More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Μάγισσα Χρωματούσα, της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Graham Hodgetts)

    Η Μάγισσα Χρωματούσα, της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Graham Hodgetts)

    Η Μάγισσα Χρωματούσα είναι μια διαφορετική μάγισσα με ευγενική φυσιογνωμία, φοράει ένα πολύχρωμο φόρεμα, ψηλά τακούνια και μυτερό καπέλο. Τούτη η Μάγισσα δεν μένει σε ψηλό πύργο, δεν έχει γαμψή μύτη και δεν της αρέσουν τα ξόρκια με βατραχοπόδαρα… Όπως καταλάβατε από τ’ όνομά της, αγαπάει πολύ όλα τα χρώματα ακόμη και το μαύρο και το γκρι και κρατά, αντί για σκούπα, ένα πινέλο ως γνήσια καλλιτέχνης.

    Πιστή βοηθός και πάντα δίπλα της δεν είναι άλλη από την κατακόκκινη γάτα της, την Καμέλια, που η ίδια χρωμάτισε κατά λάθος, καθώς προσπαθούσε να χρωματίσει το κόκκινο μήλο που έδωσε η κακιά μητριά στη Χιονάτη. Η Χρωματούσα λοιπόν αναλαμβάνει να τρυπώνει μέσα στα παραμύθια και να βάζει χρώμα, είναι δηλαδή κάτι σαν βοηθός εικονογράφου. Έχει βάλει το χεράκι της σε ξακουστά παραμύθια, όπως η Μάγισσα Φρικαντέλα και ζωγράφισε τα μπαλόνια ροζ και γαλάζια και έχει φίλες τη μάγισσα Ξυδού και τη μάγισσα Σουμουτού.

    Από μικρή η Χρωματούσα είχε κρυφό όνειρο να γίνει μεγάλη ζωγράφος και να εκτεθούν έργα της σε μουσεία και γκαλερί. Ζωγραφίζει όλες τις εποχές του χρόνου, το χειμώνα ζωντανεύει τα χρώματα του ουράνιου τόξου μη τυχόν και ξεθωριάσουν. Την άνοιξη φρεσκάρει τα χρώματα σε ζώα, λουλούδια και ηλιαχτίδες και προσθέτει καινούργια ζωηρά χρώματα. Το καλοκαίρι η παλέτα της γεμίζει με όλες τις αποχρώσεις του μπλε και ταξιδεύει στις απέραντες θάλασσες. Η μάγισσα Χρωματούσα αγαπούσε πολύ τα παραμύθια, να τρυπώνει κρυφά και να δίνει ζωή σε όλα τα χρώματα. Όμως από την άλλη υπήρχε ένας αλλόκοτος μάγος, ο μάγος Αταίριαστος με μοναδικό χάρισμα να καταστρέφει τα σχέδια. Σε αντίθεση με τη Χρωματούσα, εκείνος αγαπούσε μόνο το μαύρο και το γκρι. Ένα βράδυ η Χρωματούσα τον συνάντησε ολοζώντανο μπροστά της, φορούσε μαύρο μανδύα, είχε μακριά πόδια, τεράστια χέρια και μια μύτη σουβλερή που ξεχώριζε από μακριά. Ήταν σίγουρα ο μάγος Αταίριαστος, που της είχε περιγράψει η γιαγιά της και δεν είχε συναντήσει ποτέ ωε τώρα.

    Το φόρεμα της Ηλιοστάλαχτης είχε ξεθωριάσει λίγο και η Χρωματούσα πρόσθεσε λίγο χρυσοκίτρινο χρώμα και έβαλε την υπογραφή της. Μόλις όμως εμφανίστηκε ο μάγος Αταίριαστος και άρχισε τα μαγικά του, η υπογραφή της εξαφανίστηκε και όλα τα χρώματα σκεπάστηκαν με μια γκρίζα σκιά. Το δυνατό του γέλιο αντήχησε σε όλο το δάσος και εξαφανίστηκε στο λεπτό. Τώρα η Χρωματούσα είχε θυμώσει πολύ. Κατάλαβε γιατί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, τ’ όνομά της δεν υπάρχει σε κανένα παραμύθι. Κανένας μάγος δεν τον συμπαθεί, γι ‘αυτό του έδωσαν και το όνομα Αταίριαστος, γιατί δεν ταιριάζει με κανένα. Ένα δάκρυ κύλησε από το μάγουλο της Χρωματούσας, έπεσε στο χώμα και φύτρωσε ένα παράξενο λουλούδι.  Η λάμψη του το έκανε τόσο ξεχωριστό κι ένα μικρό χρυσαφένιο αστεράκι αναβόσβηνε και άπλωνε το φως του. Οι ήρωες των παραμυθιών κινδυνεύουν να χάσουν τα χρώματα τους. Ίσως υπάρχει ακόμη ελπίδα ν’ αλλάξουν τα πράγματα, πριν το μαύρο χρώμα κυριέψει όλη την πλάση…

    Μια ευφάνταστη ιστορία για να τη διηγηθείς, να ζωγραφίσεις με τ’ αγαπημένα σου χρώματα, να δραματοποιήσεις και να αξιοποιήσεις μέσα την τάξη, κάθε εποχή του χρόνου. Η μάγισσα Χρωματούσα ταιριάζει σε κάθε εποχή και κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα σε σπουδαίες μάγισσες όπως η μάγισσα Φρικαντέλα, η Ξυδού, η Σουμουτού και η περίφημη Ματζίκα.

    Η αέναη πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό, η απογοήτευση, η δύναμη της συγχώρεσης, η αναζήτηση της ταυτότητας, η δημιουργία μιας φιλίας αλλά και η μαγεία της τέχνης είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο. Στο τέλος θριαμβεύει το καλό και όλη η φύση γεμίζει χρώματα, ενώ ο κακός μάγος μεταλλάσσεται σε βοηθό της μάγισσας Χρωματούσας. Μάλιστα η αλλαγή του είναι ριζική, αλλάζει ακόμη και όνομα: από μάγος Αταίριαστος, γίνεται μάγος Ταιριαστός και μαζί με τη μικρή μας μάγισσα πετούν μέσα στο χρόνο και χρωματίζουν την πλάση ολόκληρη, μα και τα παραμύθια που ξεθωριάζουν.

    Ιδέες για αξιοποίηση στην τάξη:
    – Αν ήμουν η μάγισσα Χρωματούσα τι θ’ άλλαζα στον κόσμο;
    – Μ’ ένα μαγικό πινέλο θα μεταμορφωθώ στον αγαπημένο μου ήρωα παραμυθιού
    – Ζωντανεύω μια εικόνα για κάθε εποχή του χρόνου με παντομίμα με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση.
    -Μαθαίνω τα βασικά χρώματα και τις αποχρώσεις τους με την παλέτα της μάγισσας Χρωματούσας.
    – Ζωγραφίζω με τα θερμά και τα ψυχρά χρώματα και εκφράζω συναισθήματα.
    – Παίζω με τη σκιά μου μ’ ένα σεντόνι και φακό και παίρνω αστείες πόζες.
    – Ζωγραφίζω με μαύρο και γκρι χρώμα και αποτυπώνω τις σκιές από αντικείμενα στο χαρτί.
    – Φτιάχνω το δικό μου παλετολούλουδο με τ’ αγαπημένα μου χρώματα.
    – Ζωγραφίζω  μια σκηνή που μου άρεσε από το παραμύθι και βάζω την υπογραφή μου σαν σπουδαίος καλλιτέχνης.
    – Διοργανώνουμε μια έκθεση ζωγραφικής στην τάξη μας με τα χρώματα της φύσης.

    Οι ιδέες είναι πολλές και σίγουρα μπορεί ο εκπαιδευτικός να αξιοποιήσει στην τάξη του. Η μαγική πένα της Ελένης Μπετεινάκη δημιουργεί μια ιστορία για μια ξεχωριστή μάγισσα με ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική.

    Ο εικονογράφος Graham Hodgetts με ευφάνταστες εικόνες δημιουργεί μια εικονογραφημένη ιστορία με έντονα χρώματα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Κάθε σελίδα του βιβλίου σε ξαφνιάζει και τα αντικείμενα μοιάζουν να ίπτανται στο χώρο σχεδόν μαγικά. Μας εντυπωσίασε η εικόνα με τη σκιά του μάγου που χόρευε ασταμάτητα με αστείες φιγούρες και το παιχνίδισμα με το φως και τις σκιές, αλλά και οι αχτίδες φωτός από το μικρό παραθύρι στο υπόγειο του μάγου.

    Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας αλλά και για εκπαιδευτικούς και γονείς. Κυκλοφορεί σε σκληρόδετη έκδοση από την Ελληνοεκδοτική και συνίσταται για ανάγνωση και αξιοποίηση στην τάξη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η μάγισσα Χρωματούσα
    Συγγραφέας: Ελένη Μπετεινάκη
    Εικονογράφηση: Graham Hodgetts
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2015
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 30 Χ 22
    ISBN: 978-960-5631-06-2
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular