More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΗ ατζέντα της τάξης μας - Τα φυλλαράκια της γλώσσας

    Η ατζέντα της τάξης μας – Τα φυλλαράκια της γλώσσας

    Αγαπημένα φιλαράκια, τα Φυλλαράκια της Γλώσσας είναι η νέα, σταθερή  στήλη του ELNIPLEX. Από σήμερα και κάθε Δευτέρα, θα αναρτούμε ιδέες για γλωσσικές  δραστηριότητες  με αφορμή το βιβλίο «Τα Φυλλαράκια της Γλώσσας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Όσοι έχετε προμηθευτεί το βιβλίο θα γνωρίζετε ήδη ότι τα φιλαράκια προσπαθούν να σώσουν τη γλώσσα από έναν επικίνδυνο ιό που έχει εισβάλλει στους υπολογιστές-όσοι δεν έχετε πάρει ακόμα το βιβλίο σπεύσατε πριν εξαντληθεί!

    Σαν πρώτη δραστηριότητα σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια όμορφη ατζέντα με τα στοιχεία των παιδιών της τάξης μας. Από τη σελίδα 5 του βιβλίου «Τα φυλλαράκια της Γλώσσας» φτιάχνουμε μια καρτέλα με τα στοιχεία κάθε παιδιού, όνομα, επίθετο, τηλέφωνο και γενέθλια. Σε αυτή τη διαδικασία μπορούμε αν θέλουμε να εμπλέξουμε και τους γονείς. Αφού συμπληρωθούν τα στοιχεία, πλαστικοποιούμε την ατομική καρτέλα και χρησιμοποιώντας βέλκρο κολλάμε τη φωτογραφία κάθε παιδιού. Αφού ανοίξουμε τρύπες με τον διακορευτή στις καρτέλες, τις περνάμε σε ένα μπρελόκ και η ατζέντα της τάξης μας είναι έτοιμη.Εναλλακτικά, αν έχουμε μικρά παιδιά μπορούμε να έχουμε γράψει τα στοιχεία τους στον υπολογιστή, να τα αναγνωρίσουν κάνοντας ταύτιση από τον πίνακα αναφοράς και να τα κολλήσουν.

    Με την ατζέντα μας μπορούμε να παίξουμε άπειρα παιχνίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μπορούμε για π.χ. να βγάζουμε ή να ανακατεύουμε τις φωτογραφίες και να πρέπει τα παιδιά να τις τοποθετήσουν ξανά σωστά. Μπορούμε να ταξινομήσουμε τις κάρτες κατ’ αλφαβητική σειρά ή ανά μήνα γενεθλίων.

    Προεκτάσεις-Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα:
    Ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι παρατηρητικότητας αλλά και εξοικείωσης με τα μαθηματικά είναι το εξής:
    Τα παιδιά σηκώνονται όρθια εκτός από ένα το οποίο κρατώντας μια τηλεφωνική συσκευή θα κάνει τις κλήσεις προς τους συμμαθητές του. Το παιδί αυτό θα επιλέξει ένα νούμερο από το μπρελόκ ατζέντα που κατασκευάσαμε χωρίς να το κοινοποιήσει στην ομάδα. Δίνουμε στο κάθε παιδί μία καρτέλα με τον αριθμό του τηλεφώνου του. Το παιδί που τηλεφωνεί δίνει κάποιο στοιχείο π.χ. ο αριθμός που καλώ τελειώνει σε 6. Τα παιδιά που ο αριθμός τηλεφώνου τους δεν τελειώνει σε έξι κάθονται. Έπειτα το παιδί που καλεί εκφωνεί τα νούμερα κι αυτό που έχει τον αριθμό στην καρτέλα του πρέπει να κάνει τον ήχο του τηλεφώνου.

    Το παιχνίδι με τα Φυλλαράκια της Γλώσσας μόλις άρχισε!
    Καλή μας χρονιά, φιλαράκια!

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular