More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων και ένα Wagon που χαρίζει απαγορευμένα βιβλία

    Η Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων και ένα Wagon που χαρίζει απαγορευμένα βιβλία

    Η Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων ξεκίνησε το 1982 ως μια αντίδραση στην ξαφνική αύξηση του αριθμού των απαγορεύσεων βιβλίων σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και σχολεία. Συνήθως πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ή τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου και υπογραμμίζει την αξία της ελεύθερης και ανοιχτής πρόσβασης σε πληροφορίες. Υποστηρίζεται από όλη την κοινότητα του βιβλίου: αναγνώστες, βιβλιοθηκονόμους, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες και αναγνώστες.

    Φέτος, η Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων πραγματοποιείται από την 1η έως τις 7 Οκτωβρίου 2023 και το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι «Αφήστε την Ελευθερία να Διαβαστεί!»: Let Freedom Read!ebdomadaΗ Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων εφιστά την εθνική προσοχή στην επιδρομή της λογοκρισίας εστιάζοντας στις προσπάθειες σε ολόκληρη τη χώρα για την κατάργηση ή τον περιορισμό της πρόσβασης σε βιβλία. Στην προσπάθεια συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών, η Διεθνής Αμνηστία ΗΠΑ, η Ένωση Συγγραφέων, το Ταμείο Νομικής Άμυνας των Κόμικ, το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίου, η PEN Αμερικής και το Κέντρο Βιβλίου στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

    Μάλιστα, συμμετέχοντας στην Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων, ο εκδοτικός κολοσσός Penguin Random House έβγαλε στους δρόμους ένα απίθανο wagon, το «Banned Wagon»  μεταφέροντας παντού το μήνυμα της ελεύθερης ανάγνωσης και διακίνησης των ιδεών. Το Banned Wagon όχι μόνο θα παρουσιάσει μια επιλογή από δώδεκα από τα συχνά αμφισβητούμενα βιβλία του, αλλά θα διανείμει επίσης δωρεάν αντίγραφα αυτών των βιβλίων σε κάθε μία από τις πόλεις στις οποίες θα σταματά. Banned WagonΗ λογοκρισία στις Η.Π.Α έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σημειώνοντας αύξηση 400%, καθώς 3.362 βιβλία απαγορεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το σχολικό έτος 2022-2023 και 1.263 (333 την προηγούμενη χρονιά).

    Στην προσεχή έκθεση της Φρανκφούρτης το θέμα της λογοκρισίας θα συζητηθεί εκτενώς.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular