More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΓκαζόζα Α. Α. Α, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Φωτεινή Τίκκου)

    Γκαζόζα Α. Α. Α, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Φωτεινή Τίκκου)

    Ο Μηνάς είχε αναμφίβολα την καλύτερη ιδέα για σύνθημα ανακύκλωσης σε όλη την τάξη. Πώς έγινε αυτό; Μόλις χθες η δασκάλα της τάξης, η κυρία Έλλη τους μίλησε για την ανακύκλωση. Ο Μηνάς βαριόταν και κοιτούσε τα παιδιά που έπαιζαν μπάλα στο προαύλιο. Ξαφνικά, του ήρθε μια τρελή ιδέα! Βάδισε προς την πίσω πλευρά του σχολείου και βρέθηκε σε ένα πρωτόγνωρο μέρος, με σκοπυίδια και ανυπόφορη μυρωδιά. Ήταν η Χωματερή Α.Α.Α. που σημαίνει Άχρηστα Ακατάλληλα Αντικείμενα. Κάποια στιγμή σκόνταψε σε ένα άδειο μπουκάλι γκαζόζας που άρχισε να του μιλάει. Του εξήγησε την ιστορία της χωματερής και με ποιον τρόπο αντί για μόνο σκουπίδια, κατέφθαναν εκεί με τα απορριματοφόρα και αντικείμενα που δεν ήταν… σκουπίδια!

    Οδήγησαν τον Μηνά στο κρατητήριο, μια μεγάλη σπηλιά από υλικά ανακύκλωσης. Δεν είχε φτάσει τυχαία εκεί. Δεν ανακύκλωνε ποτέ, αντιθέτως πετούσε στη χωματερή αντικείμενα που δεν ανήκαν εκεί.

    Θα καταφέρει ο Μηνάς να φύγει αλώβητος από εκεί; Πόσες γνώσεις θα του προσφέρει αυτή η απρόσμενη εμπειρία; Και τελικά πώς α οδηγηθεί να φτιάξει το καλύτερο σύνθημα της τάξης για την ανακύκλωση;

    Ένα κεντρικό ζήτημα της σύγχρονης περιβαλλοντικής αντίληψης που συνδέεται άμεσα με την επαναχρησιμοποίηση (Reuse) των πρώτων υλών και των αντικειμένων, βρίσκεται στο σημάδι της ιστορίας του Μηνά. Η ανακύκλωση. Ένα θέμα που τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται στις πρώτες επιλογές εκπαιδευτικών αλλά και οκογενειών για ανασχόληση και γόνιμο προβληματισμό με τα παιδιά. Ωραίο το εύρημα του βαριεστημένου Μηνά που παρασύρεται σε ένα ονειρικό ταξίδι σε μια χωματερή καθώς κι εκείνο της αρωγού πράσινης γκαζόζας που μας χαρίζει και τον τίτλο του βιβλίου. Καίτοι διδακτικό σε αρκετά σημεία, θα αποτελέσει ένα παραμυθοεργαλείο γνώσης για παιδιά (δηλαδή το 90% των παιδιών πριν τα 6 τους) που συγχέουν τα πραγματικά σκουπίδια με τα ανακυκλώσιμα/επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα αλλά και θα δώσει μια ακόμα ώθηση για ένα προσωπικό σύνθημα ενός σπιτιού ή μιας τάξης ώστε η ανακύκλωση να φύγει από το πεδίο των βαρετών διαδικασιών και των ταμπού και να γίνει ακόμα και μια συνειδητή μόδα σε ευρείες ή ολιγομελείς ομάδες.

    Η εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου απογειώνει την εικονογραφική ανάγνωση μέσω των χρωμάτων, των γραμμών, των μορφών, των διατάξεων που επιλέγει να χρησιμοποιήσει, παντρεύοντας τεχνικές, φως, χρώμα και σκοτάδι.

    Από την Ελληνοεκδοτική.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Γκαζόζα Α.Α.Α.
    Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
    Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Απρίλιος 2016
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-5631-16-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular