. Στα κρύα νερά της Στύγας, με τον βαρκάρη Χάροντα

    Ο Ηρακλής χρησιμοποιώντας την αμίμητη σωματική του ρώμη, τη δύναμη των χεριών του, κατόρθωσε να αιχμαλωτίσει τον Κέρβερο και να τον σύρει στις Μυκήνες και τον Ευρυσθέα που από το φόβο του παρακάλεσε τον Ηρακλή γονατιστός να τον πάει πίσω στα Τάρταρα για να μην το βλέπει κανείς αυτό το τέρας του φόβου, ο φόβος ο ίδιος προσωποποιημένος.

    Η Μαρία Αγγελίδου, με τη μοναδική ευγλωττία που διάλεξε να αφηγηθεί αυτές τις αγαπημένες μυθολογικές ιστορίες ξεφεύγει από τον ηλικιακό περιορισμό, τα επιμύθια, την κατήχηση, την γραμμική αφήγηση των σχολικών αποτυπώσεων και κάνει την μυθολογία ένα εξαίρετο λογοτεχνικό ανάγνωσμα για παιδιά από 6 ετών και πάνω. Της συμπαραστέκεται απεριόριστα η Ίρις Σαμαρτζή που με μοναδικό ταλέντο προσέγγισε όλες αυτές τις ιστορίες και έντυσε με χρώματα, λεπτομέρεια, ρεαλισμό, μέσα από εξαιρετικές τεχνικές σύνθεσης και χρωματικών συνδυασμών.

    Ο Κέρβερος στον Ησίοδο (Θεογονία) αναφέρεται ως άγριος σκύλος με 50 κεφάλια ενώ ο Αισχύλος με τον οποίο συμφωνεί και η αφήγηση της Μαρίας Αγγελίδου γράφει ότι γεννήθηκε από την ένωση δυο τεράτων, του Γίγαντα Τυφώνα και της Έχιδνας και ήταν αδελφός του Όρθου και της Λερναίας Ύδρας. Μόνο ο Ηρακλής και ο Ορφέας με τη λύρα του κατόρθωσαν να τον απαγάγουν (απέτυχαν πολλοί, ανάμεσά τους κι ο Θησέας).

    Στη Θεία Κωμωδία του Δάντη, στον τρίτο κύκλο της Κόλασης (Canto IV), o Κέρβερος (Cerbero) περιγράφεται ως σκληρός και άξεστος σκύλος, με τρία κεφάλια, που γαβγίζει πάνω από τους ανθρώπους που έχουν βυθιστεί εκεί, με λιπαρή γενειάδα και μάτια από ρουμπίνι. Η απόκοσμη μορφή του αποτέλεσε έππνευση για πολλές ιστορίες και αναφορές.

    Στο τέλος της έκδοσης του Μεταιχμίου θα βρείτε 5-6 σελίδες με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ενασχόλησης για τα παιδιά και ασκησούλες.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η αρπαγή του Κέρβερου (Το χρυσάφι του Κάτω Κόσμου)
    Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ίρις Σαμαρτζή
    Διόρθωση τυπ. δοκιμίων: Θοδωρής Τσώλης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2015
    Δραστηριότητες Μαρία Γονιδάκη
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618–03-0197-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular