More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ γλώσσα του σύμπαντος- Μια οπτική εξερεύνηση των μαθηματικών, του Κόλιν Στιούαρτ...

    Η γλώσσα του σύμπαντος- Μια οπτική εξερεύνηση των μαθηματικών, του Κόλιν Στιούαρτ (εικ.: Σίμο Αμπαντία)

    Ο Colin Stuart είναι συνεργάτης της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας και διακεκριμένος συγγραφέας. Έχει γράψει άρθρα για το επιστημονικό περιοδικό New Scientist και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Ο Ximo Abadía είναι άκρως καταξιωμένος καλλιτέχνης από την Ισπανία. Έχει εικονογραφήσει πολυάριθμες εκδόσεις και το έργο του επιλέχθηκε για την Έκθεση Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια το 2017. Η σύμπραξή τους οδήγησε στη δημιουργία ενός εντυπωσιακού βιβλίου γνώσεων υψηλής αισθητικής, σχεδόν για όλες τις ηλικίες!

    Το βιβλίο αποτελεί μια οπτική εξερεύνηση στον κόσμο των μαθηματικών και περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη Φύση. Από την ακολουθία Φιμπονάτσι στα ηλιοτρόπια ως την αυτοπροστασία των τζιτζικιών μέσω των πρώτων αριθμών κι από τα φράκταλ στο σώμα μας ως τη γοητεία της συμμετρίας στη φύση, το πρώτο αυτό κεφάλαιο μας εντυπωσιάζει τόσο με τη μαγεία της φύσης όσο και με την προφανή σχέση της με τα μαθηματικά την οποία κάποιοι από εμάς ίσως δεν είχαμε σκεφτεί ή αντιληφθεί.

    Η Φυσική, η Χημεία και η Μηχανική είναι τα αντικείμενα της δεύτερης ενότητας. Οι αναγνώστες έρχονται σε επαφή με έννοιες όπως η διάθλαση, οι μοχλοί, η πλεύση, το θεώρημα του Πυθαγόρα κι οδηγούνται σε προβληματισμούς και σκέψεις ακόμα και για τον χρόνο. Οι δύο τελευταίες ενότητες του βιβλίου αναφέρονται στο διάστημα και την τεχνολογία αντίστοιχα.

    Κι αν όλα αυτά σε κάποιους ακούγονται βαρετά σας διαβεβαιώνουμε ότι το βιβλίο θα σας μαγέψει! Ο Colin Stuart δεν αποφεύγει τεχνηέντως τις υπεραναλύσεις. Επιλέγει ευσύνοπτες περιγραφές ιντριγκάροντας τους αναγνώστες και διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Η σύνδεση της φύσης με τα μαθηματικά παρόλο που βασίζεται στην επιστημονική γνώση, παρουσιάζεται κι αποδεικνύεται με τρόπο φιλικό προς τον αναγνώστη. Ο διδακτισμός εκλείπει χάρη στην επιτυχημένη σύμπραξη του συγγραφέα με τον Ximo Abadía. Ο εικονογράφος οπτικοποιεί τέλεια τις έννοιες που προσεγγίζονται. Χρησιμοποιεί εικόνες πλούσιες σε ερεθίσματα αλλά ταυτοχρόνως ευχάριστες, χιουμοριστικές και σύγχρονες. Η επιμελημένη έκδοση και το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου αποτελούν δύο ακόμα ατού του βιβλίου.

    Η άποψή μας είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά αξιόλογο βιβλίο γνώσεων από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, κατάλληλο για μεγάλη ηλικιακή γκάμα το οποίο αξίζει να αναζητήσετε. Κι αφού καταδυθείτε στα άδυτα του σύμπαντος, σταθείτε για λίγο να στοχαστείτε την άποψη του συγγραφέα ο οποίος αναφέρει ότι το Σύμπαν σε σχέση με τα μαθηματικά είναι καλύτερος συγγραφέας ακόμα και από τον Σαίξπηρ. Γιατί εντέλει κανένας δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη Φύση.

    Ασφαλώς στα προτεινόμενα!

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    A Kaleidoscope Of Mathematics (A Beautiful Mind Soundtrack)

    Teaching Mathematics Again (A Beautiful Mind Soundtrack)

    Main Title: Also Sprach Zarathustra (2001: A Space Odyssey Soundtrack)

    Electric Light Orchestra – All Over the World

    La Redécouverte – Piano – Yann Tiersen – Amelie Poulain

    Fiona Apple – Across The Universe

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η γλώσσα του σύμπαντος- Μια οπτική εξερεύνηση των μαθηματικών
    Συγγραφέας: Colin Stuart
    Εικονογράφηση: Ximo Abadía
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Σεπτέμβριος 2020
    Μετάφραση: Βαγγέλης Πρατικάκης
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 27 Χ 34
    ISBN: 978-960-484-580-4

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular