More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ Αστρόσκονη που μας δημιούργησε, του Κόλιν Στιουαρτ (εικ.: Σίμο Αμπαντία)

    Η Αστρόσκονη που μας δημιούργησε, του Κόλιν Στιουαρτ (εικ.: Σίμο Αμπαντία)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-14) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Το διάστημα δεν είναι καθόλου μακριά. Είναι μια ώρα δρόμος με το αυτοκίνητο, αν οδηγείς προς τα πάνω.
    Sir Fred Hoyle

    Ο Κόλιν Στιουαρτ και ο Σίμο Αμπαντία είχαν συστηθεί στο ελληνικό κοινό με τον εντυπωσιακό τόμο Η γλώσσα του σύμπαντος- Μια οπτική εξερεύνηση των μαθηματικών το οποίο συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα 2021. Αν δεν το είχατε δει (δείτε παρουσίαση εδώ), επρόκειτο για μια εξερεύνηση στον κόσμο των μαθηματικών μέσα από τέσσερις ενότητες (Φύση- Φυσική, Χημεία, Μηχανική- Διάστημα-Τεχνολογία) που φανέρωνε τη μαγεία των αριθμών γύρω μας.

    Ο Colin Stuart δεν είναι κάποιος που αποφάσισε να γράψει ένα πιασάρικο βιβλίο και βρήκε κάποια άκρη σε εκδόσεις. Είναι συνεργάτης της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας και διακεκριμένος συγγραφέας, έχει γράψει άρθρα για το επιστημονικό περιοδικό New Scientist και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

    Αλλά και ο εικονογράφος Ximo Abadía είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης. Το έργο του επιλέχθηκε για την Έκθεση Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια το 2017.

    Η δεύτερη αυτή σύμπραξή τους μας χαρίζει ένα ακόμα εντυπωσιακό βιβλίο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ουσιαστικά, ο Στιούαρτ μετά τα μαθηματικά σημαδεύει τη χημεία, αφού ήδη από τον τίτλο αντιλαμβανόμαστε ότι μας περιμένει… Μια οπτική εξερεύνηση της χημείας (Άτομα, Στοιχεία, Σύμπαν). Τι σημαίνει αυτό;

    Ότι το Σύμπαν ολόκληρο, από το λουλούδι που μυρίζεις και την άμμο της θαλάσσης μέχρι εσένα τον ίδιο, είναι φτιαγμένο από μικρά στοιχεία, από μικροσκοπικά “χημικά τουβλάκια” όπως όμορφα το απλοποιεί ο συγγραφέας. Οι επιστήμονες τα λένε στοιχεία και μέχρι σήμερα γνωρίζουμε 118 από αυτά. Με αυτά τα μόλις 118 είναι φτιαγμένος όλος ο κόσμος (και κάποια ακόμα που τα φτιάχνουν οι άνθρωποι στα εργαστήρια). Και όταν αυτά τα στοιχεία ενώνονται φτιάχνουν νέα πράγματα, ενίοτε και… νόστιμα. Χλώριο και νάτριο, ίσον χλωριούχο νάτριο, δηλαδή το μαγειρικό αλάτι!

    Ο Στιούαρτ το πιάνει ασφαλώς από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) και την ασύγκριτη εκείνη έκρηξη ενέργειας όπου εμφανίστηκε το πρώτο στοιχείο που γνωρίζουμε, το υδρογόνο. Και από εκεί ξετυλίγει το κουβάρι του σύμπαντος και της ζωής με το βλέμμα πάντα στραμμένα στα χημικά στοιχεία. Αλκαλικά μέταλλα και γαίες, στοιχεία μετάπτωσης, πτωχά μέταλλα, αντιδραστικά αμέταλλα, μεταλλοειδή, αλογόνα, ευγενή αέρια, λανθανίδες, ακτινίδες, και ακολούθως νομπελίστες, ξεχωριστές γυναίκες (Κιουρί, Μάιτνερ, Νόντακ) και άντρες (Κοπέρνικος, Ογκανεσιάν Γκάντολιν), η καθημερινή ζωή μας και πώς επηρεάζεται, το μέλλον που περιμένουμε.

    Εστιάζοντας

    Η οδοντόπαστά σου περιέχει φθορίδιο, μια ένωση του φθορίου, που σε προστατεύει από την τερηδόνα, το κρεβάτι σου έχει μεταλλικά ελατήρια που φτιάχνονται από το στοιχείο βανάδιο, τα μαχαιροπίρουνά σου συχνά φτιάχνονται από ατσάλι που περιέχει χρώμιο, το νερό στο σπίτι σου φτάνει μέσα από σωλήνες χαλκού. Τα κινητά μας περιέχουν δυσπρόσιο που χρησιμοποιείται στα μοτέρ της δόνησής τους.

    Όλη μας η ζωή είναι χημεία. Όχι, η χημεία δεν είναι εκείνο το συχνά βαρετό για κάποιους σχολικό μάθημα που δεν έβρισκαν άκρη και περίμεναν να πάρουν τη βάση για να περάσουν. Η χημεία είναι μαγική γιατί βρίσκεται παντού γύρω σου, ακόμα και μέσα στο σώμα σου. Σε κάθε πτυχή της ζωής σου, μία όψη της χημείας σου κλείνει το μάτι και ο συγγραφέας γνωρίζει ότι αυτός είναι ο πυρήνας να κερδίσεις έναν μικρό αναγνώστη.

    Ο Κόλιν Σιούαρτ με αρωγό τον εικονογράφο Σίμο Αμπαντία δημιουργεί ένα θαυμάσιο ταξίδι, όπου αποφεύγει τις υπερβολικές αναλύσεις και πληροφορίες. Δίνει τόση όση γνώση για να διεγείρει, ενώ θα τον χαρακτήριζα μετρ του περιεκτικού κειμένου. Με αυτόν τον τρόπο εξιτάρει τον αναγνώστη, κινητοποιεί διαρκώς το ενδιαφέρον του, καθώς δεν χειρίζεται τη χημεία με το βαρύ της όνομα, αλλά με το πώς εισέρχεται στη ζωή μας από παντού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε θα δεις επιστήμη στο βιβλίο. Όχι μόνο θα δεις, αλλά θα εκπλαγείς από το πόσο μεστά και μαζεμένα τα λέει όλα. Δίχως διδακτισμούς, δίχως άγχος να ειπωθούν όλα, δίχως σοβαροφάνεια, δίχως να προσπαθεί κάποιος να αποδείξει πόσο σπουδαίος είναι.

    Πολύ χρώμα, λεπτομερής, καλαίσθητη εικονογράφηση που οπτικοποιεί πολύ πετυχημένα έννοιες, στοιχεία, συσχετισμούς, ωραιότατη γραφιστική επιμέλεια, αμέτρητα οπτικά ερεθίσματα που διεγείρουν τον αναγνώστη. Ένας τόμος που απολαμβάνεις.

    Βιβλίο φιλικό στον αναγνώστη.

    Για αναγνώστες από 8 ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Αστρόσκονη που μας δημιούργησε
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Stardust That Made US
    Συγγραφέας: Colin Stuart
    Εικονογράφος: Ximo Abadía
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Φεβρουάριος 2022
    Μετάφραση: Βαγγέλης Πρατικάκης
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Βασιλική Αντωνάκη
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 28 X 34,5
    ISBN: 978-960-48-4764-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular