More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ δύναμη της αυτοπειθαρχίας: Πάρε τον έλεγχο βάζοντας όρια, του Ράιαν Χολιντέι

    Η δύναμη της αυτοπειθαρχίας: Πάρε τον έλεγχο βάζοντας όρια, του Ράιαν Χολιντέι

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 18+ — Αυτοβελτίωση

    Δυο λέξεις πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όταν ασκούμαστε στο καλό και αποφεύγουμε το κακό- δυο λέξεις που θα μας διασφαλίσουν μια ζωή ηθική και γαλήνια: επιμονή και αντίσταση.
    ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ

    Ο Ryan Holiday δίνει συμβουλές αυτοπειθαρχίας και εγκράτειας αντλώντας από τη μεγάλη δεξαμενή των στωικών.

    Περί τίνος πρόκειται

    Θα μπορούσε να λέγεται Οι στωικοί ξανάρχονται η σειρά του Μεταιχμίου. Στο μπεστ σέλερ του Δείξε θάρρος: η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, ο Ryan Holiday επιχειρηματολόγησε υπέρ μιας τολμηρής και γενναίας ζωή, στοιχείο που αποτελεί τμήμα του στωικισμού.

    Τώρα, ο Holiday επιστρέφει με ένα δεύτερο βιβλίο που αντλεί από το ευρύτερο περιβάλλον των στωικών, με το οποίο αναδεικνύει τη δύναμη της αυτοπειθαρχίας και των ορίων. Οι στωικοί στρέφονταν στον εαυτό τους, αναζητούσαν πολλές από τις απαντήσεις μέσα τους και είχαν καταλάβει ότι η ανεκτικότητα για τους άλλους περνά πρώτα μέσα από την αυτοπειθαρχία, τον έλεγχο του εαυτού μας, που σημαίνει έλεγχος των συναισθημάτων, των σκέψεων, των ορίων μας, άρα και της συμπεριφοράς, των πράξεών μας.

    Στον αρχαίο κόσμο το θάρρος, η εγκράτεια, η δικαιοσύνη και η σοφία ήταν οι πυλώνες της αρετής. Η εγκράτεια, λοιπόν, είναι ένα κλειδί ελέγχου του εαυτού, καθώς δένεται και ισούται με τον αυτοέλεγχο, την αυτοσυγκράτηση, την αυτοκυριαρχία, την ισορροπία, την αρμονία. Ο Κικέρωνας αποκάλεσε την αρετή της εγκράτειας το λούστρο της ζωής.

    “Θέλεις να αποκτήσεις μια σπουδαία αυτοκρατορία;
    Διακυβέρνησε τον εαυτό σου.
    ΠΟΠΛΙΟΣ ΣΥΡΟΣ

    Η απώλεια της ισορροπίας, της αυτοσυγκράτησης, του αυτοελέγχου οδηγεί στην αποδιοργάνωση, στην απόκτηση εξαρτήσεων. Καθώς η ζωή δεν είναι δίκαιη και δεν χαρίζει τα δώρα της ισότιμα, η εγκράτεια, η διακυβέρνηση του εαυτού είναι μια παράμετρος που πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή. “Αυτοπειθαρχία σημαίνει να δίνουμε ό,τι έχουμε … γνωρίζοντας τι πρέπει να κρατήσουμε για εμάς“.

    Ξεκινώντας με τη ζωή θετικών και αρνητικών παραδειγμάτων ως προς την αυτοπειθαρχία, όπως ο Ντουάιτ Αιζενχάουερ, ο Λου Γκέριγκ, η Τόνι Μόρισον, ο Τόμας Έντισον, η βασίλισσα Ελισάβετ η Β, ο πυγμάχος Φλόιντ Πάτερσον, ο Μάρκος Αυρήλιος, αλλά και οι Ναπολέοντας, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Μπέιμπ Ρουθ.

    Να αποφεύγεις τα περιττά, την υπερπολυτέλεια, τον άκρατο υλισμό (“όσο λιγότερα επιθυμούμε, τόσο πλουσιότεροι είμαστε”). Τακτοποιούμε τον χώρο μας, το δωμάτιό μας. Ο χώρος που κάνουμε το σπουδαίο έργο μας είναι ιερός. “Αν θέλουμε  να σκεφτόμαστε καλά και να αργαζόμαστε σωστά, δεν είναι το μυαλό μας αυτό που πρέπει να οργανώσουμε πρώτο. Πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε τον χώρο μας”. Είμαστε καθημερινά παρόντες στη θέση μας, στο πόστο μας, όπως ο Έντισον στο εργαστήριό του. Κάποτε η τύχη θα μας χαμογελάσει, είναι σημαντικό να είμαστε εκεί όταν θα συμβεί αυτό και όχι απόντες. Ασχολούμαστε με τα μικρά πράγματα που μπορεί να καθορίσουν νίκες και μάχες. Όχι με τα μικροπράγματα, προσοχή, αλλά με τη σημασία της λεπτομέρειας. Μοχθούμε ξανά και ξανά, δείχνουμε επιμονή, καθώς εκείνοι που δεν το κάνουν, τώρα βρίσκονται στα μοιρολόγια μας για τις ματαιωμένες υποσχέσεις τους. Εξασκούμαστε, γιατί αυτό σφυρηλατεί το πνεύμα, γιατί έτσι μαθαίνεις πώς έρχονται οι νίκες και η σιγουριά. Παραμένουμε αισιόδοξοι. Ξεφορτωνόμαστε τις επουσιώδεις υποχρεώσεις.

    Ο Holiday γράφει ένα χρήσιμο βιβλίο που επισημαίνει αυτή τη σημαντική, καθοριστική καλύτερα, παράμετρο, δεξιότητα για το σύνολο της ζωής μας.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

    Ο Ryan Holiday είναι ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους στοχαστές και συγγραφείς όσον αφορά την αρχαία φιλοσοφία και τη συμβολή της στη βελτίωση του τρόπου ζωής μας. Tα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες, οι πωλήσεις τους έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ έχουν παραμείνει στις λίστες των bestseller πάνω από 300 εβδομάδες. Είναι, επίσης, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου και ο οικοδεσπότης του δημοφιλέστατου podcast Daily Stoic με περισσότερα από 70.000.000 downloads. Ζει σε μια αγροικία έξω από το Όστιν του Τέξας με τη σύζυγό του και τους δύο γιους τους.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Η δύναμη της αυτοπειθαρχίας: Πάρε τον έλεγχο βάζοντας όρια
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Discipline is destiny: The power of self-control

    Συγγραφέας:

    Ryan Holiday

    Σειρά:

    Ζήσε όπως οι Στωικοί

    Εκδόσεις:

    Μεταίχμιο, Δεκέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Κωστής Πανσέληνος

    Επιμέλεια:

    Ηρακλής Καρελίδης

    Σελίδες:

    328

    Μέγεθος:

    14 Χ 20,5

    ISBN:

    978-618-03-3762-4

    RELATED ARTICLES

    Most Popular