More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ ιστορία των εικόνων για παιδιά, των Ντέιβιντ Χόκνεϊ και Μάρτιν Γκέιφορντ...

    Η ιστορία των εικόνων για παιδιά, των Ντέιβιντ Χόκνεϊ και Μάρτιν Γκέιφορντ (εικ.: Ρόουζ Μπλέικ)

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει βίντεο- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-12) – Βιβλίο γνώσεων

    εικόνα < αρχαία ελληνική εἰκών < εἴκω (μοιάζω)

    Οι αλλεπάλληλες συζητήσεις του επιδραστικού ζωγράφου, σκηνογράφου και φωτογράφου (ανάμεσα σε άλλα) Ντέηβιντ Χόκνεϊ με τον κριτικό τέχνης και συγγραφέα Μάρτιν Γκέιφορντ οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του αντιστερεοτυπικής δομής βιβλίου, το οποίο βήμα βήμα γίνεται ένα θαυμάσιο ταξίδι στην ιστορία των εικόνων. Όπου εικόνα νοείται οτιδήποτε βλέπουμε, άρα είναι παντού, συνεχώς, γύρω μας: από έντυπα και οθόνες μέχρι δρόμους, σπίτια και μουσεία. Η εικόνα καθορίζει σήμερα τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και τη συμπεριφορά των ανθρώπων περισσότερο από ποτέ. Τα παιδιά εντυπωσιάζονται και με τη βοήθεια των μεγάλων εθίζονται στην εικόνα και συχνά στην κινούμενη εκδοχή της την ώρα που δυσκολεύονται περισσότερο από ποτέ να παρακολουθήσουν αφήγηση ιστοριών δίχως εικόνα, ενώ και η σοσιαλμιντιακή συμπεριφορά της πλειονότητας των ενηλίκων φανερώνει την συχνότερη αλληλεπίδρασή τους με εικόνα/βίντεο (βλέπε πόση δύναμη απέκτησε λ.χ. το instagram) παρά με κείμενο και δη εκτενές.

    Η συζήτηση των δύο καλλιτεχνών εξελίσσεται σε ένα λεπτομερές αλλά ξεκούραστο μάθημα στην ιστορία της Τέχνης, από την εποχή των σπηλαίων και των πρώτων ζωγράφων των βράχων μέχρι τη σύγχρονη τέχνη του 21ου αιώνα και το μέλλον της. Η συζήτησή τους δεν ακολουθεί μια συγκεκριμένη χρονολογική ροή, αλλά περισσότερο μια νοηματική και εννοιολογική σύνδεση των λεχθέντων τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αισθάνεσαι ότι συμμετέχεις σε μια ζωντανή συζήτηση με ταυτόχρονη προβολή εικόνων.

    Δεν πρόκειται όμως για κάποια εγκυκλοπαιδική παράθεση πληροφοριακών κειμένων με συνοδεία εικόνων. Μέσα από αυτή τη φυσική, εποικοδομητική συζήτηση βλέπουμε την εξέλιξη της εικόνας, την επιρροή και την επικοινωνία μεταξύ των καλλιτεχνών και των έργων τους, θητεύουμε στην αξία του σημείου που αποτελεί την πρωταρχική αποτύπωση, τη σκιά και τις σιλουέτες, το φως που αποτέλεσε μεγάλο ζήτημα των καλλιτεχνών, τις αντανακλάσεις, την κίνηση (ό,τι λέγαμε για την κινούμενη εικόνα), το ύπαιθρο που αποτελούσε μεγάλη πηγή έμπνευσης, τις νεκρές φύσεις, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι καλλιτέχνες για τη δημιουργία εικόνων, τη φωτογραφία, το στήσιμο του σκηνικού από έναν καλλιτέχνη, τις κλίμακες, την προοπτική.

    Και μέσα από αυτή τη διαδρομή, παρελαύνουν πολλοί από εκείνους που διάνοιξαν τη λαμπρή λεωφόρο των εικόνων: Ντα Βίντσι, Πικάσο, Βαν Γκογκ, Χιροσίτζε, Ρέμπραντ, Μιχαήλ Άγγελος, Μανέ, Μονέ, Καραβάτζιο, Μουκί, Βαν Άικ, Χόπερ, Ντιφί, Ρουμπλιόφ, Πίέτερς, Μαγκρίτ, Παρμιτζιανίνο, Βελάσκεθ, Βερμέερ, Χόλλαρ, Ενγκρ, Κάμερον, Τάλμποτ, Ντεγκά, Ντενί, Μπρεσόν, Μελιές, Ντίσνεϊ, Τσάπλιν κ.α..

    Αν και οι εικόνες είναι κυρίαρχες, κανείς δεν αγνοεί την μινιμαλιστική παράσταση της εικονογράφου Ρόουζ Μπλέικ που τρυπώνει συνεχώς στο κείμενο και τα έργα τέχνης χαρίζοντας μια ιδιαίτερη ζωντάνια στο βιβλίο. Έχοντας μάλιστα οπτικοποιήσει τους δύο καλλιτέχνες που συζητούν, αλλά και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες, καταφέρνει να κάνει ελκυστικό ένα, όπως και να το κάνει κανείς, “βαρύ” θέμα όπως είναι αυτό της ιστορίας της τέχνης και να ξεκουράζει το βλέμμα από τον διάλογο και τα έργα τέχνης.

    Η έκδοση περιλαμβάνει ένα εικονογραφημένο χρονοδιάγραμμα των εφευρέσεων, βιβλιογραφία και ευρετήριο, τρία πολύ βοηθητικά εργαλεία για τον αναγνώστη. 

    Θαυμάσια εμπειρία βιβλίου γνώσεων που ανεβάζει αισθητά τον πήχη.

    Για αναγνώστες από 7 ετών.

    Εκδόσεις Καπόν.

    Απόσπασμα

    Να σημειώσω έναν βασικό προβληματισμό των δύο ανδρών προς το τέλος του βιβλίου:

    ΝΤΕΗΒΙΝΤ: Ο κόσμος σήμερα είναι γεμάτος εικόνες. Ωστόσο, όσο πιο πολλές φωτογραφίες τραβάς, τόσο λιγότερο κοιτάζεις την καθεμιά. Κάποτε, υπήρχαν μόνο λίγες εικόνες γύρω μας, σήμερα υπάρχουν δισεκατομμύρια, και αυξάνονται διαρκώς κάθε χρόνο. Τι θα συμβεί σε αυτές; Πιθανώς οι περισσότερες θα χαθούν. Κάποιοι άνθρωποι θα τις αποθηκεύσουν, και αυτές θα διαρκέσουν.

    ΜΑΡΤΙΝ: Η ιστορία των εικόνων έχει να κάνει με τις εικόνες που έτυχε να επιβιώσουν. Είναι αδύνατον να πούμε ποιες εικόνες θα επιβιώσουν στο μέλλον, αλλά είναι πιθανό να έχουν ορισμένες από τις ιδιότητες που παρατηρήσαμε σε αυτές τις σελίδες. Θα είναι αξιομνημόνευτες.

    Διακρίσεις

    Βραβείο New Horizons στη διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια

    Με μια ματιά

    • Μια συζήτηση μεταξύ του καλλιτέχνη Ντέηβιντ Χόκνεϊ και του κριτικού τέχνης Μάρτιν Γκέιφορντ γίνεται ένα οδοιπορικό στην ιστορία των εικόνων και εν τέλει της τέχνης
    • Πλήθος εικόνων, καλλιτεχνών και έργων τέχνης σε 125 σελίδες
    • Μεστό διαλογικό κείμενο που φωτίζει όλες τις πτυχές των εικόνων και την εξέλιξή τους
    • Άψογη ποιότητα χαρτιού και εκτύπωσης
    • Απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών αλλά και μεγάλους

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Για αυτό το βιβλίο επιλέξαμε μουσικές και τραγούδια με βάση κυρίως το clip τους και την τεχνική που υιοθέτησαν, καθώς θεωρήσαμε ότι αυτό είναι καλύτερο κριτήριο για την αλληλεπίδρασή τους με το παρόν βιβλίο. Θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα όσα θα δείτε:

    Tame Impala – Feels Like We Only Go Backwards (Official Video)

    Leonard Cohen on Preparing for Death | The New Yorker

    Her Morning Elegance / Oren Lavie

    The Beatles – While My Guitar Gently Weeps

    Metronomy – Reservoir (Official Video)

    The Shins – The Rifle’s Spiral (Video)

    a-ha – Take On Me (Official 4K Music Video)

    Locomondo – Star – Official Video Clip

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η ιστορία των εικόνων για παιδιά
    Τίτλος πρωτοτύπου: A history of pictures for Children
    Συγγραφέας: David Hockney, Martin Gayford
    Εικονογράφηση: Rose Blake
    Εκδόσεις: Καπόν, Σεπτέμβριος 2020
    Μετάφραση: Καρίνα Λάμψα
    Επιμέλεια ελλ. κειμένου: Νίκος Χαροκόπος
    Επιμέλεια αγγλ. κειμένου: Mary Richards
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 21,6 Χ 28
    ISBN: 978-618-5209-64-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular