More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΜε εικονογράφηση Πάμπλο Νερούντα η νικήτρια της 29ης Μπιενάλε Εικονογράφησης της Μπρατισλάβα

    Με εικονογράφηση Πάμπλο Νερούντα η νικήτρια της 29ης Μπιενάλε Εικονογράφησης της Μπρατισλάβα

    Νικήτρια του Grand Prix της 29ης Μπιενάλε Εικονογράφησης της Μπρατισλάβα (BIB) 2023 στην Μπρατισλάβα αναδείχθηκε η Χιλιανή συγγραφέας και εικονογράφος Paloma Valdivia με το δίγλωσσο Book of Questions («Libro de las Preguntas»/«Βιβλίο Ερωτήσεων»), ένα βιβλίο που εικονογράφησε η Valdivia πάνω σε ποιήματα του νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούντα.questions NerudaΤο βιβλίο εκδόθηκε λίγους μήνες πριν τον θάνατο του Νερούντα το 1973 και συγκεντρώνει 74 ποιήματα δομημένα γύρω από παιχνιδιάρικα, μυστηριώδη, μεταφυσικά ερωτήματα για τη φύση, τη ζωή, τη μνήμη, τους αστερισμούς, τους αριθμούς, τους ωκεανούς, τον ανθρώπινο νου. Μάλιστα, οι ερωτήσεις δεν παίρνουν σαφείς απαντήσεις, αλλά ουσιαστικά δημιουργούν νέα ερωτήματα, αναπτύσσοντας σκέψεις και ιδέες. 

    Η Valdivia γεννήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής το 1978. Σπούδασε Σχέδιο, Ανθρωπολογία & Οπτικοακουστική Επικοινωνία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής και Εικονογράφηση στο School of Art & Design στη Βαρκελώνη. Παθιασμένη από μικρή με το σχέδιο και την αφήγηση ιστοριών, αποφάσισε τελικά να αφοσιωθεί στη δημιουργία παιδικών βιβλίων, τόσο ως συγγραφέας όσο και ως εικονογράφος. Αυτή τη στιγμή ζει στη γενέτειρά της, το Σαντιάγο με την οικογένειά της, όπου διευθύνει τη δική της εκδοτική εταιρεία, Ediciones Liebre, διδάσκει και δημιουργεί εικονογραφημένα βιβλία. Τα βιβλία της έχουν εκδοθεί σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 15 γλώσσες.

    Η τελετή έλαβε χώρα στο Θέατρο P. O. Hviezdoslav της Μπρατισλάβας και το έργο της Valdivia ξεχώρισε ανάμεσα σε 2.072 πρωτότυπες εικονογραφήσεις από όλο τον κόσμο που υποβλήθηκαν στην επιτροπή.

    Το Golden Apple BIB 2023 απονεμήθηκε στους εικονογράφους Anete Bajáre-Babčuka από τη Λετονία, Xunru Chen από την Κίνα, Maeva Rubli από την Ελβετία, Maya Shleifer από το Ισραήλ και Daniel Torrent από την Ισπανία. Την τιμητική πλακέτα BIB 2023 έλαβαν η Anna Cunha από τη Βραζιλία, η Lucie Lučanská από την Τσεχία, η Sanna Pelliccioni από τη Φινλανδία, ο Jaan Roomus από την Εσθονία και ο Vendi Vernić από την Κροατία.questions Neruda2

    Παραδοσιακά, στην τελετή έναρξης του BIB 2023 απονεμήθηκαν μη θεσμοθετημένα βραβεία. Το Βραβείο Παιδικής Κριτικής Επιτροπής κέρδισε η Nada Serafimovic από τη Σερβία, η Σλοβάκα εικονογράφος Simona Smatana έλαβε το Βραβείο Δημάρχου της Μπρατισλάβα και το Βραβείο 365.bank πήγε στον Ondrej Zimek, ο οποίος έλαβε το βραβείο για το συνολικό  έργο του.

    Η Μπιενάλε πρωτότυπων εικονογραφήσεων πραγματοποιείται σε συνεργασία με την UNESCO και τη Διεθνή IBBY, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Σλοβακικής Δημοκρατίας και την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Zuzana Čaputová.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular